Tot esperant Godot

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jorge Petraglia, Roberto Villanueva i Leal Rey en Tot esperant Godot en Buenos Aires, Argentina en 1956

Tot esperant Godot (en francès: En attendant Godot), de vegades subtitulada Tragicomèdia en 2 actes, és una obra pertanyent al teatre de l'absurd, escrita a finals dels anys 1940 por Samuel Beckett i publicada el 1952 per Éditions de Minuit. Beckett va escriure l'obra originalment en francès, la seva segona llengua. La traducció a l'anglès va ser realitzada pel mateix Beckett i publicada el 1955.

L'obra es divideix en dos actes, i en ambdós apareixen dos vagabunds anomenats Vladimir i Estragon que esperen en va al costat d'un camí un tal Godot, amb qui (potser) tenen alguna cita. El públic mai no arriba a saber qui és Godot, o quin tipus d'assumpte hi han de tractar. A cada acte hi apareixen el cruel Pozzo i el seu esclau Lucky (en anglès, 'afortunat'), seguits d'un noi que fa arribar el missatge a Vladimir i Estragon que Godot no vindrà avui, "però demà segur que sí".

Aquesta trama, que intencionadament no té cap fet rellevant i és altament repetitiva, simbolitza el tedi i la manca de significat de la vida humana, tema recurrent de l'existencialisme. Una interpretació estesa del misteriosament absent Godot és que representa Déu (en anglès: God), encara que Beckett sempre ho va negar. Com a nom propi, Godot pot ser un derivat de diferents verbs francesos. Beckett va afirmar que derivava de godillot, que en argot francès vol dir bota. El títol podria llavors suggerir que els personatges estan "esperant la bota".

Sinopsi[modifica | modifica el codi]

L'obra està dividida en dos actes. La trama tracta de Vladimir (també anomenat "Didi") i Estragon (també anomenat "Gogo"), que arriben a un lloc al costat d'un camí, al costat d'un arbre, per esperar l'arribada de Godot. Vladimir i Estragon semblen ser vagabunds: la seva roba és esparracada i no els va bé, una altra teoria és que podrien ser refugiats o soldats desplaçats d'un conflicte, com la Segona Guerra Mundial, que acabava d'acabar i que va inspirar molt la dramatúrgia de Beckett. Passen el temps conversant i de vegades discutint.

Estragon es queixa que les botes no li vénen, i Vladimir presumeix de cames engarrotades a causa d'un dolorós problema de bufeta. Fan vagues al·lusions sobre la naturalesa de les seves circumstàncies, i sobre les raons per trobar-se amb Godot (però el públic mai arriba a saber qui és Godot o per què és tan important). Aviat els interromp l'arribada de Pozzo, un home cruel però líric que afirma ser l'amo de la terra on es troben, juntament amb el seu criat Lucky, a qui sembla controlar per mitjà d'una llarga corda. Pozzo se senta per donar-se un festí de pollastre, i més tard tira els ossos als dos vagabunds.

Els entreté fent a Lucky ballar animadament, i llavors els dóna un sermó improvisat sobre les teories de George Berkeley. Després de la partida de Pozzo i Lucky, un nen arriba amb un missatge de Godot: "aparentment, no vindrà avui, però vindrà demà a la tarda". El noi també confessa que Godot pega al seu germà i que ell i el seu germà dormen a les golfes d'un graner.

El segon acte segueix un patró similar al del primer, però quan Pozzo i Lucky arriben, Pozzo s'ha tornat inexplicablement cec, i Lucky, mut. De nou el noi arriba per anunciar que Godot no vindrà, tot i que el noi afirma no ser el mateix nen que el dia anterior havia portat el mateix missatge.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tot esperant Godot