Pasión de Gavilanes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pasión de gavilanes)
Infotaula de sèrie de televisióPasión de Gavilanes
Gèneretelenovel·la Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióCundinamarca Modifica el valor a Wikidata
CreadorJulio Jiménez Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraRTI Producciones Modifica el valor a Wikidata
PaísColòmbia Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Canal originalTelemundo Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi21 octubre 2003 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi31 maig 2022 Modifica el valor a Wikidata
Temporades2 Modifica el valor a Wikidata
Episodis259 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
IMDB: tt0387763 Metacritic: tv/pasion-de-gavilanes TMDB.org: 11250
Facebook: Pasión de Gavilanes Twitter (X): PasionGavilanes Instagram: pasiondegavilanes Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada
Pasión de Gavilanes

Pasión de gavilanes és una telenovel·la colombiana, escrita per Julio Jiménez, l'any 2003, produïda per RTI Televisión, per a Caracol Televisión i Telemundo.[1][2]

És protagonitzada per Danna García, Mario Cimarro, Paola Rey, Juan Alfonso Baptista, Natasha Klauss, Michel Brown, amb les participacions antagòniques de Kristina Lilley, Juan Pablo Shuk i Lorena Meritano i les actuacions estel·lars dels primers actors Jorge Cao, Gloria Gómez i María Margarita Giraldo.

És una adaptació de la telenovel·la colombiana Las aguas mansas, produïda l'any 1994, original de RTI Producciones i del mateix escriptor.[3]

Sinopsi[modifica]

Temporada 1[modifica]

Bernardo Elizondo és propietari d'una hisenda, on hi viu al costat de la seva dona, Gabriela, i les seves filles; Norma, Jimena i Sara (a qui afectuosament anomenen Sarita), el marit de la seva filla Norma; Fernando Escandón, i el seu sogre, don Martín Acevedo, un militar retirat i que està paralític. El matrimoni de Norma i Fernando va ser arreglat per donya Gabriela per a ocultar que Norma havia estat víctima d'una violació, però el matrimoni és només de nom i no s'ha consumat, a causa del trauma d'ella. A part d'això, Gabriela està enamorada de Fernando, per la qual cosa obliga la seva filla a casar-se amb ell per a tenir-lo a prop.

Encara que Bernardo està enamorat de Libia Reyes, una joveneta humil, sap que no podria casar-se amb ella, ja que Gabriela, una dona bastanta dèspota i molt antiquada, mai li donaria el divorci. De totes maneres, sí que està decidit a trencar amb tot per a poder viure el seu amor per Libia, i decideix presentar-se formalment davant els germans de la jove; Juan, Óscar i Franco Reyes, que no donaven suport a la relació però l'aproven, ja que d'això depèn la felicitat de la seva germana. Desgraciadament, Bernardo té un accident de cavall i mor.

Libia descobreix que està embarassada i s'assabenta que Bernardo ha mort, per la qual cosa decideix anar a la casa dels Elizondo convençuda per la seva veïna, la fruitera Hortensia i els seus fills, qui la porten a la hisenda per a reclamar diners, encara que ella té por i no està convençuda de si hauria d'anar. Quan arriba a casa dels Elizondo, donya Gabriela la humilia i menysprea davant tota la seva família. Libia fuig desesperada i se suïcida tirant-se d'un pont.

Quan els germans Reyes s'assabenten de tot, juren venjar la mort de la seva germana i es dirigeixen a la hisenda dels Elizondo, però no troben Gabriela, per la qual cosa decideixen quedar-se a la hisenda, fent-se passar per uns paletes que Gabriela ha contractat per a construir una cabanya per Norma i Fernando. Això ho aconsegueixen gràcies a la majordoma dels Elizondo, Eva Rodríguez, que també vol venjar-se de Gabriela per haver-la obligat a renunciar a la seva única filla, Ruth, en haver-la tingut sent soltera i no tenir recursos per a mantenir-la. Mentrestant, Ruth va créixer com a filla de Raquel i Calixto Uribe, que no van poder concebre un fill degut a la seva avançada edat; Raquel és una anciana benestant i és la millor amiga de Gabriela.

