Heisenbergita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHeisenbergita
Fórmula químicaUO₂(OH)·2H₂O
EpònimWerner Heisenberg Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit d'urani de la vall de Krunkelbach, Menzenschwand, St Blasien, Waldshut, Friburg, Baden-Württemberg, Alemanya
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 13,10(1) Å; b = 13,76(1) Å; c = 14,50(1) Å
Grup espacialgrup espacial 19, grup espacial Pna2₁ i Pnma Modifica el valor a Wikidata
Colorgroc, marró-groc o marró-taronja
Fracturairregular, desigual
Duresa2
Lluïssorvítria
Color de la ratllagroc
Densitat5,14 g/cm3 (calculada)
Fluorescènciano
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010-076
Any d'aprovació2011
SímbolHsb
Referències[1]

La heisenbergita és un mineral de la classe dels òxids. Va rebre el nom per Kurt Walenta i T. Theye en honor de Werner Karl Heisenberg (Würzburg, 5 de desembre de 1901 - Múnic, 1 de febrer de 1976), professor de física a les universitats de Leipzig, Berlín, Göttingen i Múnic. Juntament amb Born i Jordan, paral·lelament al grup al voltant de De Broglie, Dirac i Schrödinger, va establir les bases de la mecànica quàntica moderna. El principi d'incertesa, formulat el 1927, va rebre el seu nom. El 1932 va rebre el Premi Nobel de Física.

Característiques[modifica]

La heisenbergita és un òxid de fórmula química UO₂(OH)·2H₂O, mostrat sovint de manera simplicada com: UO₃·2H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit d'urani de la vall de Krunkelbach, a Menzenschwand, dins la regió de Friburg (Baden-Württemberg, Alemanya). També ha estat descrita a Jáchymov (República Txeca), i a la mina El Sherana, al Territori del Nord (Austràlia). Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Heisenbergite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 novembre 2021].