Ferran de Saxònia-Coburg Gotha

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ferran de Saxònia-Coburg Gotha o Ferran II de Portugal el Rei Artista (Coburg 1816 - Lisboa 1885), príncep de Saxònia-Coburg Gotha, duc de Saxònia, rei de Portugal (1837-1853) i regent del Regne (1853-1855).

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

El príncep saxó nasqué el 29 d'octubre de l'any 1816 a Coburg essent fill del príncep Ferran de Saxònia-Coburg Gotha i de l'aristòcrata hongaresa Antonia de Kohaly. Era nét del duc Francesc de Saxònia-Coburg Gotha i de la princesa Augusta de Reuss-Ebersdorf i Lowenstein.

Des del seu naixament posseí els títols de príncep de Saxònia-Coburg Saafeld i duc de Saxònia, però l'any 1823 canvià el seu títol principesc pel de Saxònia-Coburg Gotha.

La seva família havia perdut els seys drets sobre el petit ducat saxó. A la vegada renunciaren a la fe protestant i abraçaren l'església catòlica enlleçant amb la millor reialesa europea a través de cases com la portuguesa o la dels Orleans.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

El 9 d'abril de 1836 es casà a Lisboa amb la reina Maria II de Portugal filla del rei Pere IV de Portugal i l'arxiduquessa Maria Leopoldina d'Àustria, la parella tingué onze fills:


Ferran es tornà a casar el 10 de juny de 1869 a Lisboa amb la cantant d'òpera Elisa Hendler i tingueren una filla:

El 15 de desembre de 1885 el príncep moria i deixava en herència la majoria dels seus béns a la seva segona muller.

Ferran i el Govern portuguès[modifica | modifica el codi]

Ferran II de Portugal

L'any 1836 pel seu casament amb Maria II de Portugal obtingué el títol de príncep de Portugal, i tal com marca la tradició portuguesa, un príncep consort adquireix el títol de rei consort quan la seva muller dóna a llum un hereu. D'aquesta manera, Ferran ho aconseguí l'any 1837. Malgrat que el poder seguí en mans de la seva dona, el príncep saxó actuà fermament en política oferint a la seva muller consells i afrontant moltes vegades els problemes de forma conjunta. També va actuar nombroses vegades de regent durant els embarassos de la seva muller, motiu pel qual la historiografia portuguesa el considera com un rei propi amb el nom de Ferran II de Portugal.

A la mort de la seva esposa renuncià als seus drets en favor del seu fill gran Pere V de Portugal, el primer de la dinastia Bragança-Wettin, però per la joventut d'aquest actuà de regent fins a la seva mort el 15 de desembre de 1855.


Precedit per:
Maria II
Rei de Portugal
amb Maria II

18371853
Succeït per:
Pere V
Precedit per:
Regent de Portugal
18531855
Succeït per:
Pere V
com a reiA Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ferran de Saxònia-Coburg Gotha Modifica l'enllaç a Wikidata