Viquiprojecte:MNAC/Fets

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:Museu Nacional
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Amb el suport de
Coordinació: Àlex Hinojo (Amical Wikimedia)


Un dels objectius bàsics de la col·laboració ha sigut ampliar i millorar la presència del museu a la Viquipèdia, seguint els principis d'aquesta enciclopèdia en línia. El museu tenia la voluntat de difondre el coneixement generat dins de la societat i posar-lo a disposició de la societat. Una de les primeres accions va ser aconseguir que les peces destacades de la col·lecció estiguessin disponibles en diversos idiomes en línia, fet que es va aconseguir durant els primers mesos de la residència. Però la millor part del projecte han sigut col·laboracions inesperades, com la galeria de retrats de Ramon Casas. Agrupem la col·laboració 2012 en 10 projectes destacats:

Projecte 01: 35 obres destacades[modifica]

El Museu Nacional d'Art de Catalunya disposa de la millor col·lecció d'art romànic del món, i també d'una molt bona col·lecció d'art modern. Un dels primers reptes fou aconseguir que les 35 obres destacades de la col·lecció del MNAC tinguéssin un article a la viquipèdia com a mínim en castellà, català i anglès. Aquest objectiu es va aconseguir el 17 de juliol de 2012. Actualment ja existeixen articles en català, castellà i anglès de les 35 obres destacades del museu. Gràcies a tothom per col·laborar!! Fet Fet!

Podeu consultar-les aquí:

Projecte 02: Alliberament de continguts[modifica]

Web

Gràcies a un acord amb la direcció del museu, hem pogut reutilitzar els tots els textos del web del MNAC per millorar als articles de Viquipèdia, mitjançant una autorització OTRS (Open-source Ticket Request System), de reutilització de continguts.

Tots aquells articles que s'han creat i/o millorat amb textos provinents del web del MNAC, incorporen la següent plantilla a la pàgina de discussió de l'article:

No arxiveu aquesta nota
Guies i publicacions

Dins del projecte de col·laboració -i per facilitar la tasca dels viquipedistes-, el museu també ha alliberat en una llicència compatible diversos textos i catàlegs publicats, entre els que destaquen:

  • Permís de reutilització dels textos de la guia SCALA (en diversos idiomes)
  • Permís de reutilització dels textos del catàleg de l'exposició de dibuixos de Ramon Casas, escrits per Cristina Mendoza: Ramon Casas, Retrats al carbó. Sabadell: Editorial AUSA, 1995, 282pp. (catàleg). ISBN 84-8043-009-5.

En aquest cas, tots aquells articles que s'han creat i/o millorat amb textos provinents d'aquestes publicacions incorporen la següent plantilla a la pàgina de discussió de l'article:

No arxiveu aquesta nota

Gràcies a la combinació d'aquestes fonts d'informació, els viquipedistes han pogut generar més de 300 articles sobre la col·lecció del museu, disponibles en diversos idiomes.

Projecte 03: Retrats dibuixats per Ramon Casas[modifica]

Al cap de pocs dies de crear els articles, van començar a aparéixer diversos articles a premsa il·lustrats amb Dibuixos de Ramon Casas: Coincidència?

El Gabinet de dibuixos i gravats del MNAC conserva una col·lecció de dibuixos que en Ramon Casas va fer de diversos personatges de la burgesia catalana. El mateix Casas va donar la col·lecció al llavors anomenat Museu Municipal de Barcelona. L'abril del 1909 es van mostrar en una exposició al Faianç Català anomenada Retrats dibuixats per R. Casas. Anys després, el 1995, el museu en va fer una exposició commemorativa on es van poder veure tots aquests dibuixos, i se'n va publicar un catàleg, on al costat de cada dibuix s'incloïa una petita biografia de les personalitats retratades:

  • Mendoza, Cristina. Ramon Casas, Retrats al carbó. Sabadell: Editorial AUSA, 1995, p. 282pp. (catàleg). ISBN 84-8043-009-5. 

Ara, el 2012, el museu ha alliberat tots aquests continguts, tant dibuixos com textos del catàleg, per facilitar la difusió tant de l'obra del pintor com de tot aquelles biografies recopilades durant els anys 90. Amb aquesta informació, hem creat i/o ampliat més de 220 biografies, i les hem il·lustrat amb els dibuixos d'en Cases, fet que li dóna una nova visibilitat al projecte.

Aquí en podem veure alguns dels retrats i consultar les biografies.

Podeu veure tot el llistat d'articles ampliats aquí (o a l'annex si esteu consultant una versió en paper)

Projecte 04: Catalogació de la col·lecció[modifica]

En la primera fase del Viquiprojecte hem intentat promoure i centrar-nos en la creació i ampliació d'articles relacionats amb les obres destacades de la col·lecció del museu. Però la gràcia de la Viquipèdia és que és completament asimètrica i cadascú edita els seus interessos personals i particulars. Per això un grup de voluntaris van crear llistats de tota la col·lecció del museu basant-se en la informació disponible al web. En aquestes llistes, es recull l'obra, autor, any, tècnica, catàleg, conjunt, imatge i un camp per informar l'estat de l'evolució de l'article a la Viquipèdia.

