Basílica de Santa Pudenciana

(S'ha redirigit des de: Basílica de Santa Pudenziana)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Basílica de Santa Pudenciana
Imatge de l'interior
Imatge
EpònimPudenciana de Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusTitulus i basílica menor Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aPudenciana de Roma Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura paleocristiana Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRoma Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióvia Urbana, 160 - Roma Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 53′ 55″ N, 12° 29′ 44″ E / 41.8986°N,12.4956°E / 41.8986; 12.4956
Patrimoni monumental d'Itàlia
Plànol

Activitat
Diòcesibisbat de Roma Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webstpudenziana.org Modifica el valor a Wikidata

La basílica de Santa Pudenciana és un lloc de culte catòlic del segle V que es troba a Roma a través de Urbana (l'antic vicus Patricius), al barri de Monti. Església Nacional dels Filipins, està dedicada a santa Pudenciana, germana de santa Praxedis i filla del senador romà Pudent.

Història[modifica]

Durant segles es va pensar que aquesta era l'església cristiana més antiga de Roma: l'església hauria estat construïda a la domus del senador Pudent, situada a nou metres per sota de la basílica. Pudent, amb les seves dues filles Pudenciana i Praxedis, hauria estat convertit per l'apòstol Pere que hauria residit set anys a casa de l'amic.

L'origen i la datació de l'església, encara que molt antigues, encara estan en discussió. Els treballs de restauració, duts a terme en els anys quaranta, va donar lloc a diferents conclusions respecte a la versió tradicional: les estructures de l'església formarien part de les termes de Novato del segle ii, un segle després de l'arribada de Pedro i la transformació dels banys en una església hi hauria ocorregut a la fi del segle iv, sota el papat del Sirici. Estudis recents, al contrari, argumenten que la ubicació d'un edifici termal ha de considerar-se infundada, ja que no es van trobar conques, aqüífers i, sobretot, piles, artefactes típics d'un edifici d'aquest tipus.

El nom de Pudenciana apareix al Martyrologium Hieronymianum el 19 de maig i en el catàleg del cementiri Priscilla, on la santa està enterrada juntament amb la seva germana Praxedir.

El cos de la basílica és en gran manera el resultat d'una restauració del segle xvi. A finals del segle IV l'edifici s'havia transformat en una església amb un pòrtic. En els actes del sínode del 499, l'església pertanyia al titulus Pudentis. El campanar es va afegir al segle xiii i es va construir una volta de la nau lateral esquerra. Els treballs de restauració acabats el 1588 van modificar l'estructura de l'església per la demolició del pòrtic, eliminant el cor medieval i la construcció de pilars per enfortir les columnes.

Arquitectura i decoració[modifica]

La façana va ser restaurada el 1870 per voluntat del cardenal titular Lucien-Louis-Joseph-Napoléon Bonaparte, nebot de Napoleó. El campanar romànic de 5 ordres es va construir al segle xiii.

Originalment amb tres naus, va ser restaurada amb una sola nau en 1588 per Francesco Capriani anomenat Volterra, encarregat pel cardenal Enrico Caetani.[1] La cúpula, també de Capriani, està pintada al fresc per Niccolò Circignani el Pomarancio (Àngels i sants davant de Crist).

Les obres interiors de Bernardino Nocchi, Giovan Battista Della Porta (Crist lliurant les claus del Cel a Sant Pere), Tamburini Achille (Crucifix de bronze), Lazzaro Baldi (Nativitat) i (Nativitat de Maria), Carlo Maderno (Capella Caetani Capella) i altres.

El mosaic de l'absis[modifica]

El mosaic de l'absis
Santa Pudenciana representada al mosaic

El mosaic de l'absis, que representa Crist envoltat dels apòstols, es remunta a l'any 390, però no és el mosaic absidal més antic supervivent de l'època roma, una primacia que pertany als dos absis de Santa Costança (360). Una part del mosaic va ser destruïda durant els treballs de restauració de Francesco Capriani anomenat el Volterra, que van sacrificar una part de la zona inferior, que afectava les figures d'alguns apòstols, i potser un Agnus Dei que està reportat per alguns dibuixos del segle xvi.

