Múscul espleni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Espleni)
Infotaula anatomiaEspleni
Músculs esplenis; es destaquen en vermell.
Detalls
LlatíMusculus splenius
InnervacióBranques dorsals dels nervis cervicals.[1]
AccionsEstenen, roten el cap i del coll.[1]
Identificadors
TAA04.3.02.102 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 77180 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Termes anatòmics dels músculs

El múscul espleni (musculus splenius)[2] és un conjunt de dos músculs present en la zona del coll i la part alta de l'esquena:

S'originen en la meitat inferior del lligament del clatell i en els processos espinosos de les últimes vèrtebres cervicals i les tres o quatre primeres vèrtebres dorsals, així com en el terç caudal del lligament cervical dorsal (septum nuchae). Des d'aquí les seves fibres es dirigeixen en direcció al crani i lateralment.

  • Les que procedeixen de la part cranial formen un cos muscular aplanat, que s'insereix en els dos terços laterals de la línia occipital cranial i en la cara lateral de l'apòfisi mastoide; formen el múscul espleni del cap (esplenius capitis).
  • Les que procedeixen de la part caudal, envolten la vora lateral del múscul espleni del cap i acaben inserint-se en el tubercle dorsal del procés costotransvers de la tercera cervical (C3) i, de vegades, de la segona (C2); reb el nom de múscul espleni cervical (esplenius cervicis).

Estan situats sota els músculs trapezi i esternoclidomastoidal. Són músculs amples i prims, que ocupen tota l'alçada del clatell i la part superior del dors. Tenen una funció unilateral i una altra bilateral: la primera és la d'inclinar i rotar el cap cap al mateix costat; la segona és d'extensió o hiperextensió del crani i el coll.

Estan innervats per les branques posteriors dels nervis cervicals i, en particular, pel nervi occipital major.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 1r març 2014].
  2. espleni a Optimot
  3. 3,0 3,1 TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X