Música de Montenegro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La música de Montenegro representa una barreja de la tradició musical del país i influències musicals estrangeres. Influïda per la música otomana, eslava, gitana, albanesa, austrohongaresa i, més recentment, per l'occidental, és molt propera a la música de Sèrbia.

Història[modifica]

La presència de la música montenegrina s'ha atestat a partir de l'edat mitjana. A finals del segle xii es va escriure la Crònica del Sacerdot de Duklja (Ljetopis Popa Dukljanina), on es descrivia l'ús secular d'instruments musicals. Durant el segle xv a la costa de Montenegro (llavors coneguda com a Albània veneciana es va introduir l'"estil venecià"; d'aquell segle n'han sobreviscut set litúrgies d'un autor venecià al monestir de Santa Clara de Kotor.[1] La música de Montenegro va perdre força sota el domini otomà.

El segle xix es va impulsar el desenvolupament de la música religiosa amb la fundació d'una acadèmica de cant catòlica a Kotor. Fins al renaixement musical del segle xx, la música de Montenegro es basava principalment en un instrument tradicional simple, la gusla.[2] També el segle xix es van compondre òperes amb llibrets inspirats per Montenegro i la seva cultura, com "L'emperadriu dels Balcans". Fou escrita per Dionisio de Sarno San Giorgio, un compositor italià que havia passat la major part de la seva vida allà.[3]

El 1839 es va fundar Jedinstovo ("Unitat"), la primera coral de Montenegro.[4] A partir del segle xx, quan van aparèixer les primeres escoles de música i es va desenvolupar la cultura del país, va començar a prosperar la música montenegrina, amb diversos compositors de música clàssica destacats. En aquell període, els autors montenegrins van retornar a les arrels, introduint elements tradicionals en composicions modernes. L'emissora Radio Titograd també va tenir un paper destacat retransmetent programes musicals diàriament i donant suport a agrupacions i orquestres del país.[5]

Pel que fa a la música moderna, el rock i el pop han estat gèneres populars, amb grups com Perper i No Name, que va representar Sèrbia i Montenegro al l'edició del 2005 d'Eurovisió.[6] Montenegro ha participat en solitari en aquest festival des del 2007.

Referències[modifica]

  1. Lipovčan, Srečko. «Music of Yugoslav Peoples and Nationalities» p. 41. Savez organizacija kompozitora Jugoslavije, 1980.
  2. «Gusle». History of Montenegro online. [Consulta: 23 agost 2018].
  3. «Prva crnogorska nacionalna opera u CNP : Balkanska carica». MCCG, 19-06-2010. Arxivat de l'original el 23 d’agost 2018. [Consulta: 23 agost 2018].
  4. «125 Years of Serbian singing Society Jedinstvo» (en anglès). Poste Srpske. Arxivat de l'original el 23 d’agost 2018. [Consulta: 23 agost 2018].
  5. Samson, Jim. BRILL. Music in the Balkans (en anglès), 2013, p. 470. ISBN 9789004250383. 
  6. «Montenegro Music. Part V: Contemporary Montenegrin music» (en anglès). Visit Montenegro. Arxivat de l'original el 23 d’agost 2018. [Consulta: 23 agost 2018].