Amics de la Gent Gran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Amics de la gent gran)
Infotaula d'organitzacióAmics de la Gent Gran
Dades
Nom curtAGG Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballajuda humanitària Modifica el valor a Wikidata
ObjectiusLluitar contra la soledat no desitjada de les persones grans
País d'origenFrança
Història
Creació1987

Membre de Federación Amigos de los Mayores i Fédération Internationale les petits frères des Pauvres
Activitat
ÀmbitCatalunya Modifica el valor a Wikidata
ActivitatSocialització, sensibilització i formació
Governança corporativa
PresidènciaFrancesc Patricio
Gerent/directorAlbert Quiles
Part deInternational Federation of Little Brothers of the Poor (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totalsDonacions privades i subvencions
Altres
Número de telèfon+34-932-07-67-73 Modifica el valor a Wikidata
Premis
* 2018 - Premi Tatiana Sisquella
  • 2018 - Premi Voluntariat
  • 2018 - Premi Llegat Valldejuli
  • 2017 - Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona
  • 2014 - Menció especial Premi Tatiana Sisquella a la contribució social
  • 2012 - Creu de Sant Jordi
  • 2012 - Premi ACRA
  • 2011 - Premi Civisme als Mitjans de Comunicació
  • 2010 - Premi del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació 2009
  • 2010 - Premi Vila de Gràcia
  • 2010 - Premi SolidariCat
  • 2009 - 5è Premi Josep Parera, de l'Obra Social de Caixa Penedès
  • 2009 - Distinció especial del Pacte per la Mobilitat
  • 2008 - 26è Premi Serra i Moret de producció audiovisual

Lloc webamicsdelagentgran.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: amicsdelagentgran Twitter (X): Amicsgentgran Instagram: amicsgentgran Modifica el valor a Wikidata

Amics de la Gent Gran és una organització de voluntariat, creada el 1987,[1] amb seu a Barcelona,[2] que treballa per millorar la qualitat de vida dels milers de persones que pateixen soledat.[3] La seva visió és una societat que reconegui el paper, la singularitat i el valor de les persones grans que la componen, evitant així la seva exclusió i enriquint-nos tots i totes d'una vellesa que es mira com una oportunitat col·lectiva i individual, no com un llast. La funció d'aquesta organització sense ànim de lucre és lluitar contra la soledat i la marginació de les persones grans mitjançant l'acció del voluntariat i la sensibilització de la societat.[4] Això ho fa mitjançant projectes socials i campanyes de comunicació. Actualment, està present en 13 comarques i 36 municipis de Catalunya.[5] L'ONG forma part de la Federación Amigos de los Mayores juntament amb dues entitats més, Fundació Amics de la Gent Major i Amigos de los Mayores Aragón, les quals també intenten pal·liar l'aïllament i la soledat d'aquest grup de persones, així com aportar una ajuda real a la gent gran que sent solitud; aquest sentiment moltes vegades ve donat -sobretot a les grans ciutats- per l'estil de vida actual. A més, Amics de la Gent Gran està dins de la Federació Internacional Les petits frères des Pauvres, composta per deu països.

L'any 2009 va rebre el premi Josep Parera, de l'Obra Social de Caixa Penedès.[6][7][8]

Des del 2010, atorguen el Premi Amics de la Gent Gran.[9]

En el vint-i-cinquè aniversari de l'entitat, en el 2012, la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi "per la valuosa contribució a la qualitat de vida i a la dignitat personal que aquesta tasca representa, des del suport emocional, la companyia, la relació i l'amistat que els voluntaris de la Fundació procuren oferir".[3]

El 2018, Amics de la Gent Gran va rebre el Premi Voluntariat, el qual reconeix el voluntariat de l'ONG i el seu paper en la societat.

Història[modifica]

La ONG va néixer amb Armand Marquiset, que va lluitar contra la soledat no desitjada i l'aïllament social de les persones grans, creant la Fundació Les petits frères des Pauvres. Les petits frères des Pauvres, encara en actiu avui dia, es va convertir en un referent a escala nacional i internacional.

Un grup de persones voluntàries de Barcelona es va fixar en la tasca d'Armand Marquiset i va decidir crear l'Associació Amics de la Gent Gran el 4 de setembre de 1987, que més tard passaria a ser una fundació privada.

Acció[modifica]

Amics de la Gent Gran treballa per lluitar contra la soledat no desitjada de les persones grans a través d'activitats de socialització i de sensibilització. Pel que fa a la primera, es basa principalment en el voluntariat: una persona altruistament visita cada setmana una persona gran que sent soledat. A part, l'ONG fa tallers i sortides per fomentar les relacions socials tant entre gent gran com intergeneracionals. Un dels projectes de socialització més grans de l'entitat és La Bufanda de la Iaia, trobades intergeneracionals que tenen l'objectiu de crear un espai on les persones grans puguin tenir companyia i fer amistats mentre teixeixen bufandes.

Aquest últim projecte no tan sols és de socialització, sinó que també fa una gran labor de sensibilització, com diverses campanyes que Amics de la Gent Gran duu a terme al llarg de l'any. La més important és Roses Contra l'Oblit, que té lloc per les dates de Sant Jordi. El seu símbol és una rosa de feltre feta a mà per joves dels programes d'inserció laboral de la Fundació Pare Manel.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]