Saudites d'Ontinyent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSaudites d'Ontinyent
lang=ca
La comparsa Saudites a la porta del castell d'Ontinyent l'any 2007 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscomparsa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Localització geogràfica
Map

Saudites d'Ontinyent és una de les 24 comparses que participen en les Festes de Moros i Cristians de la ciutat d'Ontinyent, fundada en l'any 1967.

Fundació[modifica]

La seua creació es deu quan Rafael Revert Nadal membre de la comparsa Mossàrabs decidix abandonar-la acompanyat d'alguns dels seus amics: Emilio Reig, Eduardo Gironés, José Gil, etc., més l'esquadra El Recre i l'esquadra Els Catalans i creen una de nou. Acordaren el nom de la comparsa [1] i van demanar la inscripció en la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia d'Ontinyent en 1967. El disseny del vestit estava inspirat en un que aconseguiren de Kuwait. Des d'allí feren arribar un que constava de bata blanca, capa negra amb dos palmeres brodades i un turbant. Sobre eixe model es va fer una adaptació i es va afegir un sabre, una espasa de fusta pintada de purpurina, que van mantenir durant dos anys. Aquell primitiu vestit va ser alterat l'any 1981 per la dificultat que comportava trobar la tela daurada de l'abric.

El primer local social de la comparsa estava situat en l'edifici de la Societat de Festers al carrer Maians. En l'any 2009 adquirixen un immoble al carrer Tomàs Valls núm. 11 d'Ontinyent com a nova seu social de la comparsa.

Banderí[modifica]

Banderí de la Comparsa Saudites d'Ontinyent

El disseny del banderí, es va encarregar al component Antonio Úbeda Payá, després de consultar arxius i documentació sobre escuts i emblemes del Regne de l'Aràbia Saudita. En 1997, el banderí va ser substituït per un de nou. Es va aprofitar per actualitzar l'anagrama de la comparsa, invertint la posició dels sabres, i afegir la palmera i brodar "Comparsa Saudites" per darrere del banderí, perquè les dues parts estigueren ben identificades.

Música[modifica]

Diversos membres de la comparsa han contribuït en el món de la música festera al seu engrandiment, el mestre José María Ferrero Pastor autor de la marxa mora Chimo n'és un dels grans en l'àmbit de les composicions per a la festa de moros i cristians, el seu fill Daniel Ferrero Silvaje i Marcos Gandia Conejero.

Són diverses les bandes de música oficials de la comparsa. El primer any els va acompanyar la banda de Muro d'Alcoi, després la banda de Quatretonda i més tard durant set anys la banda del Palomar. Des de 1974 la banda de Llanera de Ranes i des de l'any 2000 la banda d'Otos és la banda oficial.

Partitura manuscrita de la marxa Sauditas

En agost de 1969, es presenta al concurs de composició de música festera que se celebrava a Alcoi una marxa mora sota el lema Rub Al-Khali, denominació esta del desert de major extensió que existeix a Aràbia Saudita.

En la plica corresponent hi havia una indicació que deia:

"En caso de ser premiada esta marcha, ruego que la inscriban bajo el título de SAUDITAS, dedicada a la comparsa del mismo nombre, y a la cual pertenezco, d'Ontinyent. Jose Mª Ferrero Pastor"

La marxa va obtindre el tercer premi, per la qual cosa des d'eixe moment passà a denominar-se tal com l'autor volia, és a dir Sauditas. Esta marxa, com la majoria que va compondre Jose M. Ferrero, marcà certa diferència amb les que en aquell moment es componien, especialment quant a dificultat, i fonamentalment en ritme i percussió.

