Vés al contingut

Festival Internacional de Cinema de Cartagena de Indias

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentFestival Internacional de Cinema de Cartagena de Indias
Imatge
Map
 10° 25′ N, 75° 32′ O / 10.42°N,75.53°O / 10.42; -75.53
Tipusfestival de cinema
article Modifica el valor a Wikidata
Vigència1960 Modifica el valor a Wikidata - 
Interval de temps1959
Mes de l'anyfebrer i març Modifica el valor a Wikidata
DuradaEntre els mesos de febrer i març de cada any.[1]
LocalitzacióCartagena de Indias (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
EstatColòmbia Modifica el valor a Wikidata
OrganitzadorCorporación Festival de Cine de Cartagena
DireccióLina Rodríguez

Lloc webficcifestival.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: ev0000151 Modifica els identificadors a Wikidata

El Festival Internacional de Cinema de Cartagena d'Índies - FICCI - és un espai cultural cinematogràfic de caràcter internacional que es duu a terme des de l'any 1959 en Cartagena de Indias, Colòmbia. El festival es va celebrar en 2018 del 28 de febrer al 05 de març i va tenir en el seu repertori 140 pel·lícules de 36 països.

El festival es realitza anualment per la Corporació Festival de Cinema de Cartagena, atorgant l'estatueta l'Índia Catalina, i potser és del cinema Iberoamericà l'únic festival de la regió que ostenta el caràcter competitiu especialitzat per al cinema iberoamericà, condició que li va ser atorgada per la Federació Internacional d'Associacions de Productors Cinematogràfics (en francès: Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films, FIAPF).

Direcció del Festival

[modifica]
  • Hernán Piñeres: President de la Junta Directiva.
  • Lina Rodríguez: Directora General.
  • Diana Bustamante: Directora Artística.

Història del festival

[modifica]

Orígens

[modifica]

En 1959, un grup d'empresaris i personalitats del món cultural de Cartagena, encapçalat per Víctor Nieto Núñez, inicia els contactes amb la Federació Internacional d'Associacions de Productors Cinematogràfics, a través de l'Ambaixada de Colòmbia a París (França), amb la finalitat d'organitzar un festival internacional de cinema, aprofitant els avantatges comparatius oferts per Cartagena, nova seu del desenvolupament turístic nacional, gràcies a les seves fortaleses històriques i belleses naturals.

Al llarg del segle XX Cartagena havia estat un escenari fonamental per al desenvolupament del cinema i la cultura colombiana. La ciutat, a més de disputar-se amb Bucaramanga la seu de la primera projecció cinematogràfica a finalitats del segle xix, va experimentar a principis del segle XX una reactivació econòmica que la va treure de la prolongada prostració demogràfica i econòmica derivada dels successos independentistes del segle xix.

Des de molt antic, amb el concurs de l'empresariat local, es van obrir sales de cinema, en principi primitives i incòmodes, que després, amb el curs del temps van millorar la seva capacitat i la seva influència en el marc de la sensibilitat urbana local.

El cinema colombià i el cinema llatinoamericà comparteixen una de les dificultats centrals del desenvolupament de la majoria dels cinemes nacionals.

L'absència de promoció i divulgació de realitzadors i obres, el coneixement i reconeixement dels públics dels seus propis països i la falta d'un mercat nacional que permeti la supervivència i expansió del cinema nacional com a indústria, fan del festival de cinema un escenari especial no només per a enfrontar, en forma creixentment reeixida, tals problemes comuns a la cinematografia de l'àrea, sinó per a procurar especialment el desenvolupament industrial del cinema colombià.

L'actriu britànica Tilda Swinton durant el seu tribut al FICCI 58 (2018).

Per a això, s'acura per la seva mostra i promoció nacional i internacional, pel seu estímul a acords de coproducció i producció, per la seva capacitat relacional de tots els estaments del món del cinema colombià (productors, realitzadors, actors, actrius, guionistes, crítics, cineclubistes, mitjans d'informació, etc.) i per la discussió de nous projectes cinematogràfics i la formació de públics.[2]

Pel seu caràcter, definit en els anys setanta, el Festival promou la diversitat cultural, en propiciar i realitzar l'exhibició d'obres dels països iberolatinoamericanos i del Carib, la més àmplia recepció i discussió de les obres, històries, tendències i realitzacions dels cinemes nacionals d'aquesta part del món que signifiquen, les obres en si, representacions artístiques identitàries dels països participants.Donats els criteris de selecció del festival, cada pel·lícula participant constitueix un genuí missatge d'identitat, presentat a través d'un relat cinematogràfic, en el qual es transmeten valors bàsics del ser nacional i llatinoamericà, i de la vida social i quotidiana dels pobles i les nacions representats, les apropiacions de la memòria històrica i les representacions de la viva contemporaneïtat.[3]

Característiques

[modifica]
Teatre Adolfo Mejía, una de les seus principals del Festival.

