Ourayita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralOurayita

Ourayita (platejada) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaAg₃Pb₄Bi₅S13
Epònimcomtat d'Ouray Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Old Lout, Poughkeepsie Gulch, Districte de Red Mountain, Comtat de San Juan, Colorado, Estats Units
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.40c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.40c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.31 Modifica el valor a Wikidata
Dana3.5.6.1
Heys5.7.25
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 13,45Å; b = 44,04Å; c = 4,1Å;
Duresa2
Impureses comunesCu, Sb
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1976-007
Any d'aprovació1977
SímbolOur Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'ourayita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom per la comunitat Ouray, a Colorado, Estats Units, a prop d'on es va descobrir el mineral.

Característiques[modifica]

L'ourayita és una sulfosal de fórmula química Ag₃Pb₄Bi₅S13. Es tracta d'una espècie aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional i publicada per primera vegada l'any 1977. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'ourayita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoïta, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaïta, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiïta, tsugaruïta, pillaïta, zinkenita, scainiïta, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaïta, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Old Lout, a la localitat nord-americana de Poughkeepsie Gulch, al districte de Red Mountain del comtat de San Juan, a Colorado. També ha estat descrita posteriorment en altres indrets propers del mateix comtat, i dels comtats de La Plata i Summit. També ha estat descrita a l'estat de Nevada. Fora dels Estats Units també ha estat trobada a l'Argentina, Mèxic, Groenlàndia, Àustria, Eslovàquia, Escòcia, Bulgària, Grècia, Ucraïna, la República Popular de la Xina i l'Uzbekistan.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ourayita
  1. «Ourayite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 març 2018].