Robert Fulton: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 85.192.95.177. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Etiquetes: Revertida escolar editor visual
Línia 12: Línia 12:
El 26 d'abril de 1799, Fulton obté l'explotació del [[panorama]] inventat per [[Robert Barker]] a Anglaterra i exposà el primer panorama francès al bulevard dels Capucines: ''Vue de Paris depuis les Tuileries'' («Vista de París des de les [[Palau de les Teuleries|Teuleries]]»).
El 26 d'abril de 1799, Fulton obté l'explotació del [[panorama]] inventat per [[Robert Barker]] a Anglaterra i exposà el primer panorama francès al bulevard dels Capucines: ''Vue de Paris depuis les Tuileries'' («Vista de París des de les [[Palau de les Teuleries|Teuleries]]»).


Fulton proposà al Directori revolucionari, que estava en guerra contra Anglaterra, un [[submarí]] anomenat ''[[Nautilus (Fulton)|Nautilus]]'', 70 anys abans del llibre de [[Jules Verne]] ''Vingt mille lieues sous les mers''. Els assajos del submarí (1801) no convenceren les autoritats franceses.<ref>Thierry Lentz, ''Napoléon'', Paris, PUF, collection « que sais-je ? », 2003, p.82</ref>
Fulton proposà al Directori revolucionari, que estava en guerra coSdadafwafwfawfa[[Robert Fulton|Robert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert Fulton]]<nowiki/>ntra Anglaterra, un [[submarí]] anomenat ''[[Nautilus (Fulton)|Nautilus]]'', 70 anys abans del llibre de [[Jules Verne]] ''Vingt mille lieues sous les mers''. Els assajos del submarí (1801) no convenceren les autoritats franceses.<ref>Thierry Lentz, ''Napoléon'', Paris, PUF, collection « que sais-je ? », 2003, p.82</ref>


A principi de l'any 1803, Fulton provà un prototipus de vaixell de vapor però va ser un desastre i el vaixell es tombà.
A principi de l'any 1803, Fulton provà un prototipus de vaixell de vapor però va ser un desastre i el vaixell es tombà.

Revisió del 10:42, 29 set 2020

Infotaula de personaRobert Fulton

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 novembre 1765 Modifica el valor a Wikidata
Little Britain Township (Pennsilvània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort24 febrer 1815 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Tuberculosi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaTrinity Church Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióenginyer, pintor, inventor, científic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1807 Modifica el valor a Wikidata –  1815 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeHarriet Livingston Fulton Modifica el valor a Wikidata
FillsJulia Fulton Blight Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 372 Modifica el valor a Wikidata
Robert Fulton

Robert Fulton (Fulton Township, Pennsilvània, 14 de novembre de 1765 − Nova York, 24 de febrer de 1815), va ser un inventor estatunidenc.

És considerat com l'inventor del vaixell de vapor. Gràcies al seu talent com enginyer desenvolupà el procés ja conegut de Denis Papin a Alemanya el 1707, de Auxiron i Claude François Jouffroy d'Abbans a França (1774), de John Fitch (1787) a Amèrica i de Symington (1788,1801) a Anglaterra.

Biografia

El seu pare va morir quan ell tenia tres anys. Als 17 anys marxà cap Filadèlfia on practicà la pintura de retrats i on es trobà amb Benjamin Franklin. El 1786, Fulton marxà a Gran Bretanya per estudiar pintura i a poc a poc es decanta pel disseny industrial. Va inventar el vaixell de Fitch propulsat per hèlix (1796-1797)

El 1797 Fulton se'n va a França on, el 1783, el marquès Claude de Jouffroy experimentà amb èxit el Pyroscaphe, un vaixell de vapor equipat amb rodes.

El 26 d'abril de 1799, Fulton obté l'explotació del panorama inventat per Robert Barker a Anglaterra i exposà el primer panorama francès al bulevard dels Capucines: Vue de Paris depuis les Tuileries («Vista de París des de les Teuleries»).

Fulton proposà al Directori revolucionari, que estava en guerra coSdadafwafwfawfaRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert FultonRobert Fultonntra Anglaterra, un submarí anomenat Nautilus, 70 anys abans del llibre de Jules Verne Vingt mille lieues sous les mers. Els assajos del submarí (1801) no convenceren les autoritats franceses.[1]

A principi de l'any 1803, Fulton provà un prototipus de vaixell de vapor però va ser un desastre i el vaixell es tombà.

El 9 d'agost de 1803, Robert Fulton va fer funcionar el primer vaixell de vapor al riu Sena en presència de molts membres de l'Institut: Volney, Prony, Bossut i Carnot.

El 17 d'agost de 1807, Fulton obre als Estats Units la primera línia comercial regular amb vaixell de vapor entre Nova York i Albany, sobre el riu Hudson.[2] També va dissenyar el primer vaixell de vapor de guerra.

Referències

  1. Thierry Lentz, Napoléon, Paris, PUF, collection « que sais-je ? », 2003, p.82
  2. Kotar, S. L.; Gessler, J. E.. The Steamboat Era: A History of Fulton's Folly on American Rivers, 1807-1860 (en anglès). McFarland, 2009, p.5. ISBN 0786443871. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Robert Fulton