Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Ferroviaris, experts en mobilitat, ''et al.'' i amants de les infotaules en general.

32
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola amics, He pensat que ja era hora de fer un "reestiling integral" de les estacions de metro i tren. Em refereixo a les infotaules, no als edificis, clar.

Les afectades són: {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}}, {{Infotaula d'estació de ferrocarril}} i {{Infotaula Metro de París}} que estan pendents de viquificar i de posar-li accessos a WD. Si m'he deixat alguna, aviseu.

Pensava fer servir una estructura de blocs aproximadament:

  • nom, zona, municipi, adreça, coordenades i/o enllaç a mapa
  • contacte, serveis, enllaç a web horaris, operadors, xarxes socials?
  • línies i enllaços (veure exemple a {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}})
  • dades edifici, historia i xifres
  • mapes

El que us demano és:

  • Què falta o sobra?
  • Us agrada que surtin tots els transports amb què es pot enllaçar, tot i que alguns són només "pròxims" i no un enllaç formal?

Convido especialment als habituals que tinc identificats, @Xavier Dengra, @9pm. Que em perdonin la resta, però opineu, si us plau.

Quan acabeu, traslladaré els vostres comentaris a la discussió de la nova pàgina. Merci,

9pm (discussiócontribucions)

Hola! Crec que seria necessari canviar els següents aspectes:

A infotaula d'estació de ferrocarril. 1er apartat ok. 2on apartat (canvi dades): propietat, operador, línies (quines: T3,S4,U6,TER 1,RER 4...). nombre de vies, nombre d'andanes, passatgers per any i serveis. ·3er apartat història(nou nom): data obertura, remodelació (any d'última remodelació),arquitecte i 4rt apartat nou nom correspondències (i si pot ser especificar línies en concret).

També resaltar titol apartat, per exemple amb banda blava i en negreta

Feu una ullada a la Wikipedia en francés:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gare_de_Toulouse-Matabiau

També serveix per canvis a infotaula estació de ferrocarril de Catalunya

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bones! D'acord amb en 9pm. A banda d'això, la integració dels mapes de les línies dins la infotaula s'hauria de replantejar i permetre la creació d'una subicona per a autobusos que eviti tant l'ús de subplantilles.

Les seccions d'enllaços externs deixar-les pel final abans del mapa i amb un color potser diferent, amb "plainlinks". En general em sembla una bona estructura tal i com proposeu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@9pm @Xavier Dengra Veig que més o menys estem alineats. Faré una maqueta i sobre això pugem/baixem el que convingui.

M'amoïna més en saber on parem amb el tema dels enllaços amb transports complementaris. Una cosa és inventariar les línies o serveis que "hi ha dins l'estació" i una altra descriure totes les connexions que hi pots fer amb altres serveis. En casos singulars, com un funicular (que dubtosament hi haurà més d'un) es pot suportar, però amb els busos es pot produir una infoxicació.

L'altre tema és el dels mapes. Jo pensava fer com a la infotaula de geografia política que té un mapa (imatge) de situació, esquema, etc. + un mapa dinàmic basat en les coordenades per situar-lo geogràficament i poder navegar.

Que us sembla ?

Barcelona (discussiócontribucions)

Per a mi el mapa de la línia de metro s'ha de posar

83.231.115.12 (discussiócontribucions)

Perfecte. Si, els busos hauria de ser general.

9pm (discussiócontribucions)

l'anterior comentari es meu

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo estic d'acord en posar un mapa dinàmic el més acurat possible, i després desplegables pels mapes de les línies de metro o tren. Pel que fa als enllaços externs (parada de bus a 5 minuts d'una estació), crec que haurem de tirar de la consideració de la font oficial com a referència. Al cap i a la fi Passeig de Gràcia és considerad un transbordament però són 15 minuts caminant d'enllaç...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@9pm@Xavier Dengra@Barcelona Teniu una primera proposta a Plantilla:Proves estació. No feu gaire cas de l'exactitud del contingut. Només és tracta de fer ajustos de distribució.

Suggeriments ? Correccions ?

Un altre: M'he començat a mirar com posar-li WD i els temes estrictament ferroviaris (línies / serveis / tipus de tren, enllaços..) està poc (o heterogèniament) treballat a WD. Si algú és un expert en terminologia ferroviària, ja farem un monogràfic a veure si es pot millorar.

Gràcies

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

M'agrada! Jo afegiria un paràmetre "tipus d'estació" per especificar si és baixador, estació local, intercanviador modal, estació central, parada, cotxeres, etc. També més paràmetres bàsics relatius a l'edifici (remodelació, material, inauguració vs. construcció i dimensions).

