Zigrasita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralZigrasita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMgZr(PO₄)₂·4H₂O
EpònimJames Zigras (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipuspedrera Dunton Gem, Newry, Comtat d'Oxford, Maine, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.CE.75
Nickel-Strunz 9a ed.8.CE.75 Modifica el valor a Wikidata
Dana40.1.5.2
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 5,3049(2) Å; b = 9,3372(4) Å; c = 9,6282(4) Å; α = 97,348(1)°; β = 91,534(1)°; γ = 90,512(1)°
Grup puntual1 - pinacoide
Colorgroc clar o marró clar, també de color taronja a blanc grisenc
Duresa3
Lluïssorvítria
Diafanitattranslúcida
Densitat2,76(4) g/cm³ (mesurada); 2,66 g/cm³ (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-046
SímbolZig Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La zigrasita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el seu nom de James Zigras, un col·leccionista de minerals que l'any 2005 va observar unes petites "boles" de color taronja sobre un exemplar verd d'elbaïta. William Simmons, de la Universitat de Nova Orleans, va determinar que era una nova espècie mineral, i el Dr. Frank Hawthorne, de la Universitat de Manitoba, va determinar la seva estructura cristal·lina l'any 2008.

Característiques[modifica]

La zigrasita és un fosfat de fórmula química MgZr(PO₄)₂·4H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2008. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3. És l'anàleg amb magnesi de la malhmoodita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la zigrasita pertany a «08.CE: Fosfats sense anions addicionals, amb H₂O, només amb cations de mida mitjana, RO₄:H₂O sobre 1:2,5» juntament amb els següents minerals: chudobaïta, geigerita, newberyita, brassita, fosforrösslerita, rösslerita, metaswitzerita, switzerita, lindackerita, ondrušita, veselovskýita, pradetita, klajita, bobierrita, annabergita, arupita, barićita, eritrita, ferrisimplesita, hörnesita, köttigita, manganohörnesita, parasimplesita, vivianita, pakhomovskyita, simplesita, cattiïta, koninckita, kaňkita, steigerita, metaschoderita, schoderita, malhmoodita, santabarbaraïta i metaköttigita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pedrera Dunton Gem, a Newry, al comtat d'Oxford (Maine, Estats Units), on sol trobar-se associada a altres minerals com: turmalina, quars, montebrasita, microclina, fluorapatita, childrenita, beril, ambligonita i albita. És l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zigrasita
  1. «Zigrasite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 setembre 2016].