En conèixer les germanes Elizondo, Óscar Reyes pretén convèncer els seus germans que canviïn els seus plans de venjança i que sedueixin les germanes Elizondo, per pagar-los amb la mateixa moneda, encara que el que en realitat pretén és fer-se amb els diners dels Elizondo per a millorar la seva situació. El seu germà Juan no està molt d'acord amb els seus plans però quan coneix Norma Elizondo canvia d'opinió, perquè se senten atrets l'un per l'altre. Aquesta atracció fa que Juan oblidi totalment els seus plans de venjança, però la parella trobarà multitud d'obstacles en el seu camí que hauran de superar. Amb el temps Norma queda embarassada de Juan, i decideix ocultar al veritable pare del seu fill, perquè Fernando i Sarita, que avorreixen Juan, saben tota la veritat, i no els queda més opció que callar.

Franco té una relació amb una bella dona anomenada Rosario Montes, cantant del Bar Alcalá, explotada i maltractada pel seu representant i amant, Armando Navarro. En canvi, Óscar queda embolicat en la teranyina de la seva venjança en enamorar-se de Jimena. Tots dos s'atreuen i un dia, per decisió dels dos, es casen d'amagat, cosa que causa un gran enrenou a la família Elizondo. Després que tots dos comencen a viure junts a la casa d'ell i els seus germans, Gabriela descobreix que Juan és el veritable pare del fill que espera Norma, i posteriorment totes dues germanes descobreixen que els Reyes són en realitat germans de Líbia, i les van enamorar per venjança a la mort de la seva germana, per la qual cosa decideixen deixar-los per sempre i tornar amb la seva família.

D'altra banda, Franco està dolgut, ja que Rosario l'enganya i es casa amb Armando Navarro. A ell sense importar-li res de la vida, es casa amb Eduvina Trueba, una senyora ja gran i propietària d'una hisenda, moltes empreses i amb molts diners. El mateix dia de les noces ella mor, deixant Franco com a amo de tots els seus béns. Mesos després, Franco es troba amb Sara Elizondo, una dona que l'odia fins a les entranyes (almenys això diu ella); després de tantes baralles a poc a poc ell es va enamorant d'ella, encara que ella ja estava enamorada d'ell.

Tots ells tenen la seva història; i cada parella lluitarà per una mateixa fi: estar junts; però primer s'han d'enfrontar a les oposicions dels seus enemics, començant per donya Gabriela que els detesta; també està Fernando, que odia també als Reyes, especialment Juan, perquè li va llevar a la seva esposa Norma, causant el seu divorci; Dínora Rosales, una dona obsessionada amb Juan i que es converteix en la rival de Norma; Armando, que jura venjar-se de Franco per estar amb Rosario, i també Rosario, ja que la seva obsessió per Franco fa el que sigui per separar-lo de Sara. Després de moltes baralles i desil·lusions, les tres parelles decideixen ser felices i viure el seu idil·li.

D'altra banda, els Reyes forgen una forta amistat amb Ruth, que guarda una semblança sorprenent amb la seva morta germana Libia (més tard es descobreix que tal semblança es deu al fet que eren cosines, i per tant, Ruth ho és també dels germans Reyes). Proves d'aquesta amistat es presenten quan Ruth descobreix els seus orígens i fuig de casa,i és acollida pels Reis a la seva hisenda. Dínora es torna boja a causa de la seva obsessió per Juan i el segresta, mentre Ruth decideix salvar-lo i tots dos tornen a la hisenda dels Reyes. Posteriorment s'assabenta que Eva és la seva veritable mare i decideixen iniciar una relació de mare i filla.

Gabriela, després de decebre's de Sarita, que havia estat la seva última esperança d'una filla exemplar, decideix casar-se amb Fernando, malgrat l'oposició de les seves filles i de Don Martín. Fernando a poc a poc va guanyant terreny en la hisenda, destruint-la, i comença a manipular al seu antull Gabriela. Tant és així, que en una forta discussió de Fernando amb Jimena, aquest intenta abusar d'ella, però la seva mare no creun les seves acusacions i l'obliga a anar-se'n de la hisenda. Óscar s'assabenta de tot, i decideix clavar-li una pallissa a Fernando, la qual cosa augmenta més la tensió entre Gabriela i Fernando, amb els germans Reyes.

