Judd mat Gaardebounen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Judd mat Gaardebounen

El Judd mat Gaardebounen és un dels plats nacionals més reconeguts de Luxemburg. S'associa amb el poble de Gostingen al sud-est del país, on els habitants s'han guanyat el sobrenom de «Bounepatscherten» com a resultat de les seves excel·lents faves.

Preparació[modifica]

Després de ser amarat en aigua durant la nit, la carn fumada del coll de porc es bull i desgreixa, després es deixa a foc lent amb porros, pastanagues, api i uns claus d'espècia durant unes dues hores. S'inclou un pom d'herbes junt amb un got de vi de Mosel·la. Per a les faves, escaldades en aigua durant 5 minuts, es prepara una salsa amb ceba picada. Els tacs de porc s'arrebossen amb farina i s'enrosseixen en mantega en una casserola, el brou de la carn s'agita junt amb la salsa, que ha de ser força líquida, es deixa a foc lent durant uns 20 minuts. S'afegeixen les faves a la salsa junt amb sajolida picada, pebre i sal. Quan el porc està llest, es retira del brou, es talla a rodanxes i es presenta en un plat gran amb les faves. El plat es pot servir amb patates cuites i bon vi o cervesa.[1][2]

Etimologia[modifica]

L'origen de la paraula «Judd» no està clar. Una possibilitat, suggerida pel lingüista Jean-Claude Müller, membre del luxemburguès Institut Gran Ducal, és que ve de la paraula espanyola: «judía» (mongeta).[3] Segons Müller, a Galícia, també hi ha un plat de porc servit amb faves que es diu localment «judía» -pronunciat: «chudia». Conclou el plat va ser portat a Luxemburg per les tropes espanyoles durant els segles xvi i xvii. Si aquest fet fos cert, aleshores Judd mat Gaardebounen s'aproximaria a «Mongetes amb porc».[4]

Referències[modifica]

  1. «Judd mat Gardebounen». Mycitycuisine.org. Arxivat de l'original el 2018-07-28. [Consulta: 20 agost 2015].
  2. «udd mat Gaardebounen» (en francès). Etab.ac-caen.fr. Arxivat de l'original el 2012-05-14. [Consulta: 20 agost 2015].
  3. «Jud(d)». A: Luxemburger Wörterbuch (en luxemburguès, alemany). Luxemburg: Laboratoire de linguistique et de littératures luxembourgeoises der Universität Luxemburg, 2010. 
  4. Muller, Jean-Claude «Judd mat Gaardebounen' le plat national luxembourgeois - un mets assaisonné d'antisémitisme?"» (en francès). Bulletin trimestriel de l'Institut Archéologique du Luxembourg à Arlon. Arxivat de l'original el 2016-03-05 [Consulta: 20 agost 2015].