Xiprer de l'Himàlaia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuXiprer de l'Himàlaia
Cupressus torulosa Modifica el valor a Wikidata

Xiprer de l'Himàlaia en un parc d'Opatija a Croàcia
Estat de conservació
Risc mínim
UICN32131 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePinopsida
OrdrePinales
FamíliaCupressaceae
GènereCupressus
EspècieCupressus torulosa Modifica el valor a Wikidata
D.Don, 1824

El xiprer de l'Himàlaia[cal citació] (Cupressus torulosa) és una espècie de conífera de la família Cupressaceae. De forma natural es fa en altituds entre els 800 i els 2.800 m en els Himàlaies, i en terrenys calcaris de Sichuan (Xina), Bhutan, Índia, Caixmir, el Nepal, Sikkim i el Vietnam. També se l'anomena xiprer de Bhutan[cal citació] i, en vietnamita Hoàng dàn.

Descripció[modifica]

Pot arribar a créixer fins als 45 m d'alçada, encara que normalment es queda en uns modestos vint. El seu tronc fa uns cinquanta centímetres de diàmetre. Els gàlbuls són verds o violacis quan són joves, per tornar-se marrons amb el temps; fan entre deu i vint mil·límetres.

Encara que es fa a moltes parts del món, en el seu hàbitat natural és una espècie amenaçada. La seva fusta, molt olorosa i duradora, s'usa en la construcció, i també se la crema per l'olor que desprèn. L'oli que se n'extreu s'empre com a antisèptic i en cosmètica.

Bibliografia[modifica]

  • Monografía de ciprés torulosa, Cupressus torulosa: Diversificación de plantaciones forestales con especies de interés económico Santiago de Chile: Instituto Forestal, 2000 ISBN 956-7727-39-2

Enllaços externs[modifica]