Per últim, caldria pensar si val la pena afegir el mapa de la zona tarifària si existeix. Gràcies a tu per la bona feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

es veu mooooolt bé

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bones!

La localització està duplicada a inici i final de la plantilla (al principi com a "adreça", al final com a "localització"). És factible poder expressar valors de les subplantilles {{BUS}}, {{FCAT}} o {{Bicing}} sense haver-les d'afegir com a extra? Recordem que l'editor visual encara no accepta la inclusió de plantilles dins d'altres plantilles si no és amb coneixements de codi.

Townie (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Veuries factible fer un mapa amb les línies que hi passen? Per exemple, que a Estació de Sarrià s'hi vegi marcada l'estació en si, amb la L12, S1, S2, S5, S6 i S7 pintades amb el seu color.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Tenim pocs recursos per a fer això. La Plantilla:Map draw pot mostrar: title, description i image. Es podria intentar fer servir algun d'aquests per a posar la línia o la seva icona, pero aquests elements no es mostren amb el mapa en thumbnail, sinó quan s'obre i cliques sobre el punt. És a dir, amb la primera visió de la infotaula no es veuria.

Faré alguna prova a veure on arribo.

Bona pensada

9pm (discussiócontribucions)

He donat un cop d'ull a la nova infotaula i la millora es evident. Felicitats per la feina.

El que jo proposaria canviar seria:

1-unir el primer apartat (sense titol) i el 2on apartat en un de sol, la meva proposta de nom seria: localització i informació.

2- l'entrada circulacions, pot ser podría ser més explícit com próxims trens.

3- coincideixo amb en Xavier Dengra sobre la duplicació d'informació i solucionar-ho amb les subplantilles.

4- com es dona el cas de més d'una estació no s´hi podría encabir més d'1 imatge; per exemple a sants: 1a foto igual que ara amb llegenda estació de ferrocarril, a sota 1 igual estació de metro L1 amb la llegenda i també una tercera estació de metro L3 amb la seva llegenda.

A palau reial per exemple serien 2 fotos, 1 de metro i l'altre de tram. Desconec si es possible fer això, en tot cas és una proposta o una possibilitat.

9pm (discussiócontribucions)

respecte a les segones i terceres imatges potser seria millor ficar-les al final de la infotaula (a diferencia de ficar-les al principi, on només hi hauria 1 i quedaría més harmonitzat amb la resta)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Respecte el que diu en @9pm d’afegir més d’una imatge, tinc els meus dubtes... Jo crec que la infotaula quedaria massa carregada i que això correspondria al cos de l’article. Veuria més adient fer un “collage” i pujar-lo a Commons, com el dels articles de les grans ciutats que tenen només una imatge amb fotos en mosaic.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Responc a @9pm i @Xavier Dengra.

  1. d'acord a ajuntar-les, però crec que amb "informació general" ja està bé, és prou inclusiu.
  2. "Circulacions", d'acord a millorar el nom, però també hem de parlar de que opino que acabarà essent un problema . Actualment construeix l'enllaç només per estacions ADIF, a partir d'un "codi" que és el codi variable de la web. En realitat, el "codi_estacio" hauria de contenir algun dels codis de les institucions oficials. Ara bé, aquest codi oficial d'estació no ens ajudarà per enllaçar a pàgines descriptives com passa amb altres codis. Si la plantilla ha de servir per a estacions d'arreu i volem mantenir l'accés directe als horaris, jo posaria la URL com a lloc web oficial (P856) i així podrà contenir qualsevol adreça i no tant sols una de construïda amb un codi. Ho dic perquè les grans estacions europees no apareixen a la web de l'operador sinó que tenen una de pròpia.
  3. Ja ho poliré. Ja han sortit altres paràmetres duplicats i els he anat eliminant. Estem assumint un error de disseny que no hem acceptat en altres edificis-funció. M'explico: El MNAC és un museu o un edifici? La biblioteca de Catalunya és una institució o un edifici? I la Gare d'Orsay que és: un edifici, una estació o un museu ?. Doncs bé, la solució és que cada cosa ha de ser un ítem diferent a WD per assegurar que conté les propietats que li són pròpies a la seva naturalesa. Les estacions no tenen arquitecte, tenen línies i serveis i s'ubiquen dins un edifici que si que té arquitecte i, com es demostra a la Gare d'Orsay, pot canviar de funcions i convertir-se en museu, però no canviarà ni la data de construcció ni l'arquitecte. En el cas de les estacions -suposo que perquè ningú s'ha posat a fer infotaules com les nostres- han tirat pel dret i tenen un ítem per l'estació i l'edifici i això ens donarà algun mal de cap.
  4. m'apunto al que diu el Xavier. Tècnicament, la infotaula pot tenir més d'una imatge, però deixaria de ser sintètica. A banda de que tinc els meus dubtes que sigui el mateix Palau Reial (M) i Palau Reial (Tram). Entenc que són "parades" que enllacen dos mitjans, com passa amb el Bus. La meva opinió és que una estació conté tot allò que aixopluga dins el seu edifici, siguin trens o metro (o trams, si fos el cas). Vull dir que un estrany entra en un edifici i s'ho troba tot dins. La resta pertany al món dels "enllaços". És una opinió, no sóc un expert ferroviari.

