Llebeig

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Els vents de la Mediterrània

El llebeig o garbí és el nom del vent càlid de component sud-oest. Al País Valencià s'anomena llebeig, exceptuant a Alacant que se'l coneix com garbinet, mentre que més al nord se li diu garbí. Pel seu origen, porta molta sorra i pols molt fina en suspensió procedent del desert del Sàhara.

El llebeig es produeix com a conseqüència del moviment de borrasques a la Mediterrània sud d'Oest a Est; aquest desplaçament provoca el moviment de masses d'aire tropical, càlides, seques i amb molta pols portada del Sàhara fins al sud-est de la Península Ibèrica.

Normalment el llebeig és anticipat per la calima (boira càlida) que apareix a l'horitzó cap al Sud. El color característic de la calima és provocat per la gran quantitat de pols africana que duu.

L'aparició d'aquest vent anuncia l'arribada de la depressió que l'origina i que moltes vegades ve acompanyat de pluges fortes.

Vents de característiques semblants al llebeig prenen diferents noms a altres llocs de la Mediterrània com ara xaloc (nom d´origen italià, encara que bufa en direcció contraria al Llebeig (sud-est), jamdino (al Marroc), qibli, Marin (a França), jugo (a Croàcia) etc.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Wikiquote A Viquidites hi ha cites, dites populars i frases fetes relatives a Llebeig

Josep Pla: El vent de garbí - L'horari