Parc natural de les Valls Occidentals

Infotaula de geografia físicaParc natural de les Valls Occidentals
Imatge
TipusParc natural, lloc d'importància comunitària, àrea protegida i parc natural Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaJacetània (Aragó) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióprovíncia d'Osca Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 50′ 05″ N, 0° 41′ 17″ O / 42.83469°N,0.68802°O / 42.83469; -0.68802
Dades i xifres
Superfície27.047,90163 ha Modifica el valor a Wikidata
Categoria V de la UICN: Paisatges terrestres/marins protegits
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 349405 Modifica el valor a Wikidata
Àrea protegida Natura 2000
IdentificadorModifica el valor a Wikidata ES2410003 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació1997

Lloc webrednaturaldearagon.com… Modifica el valor a Wikidata

El Parc natural de les Valls Occidentals és un parc natural situat en l'extrem més occidental dels Pirineus aragonesos, a la comarca de la Jacetània. Abasta els municipis d'Aísa, Ansó, Aragüés del Puerto, Borau, Jasa, Valle de Hecho i Canal de Berdún.

Compta amb 27.066.19 ha i altres 7.335 de zona perifèrica de protecció. La seva altitud oscil·la entre els 900 msnm al fons de la vall i els 2.670 msnm al cim del Bisaurín.[1]

La seva situació condiciona de manera determinant el seu clima, de clara influència atlàntica. Per això la vegetació és humida i fresca, amb la proliferació de grans extensions de fagedes, avetars, boscos de pi negre i teixos.

La població animal és d'una riquesa extraordinària. Encara resisteixen alguns exemplars d'os i és territori del trencalòs, la llúdria, el milà reial o l'esparver d'estany.[1]

El parc natural va ser creat amb la llei 14/2006 del Govern d'Aragó.[2] És també Lloc d'Importància Comunitària i ZEPA.

Extensió[modifica]

Parc Natural, Candanchú

El parc natural de les Valls Occidentals s'estén 27.073 ha més 7.335 de zona perifèrica de protecció, per les capçaleres dels rius Veral, Aragón Subordán, Osia, Estarrún i Lubierre i el seu relleu ha estat modelat per l'acció de les glaceres, que van esculpir esvelts pics, a la vegada que van excavar circs, valls en U i cubetes que donarien lloc als actuals estanys de muntanya. Aquests, a causa de l'arrossegament de materials pels rius tendeixen a emplenar-se originant petites planes per on l'aigua "zigzagueja" donant lloc a meandres com en Aguas Tuertas.[3]

Flora i fauna[modifica]

«Hayedo de Gamueta» al parc natural

La millor representació del bosc atlàntic a l'Aragó es troba en aquest Parc Natural emplaçat al cantó nord-occidental de l'Alt Aragó, estant tocant al nord amb França i a l'oest amb Navarra. A la frondosa Selva d'Oza els fajos i d'altres espècies d'arbres caducifolis es combinen harmònicament amb alts avets i boscos de pi negre.

Al Parc Natural de les Valls Occidentals es refugien els últims ossos bruns dels Pirineus i espècies poc comunes, com el Picot garser dorsblanc, el gall salvatge o la Rosalía alpina, un tipus d'escarabat.

Entorn i activitat humana[modifica]

Els dominis de l'alta muntanya són territori de pastures, roques i neus. En els seus cims habiten la perdiu blanca, l'isard pirinenc, l'ermini o el pela-roques o el pardal d'ala blanca i en els seus llacs la llúdriaa i els urodels.

Les activitats agropecuàries tradicionals han contribuït a modelar un formós paisatge que conjuga els elements naturals amb la mà de l'home. A més a més en aquestes valls s'ha mantingut interessants mostres d'arquitectura popular, amb harmoniosos i acurats nuclis urbans. Les senyes d'identitat van des del vestit tradicional, al folklore o a la llengua.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Parque natural de los Valles Occidentales Arxivat 2012-08-10 a Wayback Machine., Gobierno de Aragón.
  2. Ley 14/2006, de 27 de diciembre, de declaración del Parque Natural de los Valles Occidentales
  3. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-05-09. [Consulta: 3 desembre 2015].
  4. «Parque Natural de los Valles Occidentales». Red Natura. Arxivat de l'original el 2016-04-13. [Consulta: 3 novembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc natural de les Valls Occidentals