Fèlix de Borbó-Parma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFèlix de Borbó-Parma

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 setembre 1893 Modifica el valor a Wikidata
Schwarzau am Steinfeld (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 abril 1970 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Fischbach (Luxemburg) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSanta Maria de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Gran Duquessa Consort de Luxemburg
6 novembre 1919 – 12 novembre 1964
Membre del Consell d'Estat de Luxemburg
Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrince Consort of Luxembourg (en) Tradueix (1919–1970)
Príncep de Parma Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Borbó-Parma Modifica el valor a Wikidata
CònjugeCarlota I de Luxemburg (1919–) Modifica el valor a Wikidata
FillsJoan I de Luxemburg, Princess Marie Gabriele de Luxembourg, Prince Charles of Luxembourg (en) Tradueix, Princess Marie-Adélaïde de Luxembourg, Elisabet de Luxemburg (duquessa de Hohenberg), Princess Alix of Luxembourg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesRobert I de Parma Modifica el valor a Wikidata  i Maria Antònia de Portugal Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria Lluïsa de Borbó-Parma, Zita de Borbó-Parma, Marie-Antoinette de Bourbon-Parme, Francesc Xavier de Borbó i Parma, Gaëtan de Bourbon-Parme, Enric de Parma, Elies de Parma, Josep de Parma, René de Bourbon-Parme, Sixte de Bourbon-Parme i Louis de Bourbon-Parme Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 20428 Modifica el valor a Wikidata

Fèlix de Borbó-Parma, príncep de Luxemburg (Schwarzau, 1893 - Castell de Fischbach, 1970) fou Príncep de Borbó-Parma amb el tractament d'altesa reial que esdevingué el gran duc consort de Luxemburg i el fundador de la dinastia anomenada dels Borbó-Nassau que governa des de 1964 el gran ducat centreeuropeu.

Nascut el 8 de setembre de 1893 a la localitat austríaca de Schwarzau on la família ducal de Parma vivia a l'exili, sent fill del duc Robert I de Parma i de la seva segona muller, la infanta Maria Antònia de Portugal. Fèlix era net per via paterna del duc Carles III de Parma i de la princesa Lluïsa Maria de França mentre que per via materna ho era del rei Miquel I de Portugal i de la princesa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg.

El duc Robert de Parma gaudí a partir de 1883 de rendes més que considerable a l'heretà en exclusiva les grans propietats dels Borbons francesos a la mort del comte de Chambord, entre aquestes grans propietats hom hi pot trobar el magnífic castell renaixentista de Chambord a la vall del Loira. La família ducal disposava de dos castells a Àustria que l'emperador Francesc Josep I d'Àustria havia declarat extraterritorials del ducat de Parma.

Ara bé, a la mort del duc Robert I de Parma la fortuna de la casa ducal es veié minvada per les disputes jurídiques entre els hereus del duc la qual cosa feu que les perspectives de Fèlix d'obtenir importants rendes quedessin esvaïdes.

El 6 de novembre de 1919 es casà amb la princesa i després gran duquessa Carlota I de Luxemburg i fou declarat príncep de Luxemburg per gran ducal decret. Carlota era filla del gran duc Guillem IV de Luxemburg i de la infanta Maria Anna de Portugal. La parella tingué sis fills:

A diferència d'altres prínceps consorts, Fèlix no perdé mai els seus títols propis i el seu cognom s'integrà al de la dinastia luxemburguesa. Entre 1923 i 1932 fou president de la Creu Roja de Luxemburg i també ho fou des de 1947 i 1969. Fou coronel del Cos voluntari de l'exèrcit luxemburguès des de 1920 i inspector general des de 1945 i fins a 1967. Anteriorment havia servit com a lloctinent a l'exèrcit austriac.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fèlix de Borbó-Parma