Gràcies per les aportacions.

PS: en referència al punt 4 sobre si van tots els mitjans junts o separats, us recomano veure l'estat actual de Gare de Lyon on es passen per l'altra banda i tenen tres infotaules, una per tipus de línia. Quanta feina tenim !!

9pm (discussiócontribucions)

Si, teniu raó respecte a més d'1 imatge. Si, segurament en un futur s'haurà de decidir entre diverses infotaules o bé deixar-ho el més simplificat possible en 1 infotaula per permetre llegir la informació el més ràpid possible.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Konkordia@9pm@Xavier Dengra@Barcelona Hola, podeu veure una versió força avançada del que serà la infotaula. En el primer bloc teniu l'estació de Sants com està ara i com quedaria amb WD. Les úniques dades manuals són les d'enllaç amb allò que no sigui ferroviari (bus, bicing,..). També teniu l'estació de Cornellà 100% WD. Podeu observar una diferència entre Sants i Cornella en la consideració que se li dóna al metro. En el primer cas és considera que és una altra estació amb la que "enllaça" i en el cas de Cornellà es considera que el metro i el tren estan servits des de la mateixa estació, mentre que el Tram està tractat com enllaç. No dic que sigui així, sinó que són dos models de dades que m'he trobat en diferents casos i que cal preveure. En cap cas estan considerades les línies de bus com a estació d'intercanvi (P833).

Al segon bloc són exemples de estacions estrangeres amb alguns paràmetres nous, però amb poques diferències substancials.

No he incorporat el concepte "anterior estació / propera estació" força típic al metro perquè no tinc forma de posar-ho sense ocupar molt d'espai.

Si em voleu ajudar tinc algunes feinetes:

Townie (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Igual, però el que no sé si paga la pena subordinar-les a les zones de només número.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola @Townie @Xavier Dengra @9pm @Barcelona @Paucabot @Konkordia. Si no dieu res en contra, procediré a bescanviar el codi de {{Infotaula estació de ferrocarril d'Espanya}} amb el de les proves. A efectes pràctics no ha d'afectar als articles existents, ja que tenen paràmetres manuals. En aquells articles "pobres" en contingut manual agafarà WD i haurem de ser pacients si el contingut no és com ens agradaria.Com ja he comentat més amunt, aquest segment d'articles està poc treballat a WD, especialment en estacions del nostre entorn. Us encoratjo a millorar-lo a mida que detectem errors.

Recordeu les dues pàgines del missatge anterior que en pot ajudar a saber "què cal millorar".

Merci,

Konkordia (discussiócontribucions)

Hola Amador et al! He entrat a Q26879350(Estació de Ca'n Feu, Sabadell) per insertar-hi (a 'parades sense línia') les línies de Bus (F4, L4, L44) però només he pogut fer que surti 'Parada d'autobús' quan volia que sortís L4. No en sé més. En tema de lrètols 'enllaços', és possible especificar si son de metro o bus o tram? Es poden posar els mapes sota 'situació'? Salut i felicitats per la feina!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Konkordia De fet, encara no he fet el canvi, perquè abans volia preparar la documentació per a que els editors sapiguem com emplenar correctament. En el cas dels transbordaments a busos, no he contemplat agafar-lo de WD perquè vaig veure que no apareixien en cap cas. Els transports d'enllaç contemplats són aquells que corresponen a una altra estació (metro, tram, funicular, ...). Desconec el motiu pel qual s'ha fet així, però dedueixo que és perquè és una informació més voluminosa i més volàtil. A la infotaula es podrà introduir manualment igual que ja es feia abans. T'aviso quan acabi.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Perdoneu la ignorància, però em costa molt distingir quan es tracta d'una multimodal, d'un transbordament, d'un transport d'enllaç, etc. Fa referència a accesos diferents i segregats, edificis o instal·lacions diferents? A l'exemple de la plantilla, no entenc perquè la multimodal de Cornellà té inclòs el metro a la capçalera i no el tramvia, però a la de Sants no apareix el metro. Caldria detallar-ho bé a la info de la plantilla, perquè pot resultar en una heterogeneïtat confusa a l'hora de fer-la servir. Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Responc després d'haver fet els aclariments posteriors i llegir la teva resposta posterior. Els exemples no són perfectes respecte a la realitat. Per exemple, Cornellà centre la desconec físicament i, per fer provatures, vag decidir deixar junt metro-tren i separat el tram. Probablement, qui coneixent-la bé, apliqui la definició que he fet dirà que són 3 estacions enllaçades. D'igual forma, algú podrà dir que sants Estació és una multimodal i que el metro s'ha de considerar dins.Doncs, cap problema. Per mi la prova del cotó era veure que el disseny de la infotaula suportava diverses formes d'abordar la càrrega de WD, ja que no tothom aplicarà aquest criteri i que les xarxes ferroviàries segur que tenen subtileses segons cada estat. Merci pels teus comentaris

