Múscul serrat major

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul serrat anterior)
Infotaula anatomiaMúsculs serrat major
Múscul serrat anterior
Múscul serrat major.
Costat esquerre del tòrax.
Detalls
Llatímusculus serratus anterior
Part demuscle of thorax (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la cara lateral de les vuit o nou costelles superiors.[1]
InsercióEn el marge vertebral de l'escàpula.[1]
lateral thoracic artery (en) Tradueix, thoracodorsal artery (en) Tradueix i superior thoracic artery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
lateral thoracic vein (en) Tradueix i set of thoraco-epigastric veins (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèria toràcica lateral (part superior)
Artèria toracodorsal (part baixa)
InnervacióBranca pròpia del plexe braquial (C5-C7).
AccionsRota l'escàpula i eleva el braç; desplaça l'escàpula endavant i enfora.[1]
Identificadors
TAA04.4.01.008 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 13397 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.438
Termes anatòmics dels músculs

El múscul serrat major[1] o múscul serrat anterior (musculus serratus anterior)[nota 1] és un dels tres músculs serrats del tronc. És un múscul situat a la cara lateral superior del tòrax. Està innervat per nervi toràcic llarg i irrigat per l'artèria toràcica lateral.

Origen i insercions[modifica]

S'origina amb nou allargaments en forma de dit a partir les nou costelles superiors i s'insereix en la vora medial de l'omòplat. Té tres orígens:

  • Part superior: costelles I i II (convergeixen moderadament).
  • Part medial: costelles II a IV (divergeixen).
  • Part inferior: costelles V a IX (convergeixen molt). En aquesta porció s'entrellaça amb les digitacions que donen origen al múscul oblic extern de l'abdomen.

En alguns casos poden ser deu allargaments, ja sigui de la primera a la novena costelles o només fins a les vuitena costella. Com que dos allargaments solen sorgir de la segona costella, el nombre d'allargaments és més gran que el nombre de costelles de les quals s'originen.[2]

De la mateixa manera que té tres orígens, té tres grups d'insercions que donen lloc a un nom diferenciat:[2]

  • Serrat major superior: angle superior de l'omòplat.
  • Serrat major medial: vora la part medial de l'omòplat.
  • Serrat major inferior: angle inferior de l'omòplat.

Acció[modifica]

A la cintura escapular desplaça l'omòplat cap al centre i la fixa al tòrax en una acció conjunta amb els músculs romboides. La seva part superior eleva l'omòplat, la seva part mitjana baixa l'omòplat i la seva part inferior fa descendir l'omòplat i gira el seu angle inferior externament per permetre l'elevació del braç més enllà de la posició horitzontal, treballant conjuntament amb el múscul trapezi. Amb aquesta acció, té un paper important en la rotació cap amunt de l'escàpula, com ara en aixecar una sobrecàrrega de pes; i ho fa en sincronització amb les fibres superiors i inferiors del trapezi.[3] En el tòrax, amb l'omòplat com a punt fix, eleva les costelles (inspiració).

La seva funció és l'abducció escapular (rotació amb el vèrtex inferior cap al costat) i adducció escapular. També, és la col·locació del tòrax per davant del braç i a la mateixa escàpula (omòplat).

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. Al Diccionari enciclopèdic de medicina no apareix la denominació múscul serrat anterior. En canvi, el Termcat, més d'acord amb la denominació de la Terminologia Anatomica, no tan sols la contempla sinó que la considera la denominació principal; i múscul serrat major és una sinonímia complementària. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 9 febrer 2014].
  2. 2,0 2,1 Platzer 2004, p. 144
  3. Bill Hartman i Mike Robertson. "For Strong Healthy Shoulders, Functional Anatomy Surrounding the Scapulae".

Bibliografia[modifica]

Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Platzer, Werner. Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 1: Locomotor System. 5a ed.. Thieme Medical Publishers, 2004. ISBN 3-13-533305-1. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul serrat major
  • LUC sera
  • Figura anatòmica: 04:03-06 a Human Anatomy Online, SUNY Downstate Medical Center - "Músculs superficials de la paret anterior del tòrax."
  • Figura anatòmica: 05:02-07 a Human Anatomy Online, SUNY Downstate Medical Center - "Il·lustració esquemàtica d'una secció transversal a través de l'aixella."