Homo sapiens idaltu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHomo sapiens idaltu Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaHominidae
GènereHomo
EspècieHomo sapiens
SubespècieHomo sapiens idaltu Modifica el valor a Wikidata
White et al., 2003
Tipus taxonòmicBOU-VP-16/1 Modifica el valor a Wikidata

Homo sapiens idaltu és una subespècie d'Homo sapiens definida el 2003 per a designar les restes fòssils de l'ésser humà anatòmicament modern arcaic, que visqué fa entre 154.000 i 160.000 anys. Idaltu vol dir ‘més gran’, ‘de més edat’ en la llengua àfar.

Aquestes restes foren trobades l'any 1997 per l'equip de Tim White, prop del poblat d'Herto, a la depressió de l'Àfar, a l'est d'Etiòpia. Consisteixen en dos cranis adults i un tercer crani d'un nen de sis o set anys. Els paleontòlegs van necessitar sis anys per a reconstruir els cranis (sobretot el de l'infant, de 180 peces) i per datar-los pel mètode de l'argó.

La importància d'aquesta troballa radica que omple un buit en el registre fòssil entre els 100.000 i els 300.000 anys abans d'ara (la datació dona 154–160 mil anys).

A més, aquests resultats concorden amb les dades dels antropòlegs moleculars, que des de fa temps prediuen que l'ésser humà modern s'originà a l'Àfrica ara fa uns 156.000 anys (estudis de seqüència de l'ADN mitocondrial).

Referències[modifica]