Mentrestant, Norma descobreix que Fernando enganya a la seva mare, però ella novament no creu en les acusacions. Fernando té una forta baralla amb Norma al balcó de la hisenda, i aquesta en intentar defensar-se del, l'empeny. Fernando, estant hospitalitzat després del fort cop, amenaça a Norma amb venjar-se i en sortir de l'hospital, l'ataca; i Juan, en assabentar-se del succeït, li dona una nova pallissa a Fernando, la qual cosa obliga Norma a sortir amb el seu fill de la hisenda i anar-se a viure amb Juan, amb qui posteriorment es casa en una petita capella.

Etapa final[modifica]

Una nit, Sara decideix seguir Fernando per a demostrar-li a la seva mare que no és el tipus que pensa, i descobreix que Fernando té una amant vivint en una petita cabanya als afores de la regió. En això, Gabriela decideix acompanyar-la una altra nit i descobreixen que la dona amb la qual l'enganya Fernando, és Dínora Rosales, però decideix enfrontar-ho per si mateixa i denúncia Dínora davant la policia.

Fernando i Dínora, obsessionats pels diners i havent fracassat el seu pla de separar Juan i Norma, segresten Gabriela en la seva pròpia hisenda i l'obliguen a treure'n Sarita, per després tancar-la al soterrani, i reclouen en un psiquiàtric Don Martín sense imaginar el que se'ls ve.

Raquel, després de no saber res de Gabriela uns dies, decideix anar a la hisenda i descobreix que es trobava segrestada al soterrani, i en intentar escapar de la hisenda per a anar a comptar el succeït a la policia, Fernando i Dínora manen als sequaços d'Armando Navarro, qui també és còmplice de tot, perquè els atrapin i, en la persecució, Raquel pren el volant i decideix xocar el cotxe amb el dels guardaespatlles d'Armando, causant una explosió en la qual Raquel, el seu espòs Calixto, el seu xofer Guadalupe i els dos guardaespatlles d'Armando moren.

En el transcurs dels dies, l'advocat de Raquel llegeix el seu testament, on diu que les seves propietats, les seves accions, els seus altres comptes i tota la seva fortuna passin a les mans d'Eva Rodríguez, la veritable mare de Ruth. Martín coneix la senyora Hortensia, que estava reclosa al sanatori i escapen per donar-li avís als altres sobre el que passa a la hisenda.

Juan, en assabentar-se que Gabriela estava segrestada, decideix anar a salvar-la sense avisar ningú, però acaba sent segrestat juntament amb Gabriela. En això, arriba la policia i envolta la casa, però Fernando i Dínora usen d'ostatges a Juan i Gabriela perquè no els arrestin. Armando, qui també es trobava en la hisenda al moment de l'operatiu, decideix sortir a negociar amb les autoritats, però es torna boig i decideix assassinar Franco Reyes. Rosario s'interposa i rep el tret, mentre els policies assassinen Armando. Mentrestant, Rosario aconsegueix sobreviure a l'hospital i demana perdó Franco i Sara per tot el mal causat.

Després que Franco pagués la suma que Fernando i Dínora li havien demanat pel rescat de Juan i Gabriela, decideixen escapar enmig dels trets amb els ostatges i en el camí Dínora decideix buscar refugi a la selva pantanosa. A la selva, Gabriela es disculpa amb Juan per tot el mal que li ha causat a ell i als seus germans.

Quan la policia i els Reyes s'assabenten que Juan i Gabriela estan a la selva pantanosa, decideixen contactar amb l'oncle dels Reis, Aníbal Guerrero, que quan arriba es troba amb Eva, amb qui mantenia una relació, i resulta ser pare de Ruth.

Dínora decideix seduir Juan, però ell l'allunya provocant una baralla en la qual a Dínora la mossega una serp verinosa. Posteriorment, Fernando assassina Dínora, ja que aquesta se li tira damunt delirant pel verí, i el seu cos cau cap al pantà.

