Gustavita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGustavita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaAgPbBi₃S₆
Localitat tipusdipòsit de criolita d'Ivigtut, fiord Arsuk, Sermersooq, Groenlàndia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.40a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.40a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.31 Modifica el valor a Wikidata
Dana3.4.15.3
Heys5.7.36
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 13,54 Å; b = 19,44 Å; c = 4,1 Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Macles
Exfoliacióimperfecta/desigual
Duresa3,5
Lluïssormetàl·lica
Densitat7,01 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Pleocroismevisible
Impureses comunesSb
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967-048
Any d'aprovació1967
SímbolGus Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La gustavita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la lillianita. Rep el nom en honor de Gustav Adolf Hageman (1842-1916), enginyer químic de la firma Cryolite (Ivigtut, Groenlàndia).

Característiques[modifica]

La gustavita és una sulfosal de fórmula química AgPbBi₃S₆. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1967, sent publicada per primera vegada el 1970. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la gustavita pertany a "02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb" juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoïta, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaïta, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiïta, tsugaruïta, pillaïta, zinkenita, scainiïta, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaïta, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de criolita d'Ivigtut, situat al fiord Arsuk (Sermersooq, Groenlàndia). Tot i tractar-se d'una espècie poc habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina José Domingo (L'Argentera, Baix Camp).[2]

Referències[modifica]

  1. «Gustavite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 maig 2021].
  2. «Gustavite from José Domingo Mine, L'Argentera, Baix Camp, Tarragona, Catalonia, Spain». Mindat. [Consulta: 22 gener 2024].