Australopithecus afarensis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAustralopithecus afarensis Modifica el valor a Wikidata

Lucy
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaHominidae
GènereAustralopithecus
EspècieAustralopithecus afarensis Modifica el valor a Wikidata
Johanson, White i Coppens, 1978
Tipus taxonòmicLH 4 Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Australopithecus afarensis és una espècie d'homínid del gènere Australopithecus que habità part d'Àfrica fa de 3,9 a 3 milions d'anys. Es creu possible que sigui l'antecessor del gènere Homo, tot i que hi ha opinions científiques contràries.

Les restes fòssils d′Australopithecus afarensis foren trobades per primera vegada per D. Johanson i els seus col·laboradors al jaciment de Hadar a Etiòpia. En total es trobaren uns dos-cents ossos pertanyents a 14 individus. De la pelvis (d'una femella que fou anomenada Lucy per una cançó dels Beatles) i extremitats inferiors es deduí que eren possiblement bípedes. Es debat si Australopithecus bahrelghazali hauria de considerar-se simplement una variant occidental d'A. afarensis en comptes d'una espècie separada.[1]

Ullals i queixals reduïts, volum cerebral bastant menut, de 380 a 430 cm³ i prognatisme accentuat de la cara (projecció cap endavant de la mandíbula). Tenien un elevat grau de dimorfisme sexual, el mascle era més gran que la femella, cosa que pot ser un indici de la presència d'un mascle dominant en una família amb diverses femelles progenitores.

Arbre genealògic d'acord a un estudi de 2019:[2]

Hominini

Ximpanzé


Sahelantrop


Ardipitec


Australopithecus anamensis

Australopithecus afarensis




Parantrop

Paranthropus aethiopicus




Paranthropus boisei



Paranthropus robustus






Australopithecus africanus


Australopithecus garhi

Home de Flores




Australopithecus sediba




Homo habilis



Altres Homo









Referències[modifica]

  1. White, Tim D. «Chapter 24 Earliest Hominids». A: The Primate Fossil Record (Cambridge Studies in Biological and Evolutionary Anthropology) (en anglès). Cambridge University Press, 2002. ISBN 0-521-66315-6. 
  2. Parins-Fukuchi, C.; Greiner, E.; MacLatchy, L. M.; Fisher, D. C. «Phylogeny, ancestors and anagenesis in the hominin fossil record». Paleobiology, vol. 45, 2, 2019, pàg. 378–393. Bibcode: 2019Pbio...45..378P. DOI: 10.1017/pab.2019.12.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]