En el festival s'exhibeixen al voltant de 140 pel·lícules, algunes de les quals tenen la seva estrena mundial durant l'esdeveniment. El guanyadors són triats per un jurat internacional.

El festival també realitza premiaciones especials per al cinema i la televisió de Colòmbia, aquesta última es realitza des de 1984 i l'any 2007 va augmentar el nombre de categories premiades en 19. També compta amb una competència de curtmetratges iberoamericans i vídeo de joves creadors colombians.

La premiación del festival és transmesa pel Canal RCN que dona major rellevància en la seva transmissió a la premiación de programes de televisió.

Les seccions competitives del festival són unes de les principals finestres per a l'exhibició i circulació del cinema en el continent. En les més recents edicions del FICCI, han estat premiades produccions com Boi Neon de Gabriel Mascaro, Ixcanul de Jayro Bustamante, La Once de Maite Alberdi, Tabú de Miguel Gomes, El estudiante de Santiago Mitre, Post mortem de Pablo Larraín, Gigante d'Adrián Biniez (Uruguai), entre d'altres.

Addicionalment, el festival ha mostrat un gran compromís amb la promoció del cinema fet a Colòmbia, llançant i donant suport a pel·lícules que tenen la seva estrena mundial o llatinoamericana en l'esdeveniment. Sota aquesta òptica pel·lícules com Los nadie de Juan Sebastián Mesa (Venècia, 2016), Alias María de José Luis Rugeles (Cannes, 2015), Los colores de la montaña de Carlos César Arbeláez (Sant Sebastià, 2010), Chocó de Jhonny Hendrix Hinestroza (Berlín, 2012), o Roa d'Andrés Baiz (Chicago, 2014), han estat les produccions encarregades d'inaugurar el FICCI en les seves últimes edicions.

Criteris de selecció

[modifica]
L'actor Harvey Keitel en l'edició 53 del festival.

Des dels seus inicis, el Festival de Cinema de Cartagena ha donat la prioritat en la selecció de les pel·lícules a les que promouen els temes de la identitat cultural dels països d'iberoamèrica, com la vida social i la quotidianitat de les nacions que representen. Tot això, amb la finalitat de promoure la germanor entre els pobles de la regió, reconèixer la seva diversitat cultural i audiovisual i subratllar el dret a les imatges i històries pròpies.[1]

Puerto Lab i Puerto FICCI

[modifica]

Dins de l'oferta d'activitats i esdeveniments destacats en el festival, destaquen PuertoLab i Puerto FICCI.

Puerto Lab és un premi de postproducció, en una iniciativa del Festival Internacional de Cinema de Cartagena d'Índies, que busca donar suport a directors iberoamericans en les seves primeres pel·lícules i fer possible la finalització d'aquestes. En la més recent edició de PuertoLab es van inscriure 112 cintes iberoamericanes de directors de primeres, segones i terceres pel·lícules.

D'altra banda Puerto FICCI és un espai per als qui des dels seus diversos oficis en el sector audiovisual, troben el lloc per a reflexionar, instruir-se, intercanviar, sortejar, vendre, diversificar i ampliar les seves idees a partir de l'intercanvi. La iniciativa està palanquejada en el networking, els projectes, les pel·lícules en procés de terminació i les classes magistrals amb experts.

Any rere any, durant el festival, en cada cantonada de Cartagena neixen noves idees, es tanquen negocis de la indústria del cinema, se signen acords, es troben directors amb productors de diversos països del nostre continent, es fan aliances, socis i amics i, el millor, neixen noves pel·lícules. Puerto FICCI promou la construcció d'aquesta bastimentada per a continuar somiant amb la possibilitat de crear un cinema amb una identitat que porti la marca del festival.

Cinema als Barris

[modifica]

Cinema als Barris, com ho van somiar els seus fundadors Víctor Nieto i Jorge García Usta, és un espai alternatiu de trobada entre les comunitats, el cinema i els seus realitzadors.

