Pellouxita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPellouxita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Cu,Ag)Pb10Sb₁₂S27O(Cl,S)0.6
EpònimAlberto Pelloux Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Buca della Vena, Ponte Stazzemese, Stazzema, Província de Lucca, Toscana, Itàlia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.35d Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.35d Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.26 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 55,824 Å; b = 4,0892 Å; c = 24,128 Å; β = 113,14°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/m
Colornegre
Exfoliaciódistingible/bona
Tenacitatfràgil
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllamarró
Densitat5,97 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2001-033
Any d'aprovació2001
SímbolPlx Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La pellouxita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor d’Alberto Pelloux (1 de desembre de 1868, Crema, Itàlia - 23 de febrer de 1948, Bordighera, Itàlia), professor de mineralogia i petrologia a la Universitat de Gènova, conservador del Museu de Mineralogia de la Universitat de Gènova i director de Mineralogia i Geologia al Departament del Museu d’Història Natural Giacomo Doria. Va descriure diverses espècies noves i va fer un treball important a Líbia, Albània i Sardenya.

Característiques[modifica]

La pellouxita és una sulfosal de fórmula química (Cu,Ag)Pb10Sb₁₂S27O(Cl,S)0.6. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2001, sent publicada per primera vegada el 2004. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la pellouxita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoïta, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaïta, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiïta, tsugaruïta, pillaïta, zinkenita, scainiïta, chovanita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaïta, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Buca della Vena, situada a la localitat de Ponte Stazzemese, a la Província de Lucca (Toscana, Itàlia). També ha estat descrita en un parell de jaciments d'Eslovàquia. Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Pellouxite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 maig 2021].