Llistes

S'han creat diverses taules ordenades per col·leccions:

Podeu veure el llistat complet aquí. (a l'Annex si esteu consultant una versió impressa)

Taxonomia

Un projecte porta a un altre i gràcies a aquesta iniciativa es va començar a fer una taxonomia pròpia per al MNAC i a Categoritzar tots els articles per tipologia d'objecte i per període, seguint les recomanacions ortogràfiques i d'estil de la comunitat.

Aquest és l'arbre de categories (encara no finalitzat) del museu a la Viquipèdia en català, que al seu temps s'està fent servir de model per a la viquipèdia en castellà i anglès:

  • Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ per període
    • Col·lecció d'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (28 p.)
    • Col·lecció d'art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (1 cat., 21 p.)
    • Col·lecció d'art renaixentista i barroc del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (43 p.)
    • Col·lecció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (43 p.)
  • Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ per tipus d'objecte
    • Pintures conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (1 cat., 114 p.)
    • Retaules gòtics del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (20 p.)
    • Arts decoratives al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (4 p.)
    • Escultures al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (16 p.)
  • Directors del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (8 p.)


Exemple de taula (extracte)
Obra Autor Any Tècnica Catàleg Conjunt Estat VP Imatge
Lipsanoteca de Taüll Anònim End of 11th century – beginning of 12th century Fusta policromada al tremp 037927-000
Fulles d'una porta Anònim Segle XII (reformades al segle XVIII) Fusta amb ferro forjat 039164-CJT
Banc presbiterial de Sant Climent de Taüll Anònim Segles XIII-XIV Fusta tallada i calada 015898-000
Vas litúrgic Anònim Segle VII Fosa en bronze amb decoració incisa 200216-000

Projecte 05: Educació[modifica]

El Museu Nacional d'Art de Catalunya col·labora amb diverses institucions educatives. En aquest projecte ens hem centrat en les seves col·laboracions amb universitats, i hem fet propostes d'edició wiki amb l'IDEC-UPF i la Johns Hopkins University.

IDEC-IPF
Alumnes durant una sessió del postgrau en l'edició de 2011

El MNAC organitza un postgrau de gestió de museus en col·laboració amb l'IDEC de la Universitat Pompeu Fabra, on es tracta Wikipedia com una plataforma de difusió de continguts. Per familiaritzar els alumnes amb la coneguda enciclopèdia en línia, aquest projecte tenia com a propòsit que els propis alumnes havien de crear o millorar articles de temes relacionats amb museus a la Viquipèdia, seguint els criteris de qualitat que aquesta marca.

La participació en el projecte formà part d'una activitat d'aprenentatge i avaluació i es van crear o ampliar més de 20 articles relacionats amb obres de la col·lecció del museu.

Es pot veure la llista sencera d'articles creats aquí (o en l'annex si esteu llegint una versió impresa)

Johns Hopkins University

(anglès)

Estudiants de la Johns Hopkins University

També s'ha dut a terme un projecte a la Viquipèdia en anglès en col·laboració amb la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units, que van estar dues setmanes a Barcelona fent un seminari. Cada estudiant tenia l'obligació de crear o ampliar un article sobre una de les obres de la col·lecció del MNAC a la Viquipèdia en anglès. Van crear articles relacionats principalment amb les obres destacades i van fer una petita viquimarató d'edicions a la biblioteca del museu.

Els objectius d'aquest Viquiprojecte eren:

  • Explorar les possibilitats d'ampliar l'estratègia de comunicació dels museus i adaptar el contingut disponible al museu per a plataformes web externes.
  • Formar als estudiants en entorns wiki, i altres eines en línia per al treballs col·laboratius en xarxa.
  • Escriure un article a la Viquipèdia.
  • Descobrir el projecte GLAMWiki (GLAM és per Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus) que s'està duent a terme en diverses institucions culturals a tot el món.

Podeu veure el llistat d'articles creats aquí. (o en l'annex si esteu llegint una versió impresa)

Avaluació

Per avaluar el treball dels estudiants (IDEC i JHU) es va tenir en compte tant el contingut de l'article, com la seva redacció, referències i també els aspectes Wiki i el format visual de l'article, seguint els següents paràmetres:

  • Contingut: 35%
  • Escriptura: 20%
  • Referències: 20%
  • Wiki: 15%
  • Visual: 10%

Projecte 06: Backstage Pass[modifica]

Una de les claus d'èxit de tot projecte en línia és socialitzar-ho i humanitzar-ho el més possible. És per aquest motiu que el passat dia 30 de juliol de 2012 es va organitzar un passi privat per a Viquipedistes a les sales i reserves del museu. L'objectiu de la visita fou posar en contacte als conservadors del museu amb la comunitat viquipedista local i gaudir d'una visita comentada per part d'alguns dels millors experts en romànic del món. També vam poder disfrutar d'una visita a les sales d'art modern, les reserves i una conversa amb el director del museu i alguns dels conservadors. Arran d'aquesta visita van sorgir diversos dels projectes que aquí es llisten. Per motius de seguretat l'acte va estar reservat a 12 viquipedistes

Vam publicar un post a http://theglamwikiexperience.blogspot.com/2012/07/backstage-pass-at-museu-nacional-dart.html on es comenta la jornada.

