Funció d'ona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Funció d'ona per a una partícula bidimensional tancada en una caixa; les línies de nivell sobre el plànol inferior estan relacionades amb la probabilitat de presència

En mecànica quàntica, una funció d'ona (Ψ) és una forma de descriure l'estat físic d'un sistema de partícules. Usualment, és una funció complexa i de quadrat integrable de les coordenades espacials de cadascuna de les partícules. Les propietats esmentades de la funció d'ona permeten interpretar-la com una funció de quadrat integrable. L'equació de Schrödinger proporciona una equació determinista per a explicar l'evolució temporal de la funció d'ona i, per tant, de l'estat físic del sistema en l'interval comprès entre dues mesures (quan es fa una mesura d'acord amb el postulat IV, l'evolució no és determinista).

Històricament, el nom funció d'ona es refereix al concepte que va ser desenvolupat en el marc de la primera física quàntica, en què s'interpretava que les partícules podien ser representades mitjançant una ona física que es propaga en l'espai. En la formulació moderna, la funció d'ona s'interpreta com un objecte molt més abstracte, que representa un element d'un cert espai de Hilbert de dimensió infinita que agrupa els possibles estats del sistema.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Funció d'ona