El FICCI aposta per la inclusió a través de Cinema als Barris, expandint l'experiència del cinema per a portar més de 70 curtmetratges procedents dels més diversos racons del planeta a corregimientos de Cartagena i municipis de Bolívar.

Alguns llargmetratges en competència i fora d'ella, són projectats a escoles, universitats, fundacions, presons, hospitals, esglésies, biblioteques, asils i centres culturals durant la setmana del festival en una experiència única que reuneix realitzadors, productors, actors i públic.

Convidats al Festival

[modifica]

Cada any el festival convida a reconeguts personatges de la indústria audiovisual, i es realitzen activitats que giren entorn d'ells i al seu impacte al cinema a nivell mundial a través de les seves filmografies. Aquesta és la llista de convidats especials en les últimes edicions del FICCI:

Any Edició Nom Professió
2018 58 Tilda Swinton Actriu i model britànica, guanyadora del Premi Óscar i el BAFTA
2018 58 Maribel Verdú Actriu espanyola, guanyadora de dos Premis Goya
2018 58 Bruno Dumont Director de cinema francès
2018 58 Owen Wilson Actor de cinema, humorista i guionista estatunidenc.
2017 57 Denis Lavant Actor francès
2017 57 Vincent Cassel Actor de cinema francès
2017 57 Apichatpong Weerasethakul Director, productor i guionista de cinema independent tailandès.
2016 56 Susan Sarandon Actriu i productora estatunidenca de cinema i televisió. Guanyadora de l'Óscar en 1995 per Dead Man Walking
2016 56 Brillante Mendoza Director de cinema filipí.
2016 56 Luis Ospina Director, muntatgista, guionista i productor de cinema colombià, reconegut per integrar el mític grup de Caliwood.
2016 56 Gaspar Noè Guionista i Director de cinema argentí radicat a França
2016 56 Sharunas Bartas Director de cinema lituà.
2016 56 Viktor Kossakovsky Director de cinema Rus.
2015 55 Michael Fitzgerald Productor estatunidenc de cinema independent.
2015 55 Darren Aronofsky Director de cinema estatunidenc, reconegut per pel·lícules com Requiem for a Dream, Black Swan i The Westler.
2015 55 Pablo Trapero Director de cinema argentí. És un dels màxims exponents del nou cinema argentí sorgit a mitjan anys noranta.
2015 55 Kim Ki-duk Director de cinema sud-coreà, un dels més coneguts representants de l'avantguarda cinematogràfica d'aquest país.
2015 55 Raymond Depardon Fotògraf i cineasta francès, fundador de l'agència Gamma.
2015 55 Rodrigo García Barcha Director de televisió i cinema colombià, fill de l'escriptor colombià Gabriel García Márquez.
2014 54 Clive Owen Actor britànic reconegut per pel·lícules com Inside Man, Children of men i Closer.
2014 54 Alejandro González Iñárritu Director de cinema mexicà, guanyador de l'Oscar per les seves pel·lícules Birdman i The Revenant.
2014 54 Abbas Kiarostami Director de cinema, guionista, productor i fotògraf iranià, considerat un dels més influents i controvertits de l'Iran postrevolucionari.
2014 54 Pawel Pawlikowski Director de cinema polonès, guanyador de l'Oscar a Millor pel·lícula estrangera per Ida.
2014 54 John Sayles Escriptor, director i guionista estatunidenc de cinema independent.
2013 53 Harvey Keitel Actor estatunidenc conegut per pel·lícules com Mean Streets, Taxi Driver i Reservoir Dogs.
2013 53 Aaron Eckhart Actor estatunidenc conegut per pel·lícules com The Dark Knight, The Wickerman i Thank You for Smoking.
2013 53 Julio Medem Director, guionista i productor de cinema espanyol.
2013 53 Paul Schrader Guionista i director de cinema estatunidenc.
2013 53 Bel Borba Dissenyador i artista gràfic/plàstic brasiler.
2013 53 Raoul Peck Director haitià de documentals, nominat a l'Oscar.
2013 53 Cucu Diamantes Cantant i actriu cubana
2013 53 Catalina Sandino Actriu colombiana de cinema nominada a l'Oscar per María, llena eres de gracia.
2013 53 Eric Cantona Ex- futbolista francès dedicat al món del cinema i la publicitat.
2013 53 Martina García És una actriu colombiana de cinema i televisió.
2013 53 Andrea Echeverri Cantant de rock colombiana reconeguda per liderar l'agrupació Aterciopelados.
2012 52 Gael García Bernal Actor, productor i director de cinema mexicà, guanyador del Globus d'Or.
2012 52 Isabella Rosellini Actriu italoestadounidenca de cinema, filla de Roberto Rossellini i Ingrid Bergman.
2012 52 Álex de la Iglesia Director, productor i guionista de cinema espanyol.
2012 52 Rodrigo Santoro Actor de cinema i televisió brasiler.
2012 52 Roland Joffé Director de cinema franc-britànic d'origen jueu.
2012 52 Claire Denis Directora de cinema nascuda a França i professora de l'European Graduate School a Saas-Fee, Suïssa.
2012 52 Héctor Babenco Cineasta brasiler d'origen argentí.
2011 51 Olivier Assayas Director, guionista i crític de cinema francès.
2011 51 Willem Dafoe Actor estatunidenc de cinema i teatre, coproductor i membre fundador de la companyia teatral The Wooster Group.
2011 51 Geraldine Chaplin Actriu britànica de cinema, filla de Charles Chaplin.
2011 51 Luis Tosar Actor i cantant espanyol, guanyador en tres ocasions del Premi Goya.
2011 51 Guillermo Arriaga Escriptor, productor i director cinematogràfic, conegut principalment pels guions de pel·lícules com Amores perros, 21 gramos, Babel,
2011 51 Arturo Ripstein Director de cinema mexicà, naturalitzat espanyol.

