Akimotoïta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralAkimotoïta
Fórmula química MgSiO3
Epònim Shun'ichi Akimoto Tradueix
Localitat tipus meteorit Tenham, South Gregory, Charters Towers Region, Queensland, Austràlia
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CB.05
Nickel-Strunz 9a ed. 9.DA.05
Nickel-Strunz 8a ed. IV/C.05
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Grup espacial space group 148 Tradueix
Color incolor
Lluïssor vítria
Color de la ratlla blanca
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1997-044
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La akimotoïta és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de la ilmenita.[2] Rep el seu nom de Syun-iti Akimoto (1925), de l'Institut de Geofísica de la Universitat de Tòquio.

Característiques[modifica]

La akimotoïta és un metasilicat de magnesi de fórmula química MgSiO3 que cristal·litza en el sistema trigonal. Pot contenir petites quantitats d'alumini. És un mineral dimorf de la bridgmanita, i l'anàleg de silici i la segona fase d'altes pressions de la geikielita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'akimotoïta pertany a "04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, auroantimonita, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-6N12S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiita, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sillenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser trobada per primera vegada al meteorit Tenham, el qual va caure a South Gregory (Queensland, Austràlia), amb una pressió d'impacte estimada en 220-260 kbar, i una temperatura de 2000°C.[3] També se n'ha trobat en altres meteorits caiguts a l'Antàrtida, Nigèria, República Popular de la Xina i els Estats Units.

Referències[modifica]

  1. «Akimotoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].
  2. «Ilmenite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].
  3. «Tenham meteorite, Tenham Station, South Gregory, Charters Towers Region, Queensland, Australia» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 novembre 2015].