Projecte 07: Google Art Project[modifica]

Abans de les imatges de Google Art Project, aquesta era la que es feia servir a més de 20 articles que parlaven sobre la Batalla de Tetuan. Colors erronis i mida de 374 × 129 píxels.
Nova versió, colors correctes i 6.790 × 2.100 píxels

El Museu Nacional d'Art de Catalunya s'ha afegit a la llarga llista de museus de tot el món que participen a Google Art Project. En aquesta segona fase de Google, el projecte s'ha ampliat passant de 1.000 a 30.000 obres digitalitzades en alta resolució, i de 17 a 151 museus. A més, les imatges de Street View inclouen ara 46 museus, i aquest número seguirà creixent. A nivell tècnic, la plataforma d'Art Project ha desenvolupat una sèrie d'eines emmarcades en el menú Explora i descobreix que permeten als usuaris trobar de manera fàcil i ràpida les obres de tots els museus per època, artista o estil. En total, 1.464 obres de la col·lecció del MNAC s'han digitalitzat en alta resolució, la majoria ubicades en el seu espai real, i ara també estan disponibles al repositori Wikimedia Commons, la mediateca de la viquipèdia.

Categorització

Per tal de facilitar la reutilització de les imatges de la col·lecció del museu, s'ha dut a terme un llarg procediment de categorització i importació de les obres -lliures de drets- penjades tant a la col·lecció online com les penjades al projecte Google Art project, categoritzant-les dins de cada autor i temàtica, per facilitar el seu ús. És una tasca que ha dut moltes hores i que encara no està acabada, però ja es pot consultar a https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Collections_of_the_MNAC o clicant Aquí

Amb aquestes fotografies s'han actualitzat part dels llistats del catàleg que han creat d'altres usuaris.

Contextualitzar una col·lecció d'imatges d'alta qualitat dins d'una galeria amb més de 15 milions de registres com és Wikimedia Commons permet donar-li moltíssima visibilitat a la col·lecció del museu.

Projecte 08: MNAC Explora[modifica]

Majestat Batlló

Per a l'expsosició El museu explora. Obres d'art a examen, s'ha creat una aplicació específica per a iPad on s'explica els procés d'anàlisi, conservació i restauració de diverses de les obres de la col·lecció. Dies abans de la inauguració de l'exposició, es van alliberar alguns continguts per a millorar articles sobre les obres afectades. Sobretot ens vam dedicar a millorar tot l'apartat on es parlava de la conservació de les peces. Com a mínim es van traduir al català i castellà i algunes d'elles a l'anglès, relacionant-les amb els casos de la App.

Llista d'articles:


Projecte 09: Llegat Cambó[modifica]

El xarlatà, una de les obres del llegat Cambó

Durant la tardor del 2012 el MNAC ha arribat a un acord amb la Família Cambó per donar visibilitat al llegat de Francesc Cambó. Un cop ens vam assabentar de la notícia, uns dies abans que aparegués a premsa, vam demanar al col·laborador que havia fet d'altres llistes sobre la col·lecció del museu que ens preparés una plantilla pel Llegat Cambó. La vam omplir amb les imatges de Google Art Project i el dia que va saltar la notícia a premsa aquesta plana va tenir un increment considerable de visites. És un exemple de com sense els passos previs (Google Art Project, Llistes d'obres) no es podria haver arribat a aquest punt i com la col·laboració a mig termini fa que la capacitat de resposta sigui molt més ràpida.

Consulteu l'article: Llegat Cambó

Projecte 10: Revisió del registre[modifica]

Quan diversos viquipedistes analitzen i treballen sobre qualsevol fons, sigui un arxiu, una col·lecció de pintures o bibliogràfica, detecten possibilitats de millora. És per això que com a part d'aquesta col·laboració s'ha habilitat un espai on es documenten totes les anomalies del registre oficial i es proposen propostes de millor i homogeneïtzació de criteris. D'aquesta manera no només es fa difusió dels continguts sinó que també es millora el registre oficial. Aquest sistema ja s'ha dut a terme amb èxit en projectes com Wiki Loves Monuments, on els viquipedistes han ajudat a millorar els registres oficials de béns culturals.

Projecte 11: Educació 2013[modifica]

Projecte 12: Educació 2014[modifica]

Projecte 13: Educació 2015[modifica]

Projecte 14: Viquimodernisme[modifica]

El Museu Nacional va ser un dels partners destacats durant el projecte viquimodernisme realitzat en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

Projecte 15: Estratègia digital UOC 2017[modifica]