Martini Legends

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 06:33, 5 set 2016 amb l'última edició de Amadalvarez (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Circuit de Montjuïc
(recreació 2007)
Dades
TipusHomenatge i esdeveniment Modifica el valor a Wikidata
Mesura3.790  m (Llargada
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontjuïc (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMontjuïc, Barcelona, Catalunya
Plànol

Activitat
EsdevenimentExhibició de Formula 1
Formula 2
Sport Prototips
Copa Renault 8 TS
Edat d'Or
Club Ferrari Espanya

Martini Legends va ser un homenatge al 75è aniversari de la creació del circuit urbà de Montjuïc, adoptant el nom de la coneguda marca italiana de vermuts, la qual fou la primera patrocinadora que va tenir el traçat barceloní. Després de trenta anys sense activitat competitiva pels carrers de la capital catalana, el projecte impulsat per l'Ajuntament de la ciutat, Bacardí, Last Lap i Ferrari, va recrear l'antic recorregut original de 3.790 metres, pel qual van desfilar més de vuitanta vehicles d'època que en el seu moment van competir en el circuit de la ciutat.

El 13 d'octubre de 2007, es va descobrir una placa de grans proporcions al costat del Museu Olímpic de Barcelona, on figuren els noms dels pilots així com un relleu del traçat. L'acte institucional va ser presidit pel primer tinent alcade de Barcelona Carles Martí i Jufresa i el regidor d'esports de Barcelona Pere Alcober, aglutinant diversos noms destacats de l'esport internacional de la Fórmula 1, com ara Emerson Fittipaldi, Henri Pescarolo i Marc Gené, participants alhora de l'exhibició del 14 d'octubre de 2007 a través de la reconstrucció de l'antic recorregut per la muntanya de Montjuïc.

Traçat

Stands dels vehicles en l'avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona.

El traçat del Circuit de Montjuïc era únic al tenir llocs tan singulars com el Revolt de Vies, on els bòlids havien de creuar per sobre de les vies del tramvia o l'espectacular rasant de la Recta de l'Estadi, també inimaginable avui dia, on els vehicles volaven diversos metres a causa del canvi sobtat de vessant. El circuit estava dividit en les següents parts:

  1. L'angle de Miramar o Revolta de l'Angle, un dels revolts més tancats del circuit, on es passava de 250 a 80km/h en poc més de 300 metres.
  2. Rosaleda o Revolta del Museu Etnològic, un revolt molt tancat i ben peraltat, on es podien efectuar avançaments.
  3. Font del Gat, un revolt cec on era freqüent veure com els veterans guanyaven uns metres als més novells.
  4. Teatre Grec, un revolt peraltat de gairebé 90°, on la traçada del circuit es creuava amb un carrer que seguia recte.
  5. Vies o Viratge de la Tècnica, es coneix per aquest nom degut al fet que inicialment el circuit passava per sobre de les vies del tramvia, al costat del Palau de la Tècnica.
  6. Guàrdia Urbana o Revolt de premsa, revolt de 90° que anteriorment passava per davant de la tribuna de premsa i la seu de la Guàrdia Urbana.
  7. Recta de les Fonts, una de les rectes més perfectes i llargues del traçat. En algunes edicions va ser el punt de sortida.
  8. La Pèrgola, revolt suau que va adoptar el nom del restaurant situat en aquest tram.
  9. La Contrapérgola, revolt a dretes just al sortir de la Pèrgola.
  10. Poble Espanyol, revolt crucial per a poder començar la pujada en un dels punts més ràpids del circuit.
  11. Sant Jordi, el revolt més llarg i ràpid de tot el circuit, es podia fer gairebé sense frenar.
  12. Recta de l'Estadi, a pesar de no ser una recta perfecta, més aviat un revolt llarg i suau, era un dels millors llocs per a efectuar avançaments. Durant els anys 60 i 70, va ser el punt de sortida.
  13. Rasant, el punt més ràpid es culminava en aquest últim tram, on s'arribaven als 250km/h. Era molt fàcil veure als vehicles planejar petites distàncies a l'iniciar el canvi de vessant.

Pilots

Marc Gené en el estand de Ferrari debatent les zones difícils del Circuit de Montjuïc amb els tècnics (13-10-2007).
Emerson Fittipaldi arribant al Museu Olímpic de Barcelona, on va descobrir una placa commemorativa del Circuit de Montjuïc (13-10-2007).

Entre els pilots que hi van participar, va destacar la presència de Jackie Stewart, campió del món de Fórmula 1 en 1969, 1971 i 1973, el qual va conduir el seu Tyrell 001. El brasiler Emerson Fittipaldi va conduir el Lotus 72, amb el qual va aconseguir el seu primer títol mundial. Henri Pescarolo, vencedor de les 24 hores de Le Mans, amb el BRM P 201 Motul de Jean Pierre Beltoise que va recórrer el circuit en 1974. David Piper, rècordman de velocitat sud-africà en 1967 amb una velocitat de 304km/h, va mostrar el seu Porsche 917 verd amb el qual va tenir un greu accident durant la filmació de la pel·lícula Le Mans, a més de pilotar el seu Ferrari 250 Le Mans.

Marc Gené, emprovador de l'Escuderia Ferrari i participant en les Le Mans Sèries, va pilotar el Ferrari 248 F1 (2006) de Michael Schumacher, el mateix vehicle que va conduir l'alemany abans de la seva primera retirada de la Fórmula 1 i que va ser exposat al públic el 13 d'octubre de 2007 en l'Avinguda de la Reina Maria Cristina.

Vehicles

El 13 d'octubre de 2007 va tenir lloc una exposició en l'Avinguda de la Reina Maria Cristina amb més de vuitanta vehicles clàssics que en el seu moment van competir en el circuit barceloní en diferents categories com la Fórmula 1, Fórmula 2, Gran Turisme, Renault 8 i Sport Prototips entre d'altres. Eixe mateix dia, es va inaugurar una placa commemorativa per a recordar l'antic traçat i a tots els pilots que van participar. El 14 d'octubre de 2007 va tenir lloc l'exhibició dels vehicles en el traçat recreat per a l'ocasió, emulant al detall la versió original tant en recorregut com en la decoració de graderies i boxes.

Edat d'Or

Edat d'Or: Pegaso Rabassada, exposat en el festival.

Formula 1

Formula 1: McLaren M23 d'Emerson Fittipaldi, exposat en el festival.

Formula 2

Formula 2: Lotus 48 de Simon Hadfield, exposat en el festival.

Martini Racing

Renault 8 TS

Sport Prototips i GT

GT: Ferrari 250 GTO R exposat en el festival.
Sport Prototips: Chevron B21 (Montjuïc Tergal Car 2) exposat en el festival.

Altres

Austin-Healey 3000 Mk III exposat en el festival.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Martini Legends