Capa d'electrons

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La taula periòdica amb les capes d'electrons.

Una capa d'electrons és cadascun dels nivells d'energia en què es distribueixen els electrons d'un àtom. Al nivell energètic més alt on podem trobar electrons en estat fonamental se li diu capa de valència. Com que cada capa només pot contenir un nombre determinat d'electrons, cada capa està associada amb un rang particular d'energia electrònica, de manera que cada capa s'ha d'omplir completament abans que es puguin afegir electrons a una capa superior. Els electrons de la capa més exterior determinen les propietats químiques de l'àtom (vegeu capa de valència), se'ls coneix com a electrons de valència. Per una explicació de per què els electrons es troben en aquestes capes vegeu configuració electrònica.[1]

Les capes d'electrons es denominen K, L, M, N, O, P i Q; o 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7; en ordre d'interior-exterior. Els electrons de les capes exteriors tenen una energia mitjana més gran i s'allunyen més del nucli que els de les capes interiors. Això els fa més importants a l'hora de determinar com reacciona químicament i com es comporta l'àtom com a conductor, car l'atracció del nucli atòmic sobre ells és més feble i fàcil de trencar. D'aquesta manera, la reactivitat química d'un element determinat és molt dependent de la seva configuració electrònica.

Cada capa es compon d'una o més subcapes, que al seu torn es componen d'orbitals atòmics. Per exemple, la primera capa (K) té una subcapa, anomenada "1s"; la segona capa (L) té dues subcapes, anomenades "2s" i "2p"; la tercera capa té "3s", "3p" i "3d", i així segueix.[1] La taula següent mostra les subcapes que poden existir:

Subcapa Electrons màxims Capes que la tenen Nom històric
s 0 2 Totes sharp
p 1 6 2a i superior principal
d 2 10 3a i superior diffuse
f 3 14 4a i superior fundamental
g 4 18 5a i superior
h 5 22 6a i superior
i 6 26 7a i superior

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Capa d'electrons