La huella del crimen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióLa huella del crimen
GènereCrim
Espai d'ambientacióEspanya
DirectorDiversos
ProductorPere Costa i Musté
Actors
Sancho Gracia (Jarabo)
Fernando Guillén (capitán Sánchez)
Terele Pávez (Pilar Prades)
PaísEspanya
Llengua originalcastellà
Versió en catalàstyle="background: #F99" | No
Canal originalTelevisió Espanyola
Primer episodi1985
Últim episodi2010
Temporades3
Episodis14 i una pel·lícula
Llista d'episodis0218125
Més informació
IMDB: tt2897576 TMDB.org: 68381 Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada

La huella del crimen és una sèrie de televisió produïda per Pedro Costa per a Televisió espanyola, en la qual es recreen els casos més esgarrifosos de la crònica negra espanyola. Aquesta sèrie va ser emesa en dues fases en la cadena pública, el 1985 i 1991, i es van donar cita alguns dels millors directors i intèrprets del cinema espanyol. Al setembre de 2009, la televisió pública espanyola va començar a emetre un tercer lliurament de tres nous capítols.

Episodis[modifica]

La huella del crimen 1 (1985)[modifica]

Jarabo[modifica]

Jarabo és un gran vividor. El seu romanç amb una dona anglesa casada havia complicat la vida de tots dos. Ell havia gastat una fortuna en hotels, sopars i regals. Asfixiat per la falta de diners, Jarabo li havia demanat a ella un anell de brillants que immediatament havia empenyorat per cobrir alguna nit de passió i luxe. Ara ella, l'única dona a qui havia volgut, li reclamava la joia, al·legant que es tractava d'un regal del seu marit. Per aconseguir-la, opta pel pitjor dels camins.

El crimen del capitán Sánchez[modifica]

El crimen de la calle Fuencarral[modifica]

  • Director: Angelino Fons.
  • Repartiment: Carmen Maura, Rafael Alonso, Luis Escobar, Francisco Nieva, Antonio Medina, Pedro Beltrán.
  • Argument: Basat en el "crim del carrer Fuencarral", esdevingut el 2 de juliol de 1888 a Madrid. Una marquesa i la seva criada són trobades a l'interior d'una casa durant un incendi, morta i cremada la una, drogada i inconscient (juntament amb el gos de la mestressa) l'altra. La dona havia estat apunyalada mortalment abans de l'incendi, de molt poca magnitud. S'investiguen com a possibles sospitosos de l'assassinat a la pròpia criada i al fill de la marquesa, que al moment de la mort complia condemna a la Presó Model de Madrid, però sortia quan volia amb la complicitat del corrupte director de la presó, José Millán-Astray (pare del que seria fundador de la Legió). La recerca del cas es converteix en el primer gran circ mediàtic de la Història d'Espanya, dividint a l'opinió pública entre les classes populars que creuen innocent la criada i les classes altes que recolzen al fill.

El caso de las envenenadas de Valencia[modifica]

El caso del cadáver descuartizado[modifica]

A causa d'una denúncia per atemptat a l'honor de Josep Maria Figueras, a qui la producció descriu com a "amic íntim" de Casado, la primera difusió d'aquest episodi en 1985 va ser precedida per una nota disculpatòria.

El caso del procurador enamorado[modifica]

La huella del crimen 2 (1991)[modifica]

El caso de Carmen Broto[modifica]

El final de l'episodi difereix del que fos registrat oficialment, apostant en el seu lloc per la teoria que Broto va ser víctima d'una conspiració. Com a resultat, els noms d'altres persones involucrades en el cas van ser canviats i la producció es va emetre precedida d'una nota informativa.

El crimen de Perpignan[modifica]

  • Director: Rafael Moleón.
  • Repartiment: Juanjo Puigcorbé, Aitana Sánchez Gijón, Laura Cepeda.
  • Argument: En 1971, en la localitat nordcatalana de Perpinyà, una parella formada per un immigrant espanyol, Juan López, i la seva amant francesa, Josette Aguilar, planegen l'assassinat de l'esposa de López i el cobrament de la seva assegurança de vida. López entrena a Aguilar perquè perdi els escrúpols i cometi l'assassinat, que ell mateix no s'atreveix a fer amb les seves pròpies mans.

El crimen de Don Benito[modifica]

El crimen de las estanqueras de Sevilla[modifica]

  • Director: Ricardo Franco
  • Repartiment: Fernando Guillén Cuervo, Antonio Dechent, José Soriano.
  • Argument: Basat en el doble assassinat d'Encarnación i Matilde Silva Montero, a Sevilla en 1952. En un estanc del carrer Menéndez Pelayo es troben els cadàvers de les dues germanes propietàries del negoci. Tot està en el seu lloc i no s'ha robat res. La Justícia s'enceba en tres pàries amb nombrosos antecedents.

El crimen del expreso de Andalucía[modifica]

Amantes[modifica]

  • Director: Vicente Aranda
  • Repartiment: Victoria Abril, Jorge Sanz, Maribel Verdú.
  • Argument: Un noi de províncies, després de fer el servei militar a Madrid durant la postguerra, s'instal·la de rellogat a casa d'una dona. A partir d'aquest moment es debat entre dos amors: el de la seva promesa, que li dona afecte i sap cuinar, i el de la seva amant, la dona que li dona plaer al llit. Finalment, adopta una solució tràgica.

Prevista al principi com un capítol més de la sèrie de televisió, el guió va ser reescrit per a un llargmetratge i es va estrenar als cinemes amb gran èxit de taquilla.

La huella del crimen 3 (2009)[modifica]

El crimen de los Marqueses de Urquijo[modifica]

El secuestro de Anabel[modifica]

El asesino dentro del círculo[modifica]

Audiències[modifica]

N.º
(serie)
N.º
(temp.)
Títol Data d'emissió Audiència[1]
131 "El crimen de los Marqueses de Urquijo" 30 de setembre de 20092.328.000 (13,5%)[2]
142 "El secuestro de Anabel" 1 de març de 20103.679.000 (18,1%)[3]
153 "El asesino dentro del círculo" 8 de març de 20103.197.000 (16,0%)[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • web oficial: torna a veure tots els capítols de La huella del crimen.