Vés al contingut

CaixaForum Barcelona: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
restauro part del text eliminat que fa referència al centre
sense cap referència
Línia 1: Línia 1:
{{fusió a|CaixaForum|data=2023}}
{{fusió a|CaixaForum|data=2023}}
{{FVA|data=2023}}
{{FR|data=2023}}
{{Infotaula organització}}
{{Infotaula organització}}
'''CaixaForum Barcelona''' és un [[centre cultural]] de la [[Fundació La Caixa]], inaugurat el 2002 a la [[fàbrica Casaramona]] de [[Barcelona]] com a nova seu de la col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació, en substitució del [[Palau Macaya]].
'''CaixaForum Barcelona''' és un [[centre cultural]] de la [[Fundació La Caixa]], inaugurat el 2002 a la [[fàbrica Casaramona]] de [[Barcelona]] com a nova seu de la col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació, en substitució del [[Palau Macaya]].
Línia 20: Línia 20:
== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
* {{oficial}}
* {{ref-web|url=http://caixaforum.es/ca/barcelona|títol=CaixaForum Barcelona}}


{{La Caixa}}
{{La Caixa}}

Revisió del 13:39, 25 des 2023

Infotaula d'organitzacióCaixaForum Barcelona
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art
centre cultural Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciófebrer 2002
Activitat
Visitants anuals675.000 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deLa Caixa Modifica el valor a Wikidata
Part deCaixaForum Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcaixaforum.es… Modifica el valor a Wikidata

CaixaForum Barcelona és un centre cultural de la Fundació La Caixa, inaugurat el 2002 a la fàbrica Casaramona de Barcelona com a nova seu de la col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació, en substitució del Palau Macaya.

Durant l'etapa anterior, el conjunt es va anar degradant. Aleshores la Fundació "La Caixa" va adquirir-lo i va decidir restaurar-lo, modernitzant-lo i adaptant-lo per a usos culturals i socials. Aquestes reformes van anar conformant l'actual centre cultural CaixaForum Barcelona.

Es va plantejar una restauració acurada, respectant al màxim arquitectura, materials, colors i tècniques. Va constar de diverses fases:

  • La primera, de consolidació i restauració, encarregada a un arquitecte especialista en modernisme, Francisco Javier Asarta. Es va recuperar l'aspecte extern original, els elements decoratius amb pedra, rajola i ferro i es van eliminar els afegits.
  • En segon lloc, es va crear un gran vestíbul soterrani i es van adaptar els tallers de la fàbrica per a sales d'exposicions. Amb aquest objectiu van treballar en col·laboració els arquitectes Roberto Luna i Robert Brufau. El projecte permet guanyar 5.000 m² soterranis i la creació d'una nova entrada. Es van fer nous fonaments, reforçar pilars, bigues, voltes de maó. Es van excavar uns 40.00 m³ de terra.
  • Finalment, es va fer l'entrada actual i es van dissenyar l'auditori, la mediateca, els magatzems i els serveis. Arata Isozaki va dissenyar la monumental estructura de vidre i acer, en forma d'arbre. El pati és de pedra calissa en referència al Pavelló d'Alemanya que Mies van der Rohe va construir per a l'Exposició Internacional de 1929.

El revestiment de vidre de l'entrada vol crear una sensació de continuïtat entre el vestíbul i el pati. L'entrada està formada per grans blocs de pedra de 1.200 kg que ha calgut assentar amb precisió de mil·límetres.

Al vestíbul es poden contemplar dues obres emblemàtiques: el mural que l'artista Sol LeWitt va concebre especialment per al nou centre i el núvol de neó que Lucio Fontana va realitzar per la Triennal de Milà de 1953.

Enllaços externs