Al mosaic està representat el Crist entronitzat envoltat dels apòstols (només n'hi ha deu, els altres probablement van desaparèixer amb les renovacions del segle xvi) i dues dones que li donen una corona cadascuna, la identitat de les quals és objecte de discussió: d'acord amb alguns serien les santes Pudenciana i Praxedis, filles de Pudent; segons altres, representarien l'"Església" i la "Sinagoga", és a dir, els temples dels cristians i jueus; segons una tercera interpretació, les dues figures al·legòriques serien l'Església dels hebreus i l'Església dels Gentils oferint corones a Crist, com es feia als emperadors romans. Només la figura de Crist té l'halo, i té a la mà un llibre obert, sobre el qual destaca la inscripció DOMINUS CONSERVATOR ECCLESIAE PUDENTIANAE.

Les figures estan dretes davant d'un pòrtic, darrere del qual es pot veure el perfil d'una ciutat, que podria identificar-se amb Jerusalem, a la que es veuen les esglésies construïdes per Constantí el Gran. Aquesta interpretació es fa plausible, per la presència, al centre del mosaic, d'una creu coberta amb gemmes que, segons la tradició, va ser erigida per l'emperador Teodosi II el 416 en el Calvari, en la memòria probablement una aparició miraculosa de la creu. Al costat de la Creu es destaquen en un cel animat per núvols roses i blaus els quatre Vivents de l'Apocalipsi (l'àngel, el bou, el lleó i l'àguila),[2] una de les representacions més antigues del Tetramorf que ens ha arribat en una seu monumental.

Es parla del significat que el mestre d'aquest mosaic, artista de gran imaginació i poder comunicatiu, volia oferir muntant tant símbols i elements iconogràfics. Sens dubte, preval un significat relacionat amb el mestre cristià, o amb el filòsof del Crist, si no amb el rei Crist, discutible per una comparació amb la iconografia de l'època. Probable, donada també l'ordre dels quatre símbols del Tetramorf, la ment iconogràfica que va elaborar aquest mosaic estava vinculat als cercles culturals que es movien al voltant de sant Jeroni: l'ordre dels quatre Vivents és, de fet, el que apareix en el comentari de Sant Jeroni dirigit a Orígens, que al seu torn va comentar la profecia d'Ezequiel.[3][4] En general és clara al·lusió a Crist com la font de la salvació, en relació amb la segona vinguda (el Tetramorf) i la protecció donada a l'església construïda sobre la domus de Pudent.

El títol cardenalici[modifica]

El títol cardenalici de Santa Pudenziana va ser creat al voltant del 112 pel Papa Alexandre I, en substitució del de San Pudente, que existia sobre el lloc on s'hauria aturat al voltant del 42 sant Pere. El 160, el papa Pius I creà una església a l'oratori i l'assignà al seu amic Pastor.

Al segle iv l'església va ser reconstruïda pel papa Sirici. El títol Pudentiana aparegué per primera vegada una inscripció del 384 i, a continuació, reaparegué al sínode romà del 595 sota el nom de Pudentis. A les biografies del papa Adrià I i del papa Lleó III, contingudes al Liber pontificalis, el títol és referit com a Prudentiis et Pudentianae. Segons el catàleg de Pietro Mallio, realitzat sota el pontificat el papa Alexandre III, aquest títol, senyalat com a Sanctae Potentianae, era llegat a la basílica de Santa Maria la Major i, els seus sacerdots hi celebraven la missa per torn. Una llista del 1492 l'anomena així però, a partir del segle xvi, el títol ja ha estat conegut amb el nom de Santa Pudenziana

Titulars[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mariano Armellini, Chiese di Roma. Dalle loro origini al secolo XVI, Roma, Tipografia Editrice Romana, 1887.
  2. Ap 4:6-7
  3. Maria Andaloro, L'orizzonte tardoantico e le nuove immagini, Milano, Jaca Book, 2006
  4. Ez 1:1-27
  5. Guillaume d'Estouteville optà per aquest títol després d'haver deixat el de Santi Silvestro e Martino ai Monti, che comunque tenne, con il consenso del pontefice, insieme a quello di bisbe di Porto e Santa Rufina vedi:(anglès) The Cardinals of the Holy Roman Church-Estouville

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]