Dedicades als components:[2]

  • Mozárabe Revert - José Maria Ferrero Pastor (1951). Dedicada a Rafael Revert Nadal, membre fundador de la comparsa i Primer Tro 1967.
  • Reige - José María Ferrero Pastor (1956). Dedicada a Vicente Reig Torró, membre fundador de la comparsa.
  • Sisco (Penya El Pou) - Daniel Ferrero Silvaje (1988). Dedicada a Francisco Micó, Primer Tro 1988.
  • Bon Fester - Daniel Ferrero Silvaje (1991). Dedicada a José M. Ferrero Silvaje, Primer Tro el 1991.
  • Julio - Daniel Ferrero Silvaje (1995). Dedicada a Julio Antolín Martín, Capità 1995.
  • Al Caid - Josep Insa Martínez (1988). Dedicada a l'esquadra Al-Kaid.
  • Al Xiquet - José Ureña (2005). Dedicada a Luis Lacueva Revert, Primer Tro 2005.
  • Aladins - Daniel Ferrero Silvaje (2007). Dedicada a l'esquadra Aladins.

Càrrecs[modifica]

La comparsa ha aportat el seu esforç i el seu capital humà a la Festa Moro i Cristiana: tres comparsistes ostentaren la màxima responsabilitat i van ser presidents de la Societat de Festes d'Ontinyent: Emilio Reig Torró, Vicent Gil Montés i Joaquín Sanz Martínez. Antonio Sanz Iranzo (1974), Ricardo Cardona Salvador (1983), Julio Antolín Martín (1995), Carlos Gironés Sanchis (2007) i Ángel Torregrosa (2019) Sanchis han estat els cinc capitans que la comparsa ha donat al bàndol moro fins ara. Joaquín Sierra Soler (1981), Antonio Reig Alcaraz (1989), Carlos Gironés Sanchis (2001) i Paula Vidal Ferrero (2013) els quatre ambaixadors que dilluns de festes van declamar al castell les ambaixades de Joaquim Josep Cervino, escrites en l'any 1860. Els saudites encarregats de custodiar la bandera mora han sigut Francisco Plá Penadés (1981), Julio Antolín Gilabert (1989), José Luis Soler Romero (2001) i Arantxa Vidal Ferrero (2013). Ricardo Cardona Salvador (1983), Jaume Bernabeu i Sanchis (1989), José María Ferrero Silvaje (1995), Juanjo Bas Portero (1997), Manuel Requena Collado (2004) i Alfred Bernabeu i Sanchis (2007) han estat saudites pregoners de les festes, encarregats en diversos anys d'obrir amb els seus discursos els dies grans de les festes de moros i cristians d'Ontinyent. Manuel Requena Collado (2002) i Alfred Bernabeu i Sanchis (2005) pregoners del mercat medieval. De la mateixa manera, els xiquets i les xiquetes també han tingut el seu protagonisme en la festa: Pablo Morales Borrás (1984), María Mora Penadés (2000), Arantxa Vidal Ferrero (2001), M. Rosario Vidal Ferrero (2006) i Carla Ballester Bordera (2008) els menuts que aconseguiren el primer premi del Concurs Infantil de Caps d'Esquadra que se celebra cada dilluns de la Setmana Gran als peus del castell.[3]

Publicacions[modifica]

La comparsa va celebrar l'any 1991 el seu 25 aniversari amb una publicació, sis anys després, en 1997, apareixia el núm. 1 de la revista-programa que fins hui ha vist la llum cada any per l'agost; en 1995 s'edita el CD de música festera Sauditas de la col·lecció Ja Baixen núm. 14 interpretat per la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent, produït per l'esquadra El Pou i editat per Alberri Soart. L'any 2007, amb motiu del 40 aniversari, es va publicar una revista extraordinària i el lloc web oficial. Com a resum de la Capitania es va editar un DVD amb fotos de l'Entrada del 2007.

Biografia[modifica]

  • Programa revista Fiestas de moros y Cristianos d'Ontinyent 1967.
  • Programa revista Saudites 1997.

Discos compactes[modifica]

  • Sauditas - col·lecció Ja Baixen núm. 14 (Esquadra El Pou / Alberri Soart, 1995)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]