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra Totalment d'acord. Després de mirar i remenar, m'he creat la meva pròpia definició segons el que he trobat arreu. Bàsicament, he seguit els següents criteris:

  • A WD, en tema ferroviari existeixen 3 conceptes ben diferenciats amb un nom que no ajuda gaire a la comprensió segon el llenguatge col·loquial que fem servir:
    • línia (P81), és el trajecte (línia) físic sobre la que circula com a mínim un servei que acostuma a tenir el mateix nom. Ex.: Línia 3 (Rodalia de Barcelona), Línia Barcelona-Vallès o Línia 1 del metro de Barcelona
    • servei de connexió (P1192), serveis ferroviaris prestats per una línia (P81). Per exemple, amb la L1 del metro només s'atén un servei que té el mateix nom, però sobre la línia Barcelona-Vallès dels FGC, estan les els serveis S1, S2, S5, S6, S7 i també les considerades línies de metro L6, L7, L12. Aquest concepte és perfectament clar en termes ferroviaris, però popularment acostumem a anomenar-les "línies".
    • estació d'intercanvi (P833), estació amb la que es pot establir un enllaç des de la que estem. Cal observar que les correspondències es fan entre estacions i no entre línies, ja que les línies (i serveis) són un dels continguts que té una estació.
    • Tal com ho he treballat jo en la infotaula i en els continguts que he afegit, "una estació conté totes les línies que allotja, siguin del tipus (i operador) que siguin". D'aquesta forma:
      • una estació moderna nascuda com a multimodal encaixa en la definició
      • en aquells casos que clarament surts d'un món per entrar en un altre (estació Selva de Mar de Metro i de Tram) estaríem parlant de diferents estacions "enllaçades".
      • on ens costa distingir la frontera de l'edifici (ex.: Sant Renfe i Sants Metro o Arc de Triomf metro i renfe) no resulta molt greu seguir un criteri o un altre. La única cosa que haurem de tenir en compte és que si tenim serveis diferents (Tram, Metro, Tren, Funicular,..) dins el que considerem una estació, probablement tindrà diferents operadors i altres aspectes. Ara bé, només hauria de tenir una adreça i coordenades que hauria de coincidir amb l'edifici.
  • Un altre tema a diferenciar a nivell WD (més estranyament en VP) és la diferència entre edifici i estació. Estem acostumats a no diferenciar i considerar que una estació és un edifici. Realment, una estació és un element d'una xarxa que presta serveis de parada i encotxament, habitualment "dins un edifici". En alguns casos no tenen un "edifici tradicional", com els vehicles lleugers (tramvies o busos) que tan sols tenen una simple "parada" amb una marquesina, però hi ha casos més complexos com la parada de Tram de Estació de Gorg que està integrada amb el metro.
  • La raó per diferenciar ambdós items està relacionat amb les propietats que li hi són pròpies. Els edificis tenen arquitecte, estil, dimensions, data de construcció, etc. L'estació té línies, operador, data d'inauguració (moltes són anteriors al seu actual edifici). A més, en alguns casos, l'edifici ja no l'ocupa l'estació originària (estació del Nord, Barcelona; estació d'Orsay, París,..) i ara té altres usos, la qual cosa no canvia el valor de les seves característiques pròpies.

Ho explicaré a la documentació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon aclariment, especialment amb les coordenades i el factor edifici en la inclusió o no de les línies. Gràcies @Amadalvarez!

Resposta a «Ferroviaris, experts en mobilitat, ''et al.'' i amants de les infotaules en general.»