En aquest moment Juan i Gabriela se separen de Fernando i troben la sortida però en això arriba aquest i dispara a Gabriela. Quan vol disparar a Juan, Fernando cau a les sorres movedisses; llavors li demana ajuda a Juan inútilment i mor. Posteriorment tots són rescatats, Gabriela accepta la relació de les seves filles amb els Reyes. Franco i Sara, per fi en pau, es casen per l'església en presència de tots els seus sers estimats.

En les escenes finals es pot veure com Rosario canta al Bar Alcalá, i als tres germans i les tres germanes cavalcant junts en el camp. I finalment tots van poder viure feliços sense preocupacions.

Repartiment[modifica]

Temporada 1[modifica]

Temporada 2[modifica]

Banda Sonora[modifica]

Temporada 1[modifica]

Pasión de Gavilanes Vol. 1
Títol Cançó Intèrpret (s)
1. «Fiera inquieta» Zharick León
2. «Reggae cumbia» Zharick León
3. «Miedo al amor» Zharick León
4. «Sobre fuego» Zharick León i Danna García
5. «Vete» Zharick León
6. «Paloma» Zharick León
7. «Ya no te quiero» Andrea Villareal
8. «Cara y sello» Zharick León
9. «Dulce pesadilla» Andrea Villareal
10. «Fiera inquieta» (versió balada) Zharick León i Danna García
Pasión de Gavilanes Vol. 2
Títol Cançó Intèrpret (s)
1. «Amor prohibido» Mariachi Clàssic Contemporani
2. «Cumbia mentirosa» Zharick León
3. «Sobre fuego» Danna García i Michel Brown
4. «Una mirada» Zharick León
5. «No supiste» Raúl Santi
6. «No supiste» Zharick León
7. «Borracho» Angelo
8. «Mira tú» Andrea Villarreal
9. «No voy a ser» Ana Isabel Reyes
10. «Camaleón» Raúl Santi
11. «Amarga desventura» Gabriel Arriaga
12. «Fiera inquieta» (remix) Zharick León
Cançons inèdites
Títol Cançó Intèrpret (s)
1. «Solo una noche» Zharick León
2. «Llegastes» Lady Noriega
3. «Pecado Mío» Lady Noriega
4. «La Candelosa» Lady Noriega
5. «Luna llena» Lady Noriega

Encara que s'acredita a Zharick León com intèrpret, la veu del personatge Rosario Montes quan canta "Fiera inquieta" qui realment la canta Ángela María Forero, en aquesta Temporada.

Premis i nominacions[modifica]

Premis TVyNovelas[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2004 Millor Telenovel·la Pasión de gavilanes Guanyadora
Millor Actor Protagonista Mario Cimarro Nominat
Millor Actriu Antagònica Lorena Meritano Guanyadora
Millor Actriu De Repartiment Natasha Klauss Nominada
Millor Actor De Repartiment Jorge Cao Guanyador
Millor Llibret Julio Jiménez Guanyador
Millor Director Rodrigo Triana i Maurici Cruz Guanyadors

Premios l'Índia Catalina[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2004 Millor Producció Pasión de gavilanes Guanyadora
Millor Actriu De Repartiment Zharick León Guanyadora

Premis FYMTI[modifica]

Premis Dos de Oro 2004 (Veneçuela)[modifica]

Premis Clic Caracol[modifica]

Altres premis[modifica]

Any Premi País Nominat Categoria Resultat
2004 Premis Mara d'Or Veneçuela Ana Lucia Domínguez Millor actriu de telenovel·la estrangera Guanyadora
Michel Brown Millor actor de telenovel·la estrangera Guanyadora
Juan Alfonso Baptista Millor actor protagonista Guanyadora
Millor actor veneçolà en l'exterior Guanyadora
2004 Premi Telenovel·la Bulgària Pasión de gavilanes Millor Telenovel·la Guanyadora
Natasha Klauss Millor actriu jove Guanyadora
Michel Brown Millor actor jove Guanyadora
2004 Orquídia Estats Units Pasión de gavilanes Millor Telenovel·la de projecció Internacional Guanyadora
Compartit per:

