Joan de Luxemburg (príncep)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan de Luxemburg

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 maig 1957 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
castell de Betzdorf (Luxemburg) Modifica el valor a Wikidata
Membre del Consell d'Estat de Luxemburg
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióReial Acadèmia Militar de Sandhurst Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarcapità Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
FamíliaFamília Gran Ducal Luxemburguesa Modifica el valor a Wikidata
CònjugeHélène Vestur (1987–)
Diane de Guerre (en) Tradueix (2009–) Modifica el valor a Wikidata
FillsPrincess Marie-Gabrielle of Nassau (en) Tradueix
 ( Hélène Vestur)
Prince Constantin of Nassau (en) Tradueix
 ( Hélène Vestur)
Prince Carl-Johan of Nassau (en) Tradueix
 ( Hélène Vestur)
Prince Wenceslas of Nassau (en) Tradueix
 ( Hélène Vestur) Modifica el valor a Wikidata
ParesJoan I de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata  i Josepa Carlota de Bèlgica Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria Àstrid de Luxemburg, Princesa Margaretha de Luxembourg, Guillem de Luxemburg i Enric I de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webjean-de-nassau.lu Modifica el valor a Wikidata

El príncep Joan de Luxemburg, nascut Jean Félix Marie Guillaume, (Castell de Betzdorf, 15 de maig de 1957) és un aristòcrata luxemburguès, segon fill del Gran Duc Joan I de Luxemburg i de Josepa Carlota de Bèlgica. És el germà bessó de la princesa Margarita. Els seus padrins són el príncep Fèlix de Luxemburg i la princesa Margarita de Dinamarca. Molts cops és referit com a Joan de Nassau.

El 26 de setembre de 1986 el príncep Joan va renunciar als seus drets successoris al tron de Luxemburg.

Biografia[modifica]

Educació[modifica]

El príncep Joan fou educat a Luxemburg, Suïssa i França, on obtingué el batxillerat. Posteriorment es traslladà a Anglaterra per estudiar un curs de llengua a la Bell School of Languages de Cambridge.

El 1977 inicià el seu entrenament com a oficial militar a la Reial Acadèmia Militar de Sandhurst, també a Anglaterra, i com a membre del Champion Platoon, llicenciant-se l'agost de 1978. L'any següent fou ascendit a capità de l'Exèrcit de Luxemburg. Després d'acabar la seva educació universitària a Ginebra, viatjà a Nova York per treballar com a analista financer per W.R. Grace, concretament al Departament de Finances, Planejament i Anàlisi del grup, reportant directament al president i director de la companyia, aleshores Peter Grace. El 1985 va tornar a Europa, on el 1986 va obtenir un MBA a la INSEAD, a Fontainebleau (França).

Matrimoni i família[modifica]

El 27 de maig de 1987 Joan es va casar morganàticament a París amb Hélène Suzanna Vestur (nascuda a Saint-Germain-en-Laye el 31 de maig de 1958), actualment una alta funcionària, Conseiller d'Etat i jueva, filla de François Philippe Vestur i Cécile Ernestine Buisson.[1] His wife and children bore the title "Count(ess) of Nassau" from 21 September 1995.[1] El 27 de novembre de 2004 el Gran Duc Enric va emetre un Arrêté Grand-Ducal elevant els títols dels fills del príncep Joan a Príncep/Princesa de Nassau, amb la qualificació d'Altesse Royale, sense drets de successió.[1] El príncep i l'antiga comtessa, actualment, estan divorciats, havent tingut conjuntament quatre fills:[1]

  • Princesa Maria Gabriel·la de Nassau (París, 8 de setembre de 1986).
  • Príncep Constantin Jean Philippe Marie Albert Marc d'Aviano de Nassau (París, 22 de juliol de 1988).
  • Príncep Wenceslas François Baudoin Léopold Juraj Marie Marc d'Aviano de Nassau (París, 17 de novembre 1990).
  • Príncep Carl-Johan Félix Julien Marc d'Aviano de Nassau (París, 15 d'agost de 1992).

El 18 de març de 2009, el príncep Joan es va casar amb Diane Marie Amélie Hermenegilde De Guerre, comtessa de Nassau.[2]

Vida laboral[modifica]

El príncep Joan treballa a la indústria de l'aigua, assent consultor del grup GDF-Suez, vicepresident executiu de la Suez Fondation i membre del consell de Degrémont, companyia subsidiària de Suez Environnement. El príncep Joan també ha estat president de la Cambra de Comerç Belgo-luxemburguesa a França. El 2006 va comprar l'empresa sud-africana d'aigua subsidiària de Suez Environnement WSSA (Water & Sanitation South Africa), creant la companyia Mea Aqua, amb l'objectiu de desenvolupar solucions d'aigua i energia a l'Orient mitjà i a l'Àfrica. Mea Aqua i les seves subsidiàries consten actualment d'una plantilla d'uns 2.500 empleats.

El príncep Joan també és membre del consell del MIP, una escola de negoci amb seu a París, i membre del consell de diverses institucions financeres: Banque Degroof Luxembourg, EFG Bank i EFG International, Ecofin, etc.[3]

Guardons[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Genealogisches Handbuch des Adels, Fürstliche Häuser XVIII. "Luxemburg". C.A. Starke Verlag, 2007, pp. 80, 82, 449-450. ISBN 978-3-7980-0841-0
  2. «Bijzonder huwelijk in het Stadhuis van Roermond» (en neerlandès). Gemeente Roermond, 19-03-2009. [Consulta: 19 gener 2010].
  3. «Organisation» (en francès). Chambre de Commerce belgo-luxembourgeoise en France. Arxivat de l'original el 2009-11-23. [Consulta: 18 gener 2010].
  4. «Honorary distinctions of the Grand Duchy of Luxembourg». Service Information et Presse. [Consulta: 21 setembre 2007].
  5. Honorary distinctions of the Grand Duchy of Luxembourg, publication of the government of Luxembourg: Princes and Princesses of the Grand-Ducal House of Luxembourg are Grand Crosses of the Order by birth but the decoration is worm only after they reach their majority (18 years old)
  6. Boletín Oficial del Estado
  7. Boletín Oficial del Estado

Enllaços externs[modifica]