Jaume Vallcorba i Plana: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: substitució automàtica de text (- gobern + govern , - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Jaume Vallcorba Plana''' ([[Tarragona]], [[1949]]) és filòleg i editor. Va estudiar Filosofia i Lletres a la [[Universitat Autònoma de Barcelona]], i es va doctorar a la [[Universitat de Barcelona]] amb una tesi sobre [[Josep Maria Junoy]]. Ha estat professor de literatura de la [[Universitat de Bordeus]], l’Estudi General de Lleida (germen de l'actual [[Universitat de Lleida]]), la [[Universitat de Barcelona]] i la [[Universitat Pompeu Fabra]]. Va deixar l’ensenyament universitari el [[2004]]. És acadèmic numerari de la [[Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya]]. Estudiós de l’estètica i la literatura medievals i de l’avantguarda. Va fundar l’editorial [[Quaderns Crema]] el [[1979]] i [[Acantilado]] el [[1999]]. Dirigeix totes dues editorials des de la seva fundació. Ha rebut diversos premis i condecoracions: la Medalla d’Or del FAD ([[2001]]), el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial concedit pel Ministerio de Cultura ([[2002]]), la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’[[Ajuntament de Barcelona]] ([[2004]]) i el Gran Orde al Mèrit Cultural concedit per la [[República de Polònia]] ([[2005]]). Ha publicat numerosos estudis sobre estètica i literatura. S’ha ocupat, per encàrrec directe del poeta, de l’edició de l’obra poètica de J. V. Foix. També ha publicat l’edició crítica de la poesia de Josep Maria Junoy.
'''Jaume Vallcorba Plana''' ([[Tarragona]], [[1949]]) és filòleg i editor. Va estudiar Filosofia i Lletres a la [[Universitat Autònoma de Barcelona]], i es va doctorar a la [[Universitat de Barcelona]] amb una tesi sobre [[Josep Maria Junoy]]. Ha estat professor de literatura de la [[Universitat de Bordeus]], l’Estudi General de Lleida (germen de l'actual [[Universitat de Lleida]]), la [[Universitat de Barcelona]] i la [[Universitat Pompeu Fabra]]. Va deixar l’ensenyament universitari el [[2004]]. És acadèmic numerari de la [[Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya]]. Estudiós de l’estètica i la literatura medievals i de l’avantguarda. Va fundar l’editorial [[Quaderns Crema]] el [[1979]] i [[Acantilado]] el [[1999]]. Dirigeix totes dues editorials des de la seva fundació. Ha rebut diversos premis i condecoracions: la Medalla d’Or del FAD ([[2001]]), el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial concedit pel Ministerio de Cultura ([[2002]]), la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’[[Ajuntament de Barcelona]] ([[2004]]) i el Gran Orde al Mèrit Cultural concedit per la [[República de Polònia]] ([[2005]]). Ha publicat numerosos estudis sobre estètica i literatura. S’ha ocupat, per encàrrec directe del poeta, de l’edició de l’obra poètica de [[J.V. Foix]]. També ha publicat l'edició crítica de la poesia de Josep Maria Junoy.


== Obres escollides==
== Obres escollides==

Revisió del 16:29, 3 nov 2008

Jaume Vallcorba Plana (Tarragona, 1949) és filòleg i editor. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona, i es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Josep Maria Junoy. Ha estat professor de literatura de la Universitat de Bordeus, l’Estudi General de Lleida (germen de l'actual Universitat de Lleida), la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Va deixar l’ensenyament universitari el 2004. És acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya. Estudiós de l’estètica i la literatura medievals i de l’avantguarda. Va fundar l’editorial Quaderns Crema el 1979 i Acantilado el 1999. Dirigeix totes dues editorials des de la seva fundació. Ha rebut diversos premis i condecoracions: la Medalla d’Or del FAD (2001), el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial concedit pel Ministerio de Cultura (2002), la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2004) i el Gran Orde al Mèrit Cultural concedit per la República de Polònia (2005). Ha publicat numerosos estudis sobre estètica i literatura. S’ha ocupat, per encàrrec directe del poeta, de l’edició de l’obra poètica de J.V. Foix. També ha publicat l'edició crítica de la poesia de Josep Maria Junoy.

Obres escollides

Assaig

  • J. M. Junoy, Obra poètica, (1984)
  • Pintors i poetes cubistes i futuristes: una teoria de la primera avantguarda, (1986)
  • J. V. Foix, edició de la seva poesia, (1983-1997)
  • Las vanguardias europeas: cubismo, futurismo y nunismo, (1995)
  • Lectura de la Chanson de Roland. Presentació de Martí de Riquer, 1986)
  • Noucentisme, mediterraneisme i classicisme. Apunts per a la història d’una estètica, (1995)
  • J. V. Foix, investigador en poesia, (2002)
  • Àlbum Manolo Hugué (en col·laboració amb Artur Ramon), (2005)
  • Son nou de flors els rams li renc, (2005)