Torre de la Maçana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de la Maçana
Imatge
Dades
TipusTorre de guaita i de defensa
Característiques
Estil arquitectònicRomànica
Altitud753 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaArgelers (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarena de la Serra de l'Albera
Map
 42° 30′ N, 3° 02′ E / 42.5°N,3.03°E / 42.5; 3.03

La Torre de la Maçana, també coneguda com a Torre de Perabona o de la Lleva, és al límit dels termes comunals d'Argelers de la Marenda i de Sureda, tots de la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

És a 753 m alt, a ponent del lloc de Vallbona, enfilada dalt [1] d'una carena des d'on domina molt de territori.

Es tracta d'una torre cilíndrica de més de 20 metres d'alçada, amb un diàmetre intern de 4,6 i un gruix de murs d'1,6. El coronament de la torre és desaparegut, i ara acaba d'una forma abrupta. Ha estat reconstruïda recentment per voluntaris del país.

Data del segle xiii. Forma part del sistema defensiu de l'antic Regne de Mallorca respecte a Catalunya, juntament amb la Torre de Madaloc. Aquesta torre protegia l'estratègic pas de la Maçana a la serra de l'Albera, pas usat des de l'antiguitat, tot i l'alçada, ja que és un pas des d'on es controla el mar. Fou feta construir per Jaume de Mallorca, destinada a vigilar la costa mediterrània i el pas de dos camins entre els dominis del comte de Rosselló, més tard els del Rei de Mallorca, i els del comte de Peralada, a l'Alt Empordà.

Torres semblants a la Catalunya Nord[modifica]

Referències[modifica]

  1. «La Torre de la Maçana en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-03-27. [Consulta: 18 març 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «7 - Argelers de la Marenda». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatébia-Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Argelers». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan; Rieu, Bernat. «Argelers: Torre de la Maçana». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de la Maçana