Llista de governadors de Yucatán

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escut del Yucatan

Aquesta és la llista de governadors de Yucatán. En l'època actual, segons la constitució política de l'estat lliure i sobirà de Yucatán, l'exercici del poder executiu d'aquesta entitat mexicana, es diposita en un sol individu que es denomina governador constitucional de l'estat lliure i sobirà de Yucatán i que és elegit per a un període de 6 anys (abans 4). En l'actualitat el període governamental comença el dia 1 d'octubre de l'any de l'elecció i acaba el 30 de setembre després d'haver transcorregut sis anys.

Malgrat el principi de no reelecció establert en la mateixa constitució yucateca, aquesta habilita als ciutadans yucateques per a ser elegits governadors constitucionals incloent a aquells individus que han ocupat la titularitat del poder executiu amb anterioritat però de forma diferent a l'elecció popular, és a dir als interins, substituts o provisionals. Això últim ha generat controvèrsies i conflictes polítics, perquè segons el parer d'alguns aquesta possibilitat es troba en conflicte amb el precepte de la constitució política dels Estats Units Mexicans que estableix que cap governador estatal durarà en el seu encàrrec més de sis anys.

L'estat de Yucatán va ser creat en el 23 de desembre de 1823,[1] i és un dels estats originals de la federació mexicana. Al llarg de la seva existència ha passat per tots els sistemes de govern que han tingut vigència en la història de Mèxic, per la qual cosa la denominació de l'entitat ha variat entre estat durant la repúbliques federals; departament, durant l'època del centralisme i república durant el període d'independència que va tenir Yucatán. També ha variat la denominació oficial del titular del poder executiu de l'estat.

De la mateixa manera, en l'època colonial va existir una Capitania General de Yucatán i va haver-hi alcaldes majors, governadors, intendents i capitans generals que atenien per mandat real els assumptes polítics militars i administratius de la regió que llavors es referia a la integritat de la península de Yucatán.[2]

Formes de govern a Yucatán[modifica]

Abans de la Conquesta espanyola de Yucatán el territori de la península era pròpiament el Mayab i estava dividit en almenys 16 kuchkabals (províncies, senyorius, jurisdiccions o cacicatges) segons qui els denominés, que han estat estudiats.

A partir de la conquesta, es va donar un període de gairebé tres-cents anys de colonialisme i dependència de la corona espanyola. Des de llavors, els individus que han exercit el poder públic en Yucatán, incloent Nachi Cocom, que simbòlicament va ser l'últim cacic o senyor maia abans de la conquesta, fins als nostres dies, en les seves diferents denominacions, han estat els que s'indiquen més endavant en la secció corresponent.[2][3][4][5][6]

Època prehispànica[modifica]

Abans de l'arribada dels espanyols, els grups *mayas que dominaven cadascuna de les províncies, jurisdiccions o Kuchkabals al territori de la península de Yucatán, el Mayab, eren cacicatges per un halach uinik i dins de les comunitats pels bataobs, cacics suprems d'una localitat.

Des de la conquesta espanyola de Yucatán, al llarg de cinc segles, a Yucatán s'ha donat diferent nom als qui van encapçalar les funcions governatives de l'entitat, en funció de les circumstàncies polítiques de cada època:[7]

Época colonial[modifica]

  • 1526 - 1549: Adelantat (durant el procés de conquista i de pacificació dels territoris peninsulars)
  • 1549 - 1550: Oïdor
  • 1550 - 1565: Alcalde Major
  • 1565 - 1617: Governador
  • 1617 - 1789: Governador i Capità General
  • 1789 - 1821: Governador, Capità General i Intendent

Època independent[modifica]

Galeria de governants de Yucatán[modifica]

Llista dels governants de Yucatán[modifica]

Segle XVI[modifica]

Segle xvii[modifica]

Segle xviii[modifica]

Segle xix[modifica]

Segle XX[modifica]

Segle XXI[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Las Diputaciones Provinciales.» p. 15. Biblioteca Jurídica Virtual.
  2. 2,0 2,1 Casares G. Cantón, Raúl; Duch Colell, Juan; Antochiw Kolpa, Michel; Zavala Vallado, Silvio et ál. Yucatán en el tiempo, 1998. ISBN 970 9071 04 1. 
  3. Gobernantes yucatecos
  4. «Los gobiernos de Yucatán». Arxivat de l'original el 2007-06-02. [Consulta: 21 desembre 2013].
  5. Compendio de Historia de Campeche. Miguel Lanz. 1905.
  6. Peón Acevedo, Augusto L. Gobernadores de Yucatán y algunos hechos históricos (Leyes y Decreto). Área Maya, 2006. ISBN 968-5480-67-2. 
  7. Peniche Rivero, Piedad. Centenario del Palacio de Gobierno de Yucatán, 1992, Gobierno del Estado de Yucatán. Mérida Yuc., México

Bibliografia[modifica]

  • "Table of Yucatan's Governors During the Porfiriato," in Alan Wells and Gilbert Joseph, Summer of Discontent, Seasons of Upheaval: Elite Politics and Rural Insurgency in Yucatán, 1876-1915 (Stanford: Stanford University Press, 1996), 23.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista de governadors de Yucatán