Iseïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralIseïta
Fórmula químicaMn₂Mo₃O₈
EpònimIse Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit de manganès sense nom de Shobu, Ciutat d'Ise, Prefectura de Mie, Regió de Kinki, Honshū, Japó
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CB.40
Dana7.6.3.2
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Grup puntual6mm - dihexagonal piramidal
Grup espacialgrup espacial 186 Modifica el valor a Wikidata
Lluïssormetàl·lica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2012-020
SímbolIs Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'iseïta és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la kamiokita. Rep el seu nom de la localitat tipus d'aquesta espècie: la ciutat d'Ise, al Japó.

Característiques[modifica]

L'iseïta és un òxid de fórmula química Mn₂Mo₃O₈. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2012. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Es troba en forma de grans petits, de menys de 20 micres, sub-metàl·lics i de color negre, en agregats granulars d'un mil·límetre. És un mineral isostructural amb la kamiokita. És l'anàleg amb manganès de la mateixa kamiokita i de la majindeïta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'iseïta pertany a «04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitja» juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, akimotoïta, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-2N2S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiïta, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sil·lenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta als dipòsits de manganès de Shobu, a la ciutat d'Ise de la prefectura de Mie, a la regió de Kinki, (Japó), on sol trobar-se associada a altres minerals com: tefroïta, rodocrosita, pentlandita, monazita-(La), molibdenita, magnetita, hematites, heazlewoodita, calcopirita, caryopilita, bementita i altres minerals del grup de l'al·lanita. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Iseite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 abril 2017].