Consell de Garanties Estatutàries

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióConsell de Garanties Estatutàries
Bícing davant el palau Centelles.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat òrgan consultiu
Història
Fundació 2009
Organització i govern
Seu central 
Presidència Joan Egea i Fernández
Afiliacions Generalitat de Catalunya

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

El Consell de Garanties Estatutàries antigament conegut com el Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya és una de les institucions de la Generalitat de Catalunya definida en l'article 76 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Aquesta institució té com a propòsit vetllar per l'adequació a l'Estatut i a la Constitució espanyola de les disposicions de la Generalitat. El Consell té autonomia orgànica, funcional i pressupostària. El seu president és el Dr. Joan Egea i Fernàndez, catedràtic de Dret Civil de la Universitat Pompeu Fabra.

Funcions[modifica]

Segons l'establert per l'Estatut d'Autonomia, el Consell té la facultat de dictaminar:

  • L'adequació a la Constitució dels projectes i les proposicions de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya abans que el Parlament els aprovi.
  • L'adequació a l'Estatut i a la Constitució dels projectes i les proposicions de llei sotmesos a debat i aprovació del Parlament i dels decrets llei sotmesos a convalidació del Parlament.
  • L'adequació dels projectes i les proposicions de llei i dels projectes de decret legislatiu aprovats pel Govern a l'autonomia local en els termes que garanteix l'Estatut.

El Consell de Garanties Estatutàries ha de dictaminar abans de la interposició del recurs d'inconstitucionalitat pel Parlament o pel Govern, abans de la interposició de conflicte de competència pel Govern i abans de la interposició de conflicte en defensa de l'autonomia local davant el Tribunal Constitucional.

Els seus dictàmens tenen caràcter vinculant amb relació als projectes de llei i les proposicions de llei del Parlament que desenvolupin o afectin drets reconeguts per aquest Estatut. En la resta dels casos, els seus dictàmens no són vinculants, sinó disponibles per al legislador autonòmic.

Ha de dictaminar també:

- abans de la interposició del recurs d'inconstitucionalitat pel Parlament o pel Govern.

- abans de la interposició de conflictes en defensa de l'autonomia local davant el Tribunal Constitucional.

Els dictàmens del Consell de garanties Estatutàries són sobre propostes que encara no són llei i normes amb rang de llei, ja que és el tribunal Constitucional qui exerceix el monopoli o control exclusiu de la constitucionalitat de les normes amb rang de llei emanades de les Corts Generals i dels parlaments autonòmics.

Només el Tribunal Constitucional pot interposar recurs d'inconstitucionalitat contra les lleis de Catalunya.

Composició[modifica]

El Consell de Garanties Estatutàries és format per 9 membres elegits, amb un mandat de nou anys,[1] d'entre juristes de reconeguda competència amb més de quinze anys d'experiència professional en el món de Dret nomenats pel president o presidenta de la Generalitat dels quals dues terceres parts són proposats pel Parlament de Catalunya per majoria de tres cinquenes parts dels diputats i una tercera part a proposta del govern. Els membres n'elegeixen d'entre ells el president o presidenta. Tant la composició com el funcionament d'aquesta institució així com l'estatut dels membres i els procediments relatius a l'exercici de les seves funcions són regulats per les lleis que estableixi el Parlament.

Referències[modifica]

  1. «El Parlament renueva el Consell de Garanties y se incorporan Ridao y Carles Jaume» (en castellà). La Vanguardia, 13-03-2013. [Consulta: 20 gener 2014].

Pàgines que s'hi relacionen[modifica]

Enllaços externs[modifica]