Danna García, Paola Rey

i Natasha Klauss

Millor actriu protagonista Guanyadora
2004 Premis ACE - Natasha Klauss Millor co-actuació femenina Guanyadora
Michel Brown Millor rostre masculí Guanyador
2004 Premi INTE - Jorge Cao Millor actor secundari Guanyador
2004 Placa Sweet - Danna García Millor Actriu Guanyadora
Kristina Lilley Millor Actriu de Repartiment Guanyadora
2005 Premis TP d'Or Espanya Pasión de gavilanes Millor telenovel·la Guanyadora
2006 Premis TP d'Or Espanya Pasión de gavilanes Millor telenovel·la Nominada
2010 Premis TP d'Or Espanya Pasión de gavilanes Millor telenovel·la Nominada
2015 Premis Tu mundo Estats Units Pasión de gavilanes La novel·la que sempre recordaràs Guanyadora

Recepció[modifica]

Pasión de gavilanes va ser un gran èxit mundial, líder d'audiència en països com Veneçuela (transmesa per la cadena RCTV), Xile, Bulgària, Sèrbia, Romania, Panamà, Puerto Rico, Xina, Espanya, Israel, Rússia, Paraguai, Equador, Perú, Costa Rica, República Dominicana i Polònia entre molts altres.

A l'Argentina, va ser emesa en 2005 per la cadena Telefe de Buenos Aires i va aconseguir convertir-se en la telenovel·la estrangera més vista en la història del país fins a l'actualitat. Al voltant de 30 milions de persones la veien dia a dia, el seu primer episodi va obtenir 37 punts d'índex d'audiència i l'audiència va anar creixent més i més. Cada vegada que la novel·la entrava a l'aire el país es "paralitzava" per a veure-la. Quan s'anava a emetre l'últim capítol, el president Néstor Kirchner al costat de tot el seu gabinet van haver de canviar la seva agenda per a poder veure el final, va ser vist per 37 milions d'espectadors i va obtenir al llarg de la seva emissió pics per sobre dels 90 punts d'índex d'audiència. Arran de l'èxit, es va deslligar una eufòria i obsessió massiva per la telenovel·la que es va optar per convèncer els seus protagonistes perquè visitin el país en diverses ocasions i repetissin els seus capítols fins als caps de setmana tenint una audiència semblant que fins avui el seu èxit encara és recordat.

Índexs d'audiència[modifica]

Segons informació subministrada per Ibope Colòmbia, aquesta novel·la va aconseguir una audiència mitjana de 40,8 punts en índex d'audiència llars i 17,8 en índex d'audiència persones amb una quota de pantalla de 61,1%.[4] Cal destacar que la telenovel·la es va estrenar el 16 d'octubre de 2003, aconseguint un índex d'audiència llars de 36,8 punts i 15,4 en índex d'audiència persones amb una quota de pantalla de 55,1%, finalitzant el dijous 2 de desembre de 2004, amb un índex d'audiència llars de 40,5 punts i 17,2 de índex d'audiència persones amb una quota de pantalla de 67,5%. A l'abril de 2004 va aconseguir la seva màxima xifra, en marcar 21,8 en índex d'audiència persones, 54,6 en índex d'audiència llars i 69,3 de quota de pantalla.[5] Actualment és el segon programa més vist en la història de la televisió colombiana privada.

Referències[modifica]

  1. «Qué fue de los actores de 'Pasión de Gavilanes'» (en castellà). Periódico Qué. Arxivat de l'original el 26 de març 2015. [Consulta: 24 març 2015].
  2. Triana Alonso. «PASIÓN DE GAVILANES: ¿QUÉ FUE DE MICHEL BROWN, JUAN ALFONSO BAPTISTA Y MARIO CIMARRO?» (en castellà). ellookdelasfamosas.es. Arxivat de l'original el 2018-01-06. [Consulta: 24 març 2015].
  3. Vuelve 'Pasión de Gavilanes': Las claves para disfrutar de la mítica telenovela, antena3.com
  4. «Los 20 más vistos en los 10 años de RCN y Caracol». ecbloguer.com/diablog, 09-07-2008. Arxivat de l'original el 2 de febrer de 2014. [Consulta: 2 juny 2012].
  5. «Top 20 abril de 2004». GMTV Colombia. [Consulta: 1r gener 2010].