Darwinisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El darwinisme és el terme amb el qual es descriuen les idees de Charles Darwin, la teoria evolucionista que sustenta l'evolució de les espècies vives per selecció natural.

Darwin va desenvolupar el concepte mitjançant les seves obres L'origen de les espècies per mitjà de la selecció natural, o la lluita per l'existència en la naturalesa (1859) i La descendència de l'home i la selecció sexual (1871), especialment en relació a l'evolució biològica per selecció natural. El darwinisme no és sinònim d'evolucionisme, que és anterior: les teories darwinistes són evolucionistes, però incorporen el concepte de selecció natural, cosa completament nova en el seu moment. Algunes teories evolucionistes com la de Lamarck, van influir sobre l'avi de Charles Darwin, el naturalista Erasmus Darwin. Tot i que Charles Darwin va proposar una teoria alternativa, no va acceptar les principals hipòtesi de Lamarck. Va negar la generació espontània i va afirmar que totes les formes de vida provenien d'un tronc comú.

La seva teoria es basa en:

  • L'elevada capacitat reproductora dels éssers vius: van observar que era molt comú que les espècies produïen molts descendents.
  • La variabilitat de la descendència: els descendents d'una parella no són idèntics. La major part es produeix a l'atzar i és fruit de la combinació dels gens dels progenitors.
  • La selecció natural: és el procés que dirigeix l'evolució de les espècies. Segons Darwin en qualsevol població els individus són diferents entre ells.

L'esmentada teoria implica que certes variacions hereditàries, morfològiques o fisiològiques, a causa de la influència del medi ambient, afavoreixin la reproducció d'individus amb aquestes característiques que passen després a tota l'espècie o bé donen origen a una espècie diferent.

Articles relacionats[modifica]