Usuària:Aidagamezmas/Sarah Ferguson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sarah amb les seves dues filles en una estació d'esquí.

Sarah, duquessa de York (nascuda Sarah Margaret Ferguson el 15 d'octubre de 1959 en Marylebone, Londres, Anglaterra) és la exesposa del príncep Andrés, duc de York. Exmiembro de la Família Real Britànica, Sarah és mare de les princeses Beatriz i Eugenia de York, que són respectivament la setena i l'octava en la línia de successió al tron britànic. "Fergie", com és sobrenomenada popularment a causa del seu cognom, és mundialment coneguda pels seus diversos escàndols de tabloide, així com pels seus treballs de caritat.

Vida[modifica]

Sarah va néixer a Londres, com la segona filla del major Ronald Ivor Ferguson i de la seva primera esposa, Susan Mary Wright (després Susan Barrantes a causa del casament amb l'argentí Héctor Barrantes). Té una germana major, Juana Luisa, nascuda en 1957. És per naixement membre de l'aristocràcia britànica, molts dels seus avantpassats estan directament relacionats amb la Casa de Estuardo. Per part de pare, és descendent del Rei Carlos II d'Anglaterra, a través de dos dels seus fills il·legítims: Charles Lennox, 1er Duc de Richmond, i James Scott, 1er Duc de Monmouth. A més és rebesnéta de William Montagu-Douglas-Scott, 6to Duc de Buccleuch, i besnéta de Mervyn Wingfield, 8to Vescomte Powerscourt. A més d'això, la seva àvia materna, Lady Marian Louisa Montagu Douglas Scott era primera d'Alicia, Duquessa de Gloucester, tia de l'actual reina, Isabel II del Regne Unit.

Noces[modifica]

El romanç entre Sarah i el príncep Andrés va començar després que Diana, princesa de Gal·les, en 1985, planegés una trobada entre els dos i incentivés la relació entre tots dos. Al començament de 1986, la parella ja estava compromesa, contraient matrimoni en l'Abadia de Westminster, a Londres, el 23 de juliol d'aquell any. Els jovençans van rebre de la reina els títols de ducs de York, comtes de Inverness i barons Killyleagh. A més, Sarah va rebre automàticament el tractament del Su Alteza Real. Els ducs de York van tenir dues filles:

Escàndols i divorci[modifica]

Al voltant de 1992, el matrimoni passa per desavinences i la parella, malgrat haver estat feliç a la fi dels anys 80, no s'entenia. Mentre Andrés estava lluny de casa, sota pretext dels seus deures reals i navals, Sarah era vista freqüentment en companyia d'altres homes, entre els quals destaca el milionari Steve Wyatt, de Texas. Al gener de 1992 els ducs de York van anunciar la seva separació. No obstant això, els problemes van continuar. A l'agost de 1992 van ser preses unes fotos de John Bryan, un administrador financer americà, en una actitud sorprenent: li estava xuclant els peus a Sarah, que al seu torn estava en topless. El Daily Mirror les va publicar a primera pàgina. Sarah va ser sotmesa a l'escarn i definitivament la seva relació amb la família real va quedar deteriorada. Després de quatre anys, els ducs de York van pactar de mutu acord el divorci en 1996, fet que li costaria a Sarah la pèrdua del tractament de S.A.R., encara que va poder retenir el títol de duquessa de York. A l'abril de 2016 va aparèixer nomenada en els Panama Papers.

Després del divorci[modifica]

Després del seu divorci, la duquessa de York va tenir diversos encontronazos amb la premsa, alguns d'ells derivats de l'àlies que els tabloides li havien atorgat a causa de les seves pujades de pes: duchess of Pork (duquessa del porc). Avui, Sarah no atreu tanta atenció. Després del seu divorci, va començar una nova vida treballant com a comercial. Aquestes activitats li van ajudar a pagar els seus quantiosos deutes acumulats en els anys 80 i en els anys 90. Actualment, es dedica a la literatura, escrivint llibres infantils amb un gran èxit.

Relacions amb els Windsor[modifica]

El divorci dels York va ser amistós. Tots dos tenen un sistema per "co-educar" les seves filles i segueixen gaudint de la seva companyia. La relació entre Sarah i la Reina Isabel II és cordial, encara que no ho és tant amb el príncep Felipe d'Edimburg. Sarah evita respondre preguntes sobre la Família Real en entrevistes. D'altra banda, va estar present en els funerals de la Regna Mare, Elizabeth Bowes-Lió, de la princesa Diana de Gal·les i va acudir a nombroses festes d'aniversari de la reialesa britànica. Sense anar més lluny, al juny de 2006, Sarah i les seves filles van acudir convidades a l'esdeveniment en què el príncep Andrés va ser nomenat Cavaller Real de l'Ordre de la Jarretera. No va ser convidada a l'enllaç real entre el duc i la duquessa de Cambridge, celebrat el 29 d'abril de 2011.

Títols i estils[modifica]

  • 1959-1986: Miss Sarah Ferguson.
  • 1986-1996: S.A.R. la duquessa de York, comtessa de Inverness i baronessa Killyleagh.
  • 1996-present: Sarah, duquessa de York.

Treball de caritat[modifica]

Sarah Ferguson és patrona i ex-presidenta de la Motor Neurone Disease Association. És també portaveu de la SOS Children's Villages. Per segon any consecutiu, és Ambaixadora Global RMHC (Ronald McDonald House Charities). El seu tour de 2006 la va portar a Tòquio, Seattle, Dallas, Detroit, Boston, Nova York i va acabar a Pequín.

Distincions honorífiques[modifica]

Distincions honorífiques estrangeres[modifica]

  • Dama de l'Ordre del Somriure (República de Polònia, 12/1999).

Cinema[modifica]

1993 Diana: Her True Story Tracy Hardwick

Ancestres[modifica]

Categoria:Nobles del Regne Unit