Brötchen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBrötchen
Característiques
País d'origenAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspanet Modifica el valor a Wikidata
Típics Brötchen llestos per ser emprats en un esmorzar alemany

Brötchen (en alemany significa literalment panet brot = pa i -chen el sufix diminutiu). Aquest panet sol denominar també com Semmel. És un típic pa servit en els esmorzars i en els llocs de carrer en prendre una salsitxa alemanya tal com pot ser un bratwurst (salsitxa rostida) o una brühwurst (salsitxa cuita). És fàcil de trobar en gairebé qualsevol forn d'Alemanya.[1][2] Aquest panet té moltes variants de la zona d'Alemanya i sol canviar en ingredients i en la forma. S'elabora amb farina de blat simplement o amb farina de sègol. La forma d'aquest pa és similar a la d'un puny i la seva superfície sol estar coberta d'una cruixent crosta recoberta de llavors.[3]

Elaboració[modifica]

L'elaboració tradicional d'aquest panet és llarga. Comença amb l'elaboració de la massa, que ha de reposar prop de 20 hores, de manera que els microorganismes en la farina i el llevat puguin proporcionar les aromes i l'adequada consistència a la massa.[3] Fins a mitjan segle XX els brötchen eren considerats com un article de luxe, per això una família alemanya mitjana només menjava aquests panets un cop per setmana.

Denominacions regionals[modifica]

Existeixen variants del nom Brötchen que depèn de la zona d'Alemanya, d'aquesta forma es té que s'anomena:

Variacions regionals[modifica]

Kaisersemmel

Existeixen nombroses variants regionals dels brötchen, i es pot dir que cada regió té una característica que la caracteritza.

  • Hörnchen. En alemany significa banyeta i és així a causa de la seva forma de banya, és una mena de panet lleugerament dolç hbrötchenteig. Hi ha aquest panet a la República Txeca i en Eslovàquia. A Alemanya hi ha exemples d'aquest panet a Sachsen i Rheinland-Pfalz. en moltes regions com per exemple en el Rheinland de vegades es troba amb comí, grans de sal o altres ingredients.[2]
  • Kaisersemmel es troben a Àustria, Suïssa i el sud d'Alemanya. Es componen de farina refinada de blat i solen contenir una espècie de figura espiral en la part superior.
  • Knauzen es tracta d'un panet especial elaborat de farines de espelta i blat. És una especialitat coneguda de oberschwaben Biberach. El sabor especial prové de la seva elaboració artesanal i la seva fermentació que dura prop de 20 hores.
  • Knüppel a l'Estat Lliure de Saxònia i Brandenburg són panets de forma allargada (eingeschlagenes) amb la seva part de la seva pasta barrejada amb una mica de mantega.
  • La konduktsemmel existeix a la Alta Àustria i se solen servir a l'hora de dinar (mahlzeit) després d'un enterrament. Sol ser un panet de grandària mitjana amb una mica de comí i anís en la seva superfície.
  • Langsemmel al Steiermark es coneix com una variant de panet de farina. Té una forma ovalada.
  • Laugensemmel (Laugenwecken) molt coneguda al sud d'Alemanya. Té un sabor característic sol servir amb grans de sal sobre la seva superfície.
  • Partyrad a Rheinland-Pfalz. La majoria dels panets solen contenir llavors de rosella, sèsam, comí. La majoria tenen forma de flor.
  • Röggelchen a Colònia és elaborat amb una farina 5% de sègol i sol menjar-se amb els halvar hahn amb gouda en els restaurants. Se solen fer al forn en parelles de panets.
  • Schrippe a Berlín, parts de Brandenburg, Francònia, Kirn i a Sylt.
  • Schusterjunge a Berlín, s'elabora de farina barrejada amb sègol. Té una pasta de color fosca, i és reconegut com el panet que més temps roman a punt per menjar.
  • Semmel a l'Estat Lliure de Saxònia i Francònia s'ofereix aquest panet sovint unit en dues parts (doppelsemmel).
  • Stollen és un panet una mica allargat i gran, decorat la majoria de les vegades amb anís. A Oberfranken se solen servir entre dues o tres kulmbacher bratwurst.
  • Strohsemmel es tracta d'una espeie de panet de llet, cuinat amb aire calent. Aquest panet és molt conegut a la ciutat de Lemgo.
  • Wasserweck, a Frankfurt del Main i Renània-Palatinat. Elaborat de farina, Sal i Aigua. La seva forma és rodona.
  • Zeilensemmel es troba en Steiermark es compon d'una cadena de sis panets.

Altres gastronomies[modifica]

A Àustria és especial l'anomenat kaisersemmel (el panet de l'emperador) conegut també en Suïssa així com en el sud d'Alemanya.[1] Aquest panet s'elabora amb una massa normal de pa blanc i abans d'introduir-al forn es realitzen cinc traces en forma d'espiral.

Es poden trobar aquests brötchen (panets) en les gastronomies d'altres països europeus, per exemple a Croàcia i a Eslovènia es coneixen com a Kajzerica, a Polònia es denominen Kajzerka .

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brötchen
  1. 1,0 1,1 Davidson, Alan; Helen Saberi. The Oxford Companion to Food (en anglès). 2 ª. Oxford, 2006. ISBN 0192806815. 
  2. 2,0 2,1 Julia Schulte to Bühne. Das Bäckerhandwerk von 1896 bis 1996 (en alemany). 1 ª. Waxmann, 1999. ISBN 389325823X. 
  3. 3,0 3,1 Leader, Daniel; Lauren Chattman. Local Breads: Sourdough and Whole-Grain Recipes from Europe's Best Artisan Bakers (en anglès). 1 ª. W. W. Morton, 2007. ISBN 0393050556. 
  4. Alwin Bellmann. Rundstück warm mit Schuh : Geschichte aus dem alten Hamburg (en alemany). 1a. Berlin: Wartberg Verlag, 2005. ISBN 3831313806.