Akimotoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAkimotoïta
Fórmula químicaMgSiO₃
EpònimShun'ichi Akimoto (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit Tenham, South Gregory, Charters Towers Region, Queensland, Austràlia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CB.05
Nickel-Strunz 9a ed.9.DA.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.05 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Grup espacialgrup espacial R-3 Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanca
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1997-044
SímbolAki Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'akimotoïta és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de la ilmenita.[2] Rep el nom de Syun-iti Akimoto (1925), de l'Institut de Geofísica de la Universitat de Tòquio.

Característiques[modifica]

L'akimotoïta és un metasilicat de magnesi de fórmula química MgSiO₃ que cristal·litza en el sistema trigonal. Pot contenir petites quantitats d'alumini. És un mineral dimorf de la bridgmanita, i l'anàleg de silici i la segona fase d'altes pressions de la geikielita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'akimotoïta pertany a «04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-6N12S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiïta, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sillenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser trobada per primera vegada al meteorit Tenham, el qual va caure a South Gregory (Queensland, Austràlia), amb una pressió d'impacte estimada en 220-260 kbar, i una temperatura de 2000 °C.[3] També se n'ha trobat en altres meteorits caiguts a l'Antàrtida, Nigèria, República Popular de la Xina i els Estats Units.

Referències[modifica]

  1. «Akimotoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].
  2. «Ilmenite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].
  3. «Tenham meteorite, Tenham Station, South Gregory, Charters Towers Region, Queensland, Australia» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].