Josée Auclair

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosée Auclair
Biografia
Naixement20 maig 1962 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Sherbrooke (Quebec) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexploradora Modifica el valor a Wikidata
Esportesquí de fons Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): joseeauclair Modifica el valor a Wikidata

Josée Auclair (Sherbrooke, Quebec, 20 de maig de 1962) és una esquiadora de fons quebequesa. Viu amb el seu marit, Richard Weber, i els seus dos fills, Tessum i Nansen, a la regió de l'Outaouais del Quebec.

Biografia[modifica]

Josée va començar a esquiar als deu anys i va començar a competir als 14 anys. Ha estat membre de l'equip nacional d'esquí de fons del Canadà durant molts anys i ha estat cridat a representar el Canadà en campionats internacionals, incloent els de Suècia i Alemanya. Entre 1979 i 1982, Josée va guanyar 4 títols nacionals en competicions de 5 km i 7,5 km, i durant els seus tres anys a la Universitat de Vermont va ser membre de l'equip de relleus que va guanyar els honors diverses vegades.

Entre els anys 1999 i 2004, en cinc ocasions, Josée va viatjar esquiant al Pol Nord com a part de les expedicions comercials de «L'últim grau» creades per la Canadian Arctic Holidays, la companyia d'aventures àrtiques per a la qual opera amb el seu marit. En quatre d'aquestes expedicions va actuar com a ajudant del guia, mentre que a l'abril de 2001, com a cap de l'expedició, va guiar al primer grup format només per dones, que des d'una base russa va esquiar L'últim grau fins al Pol Nord. A l'hivern del 2006, Josée va reprendre el paper de cap d'expedicions per a un grup de 9 persones que van viatjar cap al Pol Nord des de Ward Hunt, al nord de l'illa d'Ellesmere (Canadà). El 27 d'abril, el grup (que havia arribat als 88° 50 ' N de latitud) va ser evacuat i retornat en helicòpter a l'estació russa de Borneo; les condicions es van fer massa arriscades i posaven en risc la seva seguretat. El gener de 2007, Josée va visitar l'Antàrtida per primera vegada, on va guiar a un grup de quatre dones en una expedició d'esquí que havia de recórrer L'últim grau al Pol Sud. Es va convertir en la primera canadenca en dirigir expedicions, tant al Pol Nord com al Pol Sud, com guia.

Josée ha viatjat freqüentment a l'Àrtic, assistint al seu marit Richard i al seu company, Mikhail (Misha) Malakhov, en nombroses expedicions. Ha participat activament en els preparatius de quatre grans expedicions a Pol Nord. Richard i Josée tenen al seu abast més de 20 anys d'experiència i més de 45 expedicions a l'Àrtic (de les quals, 13 al Pol Nord).

La família Weber-Auclair també opera a l'Arctic Watch, la base a l'aire lliure més septentrional del Canadà a Cunningham Inlet, a l'illa de Somerset, Nunavut.

Diplomes[modifica]

Expedicions a l'Àrtic[modifica]

Any Descripció
1999 Expedició comercial «L'últim grau» al Pol Nord, sortint de Rússia. Ajudant del guia amb Richard Weber.
2000 Expedició comercial «L'últim grau» al Pol Nord, sortint de Rússia. Ajudant del guia amb Richard Weber.
2001 Expedició comercial «L'últim grau» al Pol Nord, sortint de Rússia.
Cap de l'expedició d'un equip de 10 dones de diverses edats i procedències, la majoria de les quals no tenien experiència prèvia de l'Àrtic.
2003 Expedició comercial «L'últim grau» al Pol Nord, sortint de Svalbard. Ajudant del guia amb Richard Weber.
2004 Expedició comercial «L'últim grau» al Pol Nord, sortint de Svalbard. Ajudant del guia amb Richard Weber.
2006 Va dirigir un grup de 6 clients, amb l'ajut d'un ajudant de guia, que va viatjar cap al Pol Nord fins a la latitud 88º 50’ N

Expedicions a l'Antàrtida[modifica]

Any Descripció
2007 Cap d'una expedició de 4 dones que, del 20 de gener al 25 de gener de 2007, van esquiar fins entre les latituds 89° 32’ S i 90° S.

Altres expedicions a regions polars[modifica]

Lloc Any Descripció
Illa de Baffin 1987 Expedició d'esquí i trineus de gossos des de l'illa de Broughton fins al riu Clyde (400 km).
1988 Obertura d'una nova ruta des de la badia d'Okoa fins al llac Glacier a través del Penny Ice Cap, al parc nacional d'Auyuittuq (150 km).
1989 Expedició Clorofila. Caiac per mar i producció de pel·lícules a la zona de Pond Inlet.
1990 Senderisme al sud-est de la comunitat de Pond Inlet.
1996 Càmping, senderisme a la zona de Milne Inlet, al nord de l'illa de Baffin, i caiac a la zona de Gold Cove
1997 Va viure dos mesos amb una família inuit en un campament a Gold Cove
1998 Establiment d'un campament turístic a Jackman Sound per fer senderisme, caiac per mar, observació de la vida silvestre i expedició de caiac al voltant de l'extrem sud de la badia de Frobisher
Illa d'Ellesmere
(Nunavut)
1997 Expedició d'esquí des del llac Hazen fins a l'illa de Ward Hunt (250 km). Escalada al mont Arrowhead (el Dr. JR Weber va ser el primer a arribar a la cimera el 1956)
1998 Expedició d'esquí a l'illa d'Ellesmere, des de la conca de Kane fins a Siorapaluk, a Groenlàndia (300 km)

Premis i distincions[modifica]

Any Honor
1983 La Universitat de Sherbrooke li va concedir un certificat de distinció esportiva per la seva participació en l'esquí de fons als Jocs del Canadà.
1986 La Universitat de Vermont li ha concedit una varsity letter per la seva participació i excel·lència en l'esquí de fons.
1986 L'Eastern Intercollegiate Ski Association li concedeix l' «All East Ski Team Award» per la seva excel·lent actuació en l'esquí de fons.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]