Palmarès

[modifica]

Competència oficial iberoamericana. Primers, segons o tercers llargmetratges iberoamericans de Ficció del director i que no hagin estat exhibits prèviament a Colòmbia:

Any Edició Pel·lícula Director País
2019 59
2018 58 Cocote Nelson Carlo de los Santos Arias República Dominicana República Dominicana
2017 57 Viejo Calavera Kiro Russo Bolívia Bolívia
2016 56 Boi Neon Gabriel Mascaro Brasil Brasil
2015 55 Ixcanul Jayro Bustamante Guatemala Guatemala
2014 54 Tierra en la lengua Rubén Mendoza Colòmbia Colòmbia
2013 53 Tabú Miguel Gomes Portugal Portugal
2012 52 El estudiante Santiago Mitre Argentina Argentina
2011 51 Post mortem Pablo Larraín Xile Xile
2010 50 Gigante Adrián Biniez Uruguai Uruguai
2009 49 Lake Tahoe Fernando Eimbcke Mèxic Mèxic
2008 48 Maldeamores Carlitos Ruiz Ruiz i Mariem Pérez Riera Puerto Rico Puerto Rico
2007 47 La edad de la peseta Pavel Giroud Cuba Cuba
2006 46 La última luna Miguel Littín Xile Xile
2005 45 Sumas y restas Víctor Gaviria Colòmbia Colòmbia
2004 44 Carandiru Héctor Babenco Brasil Brasil
2003 43 Ciudad de Dios Fernando Meirelles Brasil Brasil
2002 42 Lavoura Arcaica Luiz Fernando Carvalho Brasil Brasil
2001 41 Eu Tu Eles Andrucha Waddington Brasil Brasil
2000 40 Garage Olimpo Marco Bechis Argentina Argentina
Orfeu Carlos Diegues Brasil Brasil
1998 38 Bajo bandera Juan José Jusid Argentina Argentina
1993 33 O Corpo José Antonio García Brasil Brasil
1992 32 Tacones lejanos Pedro Almodóvar Espanya Espanya
1991 31 Yo, la peor de todas María Luisa Bemberg Argentina Argentina
1990 30 La Tigra Camilo Luzuriaga Equador Equador
1986 26 Visa USA Lisandro Duque Naranjo Colòmbia Colòmbia
1985 25 Oriana Fina Torres Veneçuela Veneçuela
1979 19 El pez que fuma Román Chalbaud Veneçuela Veneçuela
1977 17 Cantata de Chile Humberto Solás Cuba Cuba
1976 16 Furtivos José Luis Borau Espanya Espanya
1974 14 Los siete locos Leopoldo Torre Nilsson Argentina Argentina[4]
1973 13 Espejismo Armando Robles Godoy Perú Perú
1972 12 Juan Lamaglia y Sra. Raúl de la Torre Argentina Argentina
1969 9 El dependiente Leonardo Favio Argentina Argentina
1962 2 El pagador de promesas Anselmo Duarte Brasil Brasil
1961 1 La cucaracha Ismael Rodríguez Mèxic Mèxic[5]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Festival Internacional de Cine de Cartagena: el más antiguo de América Latina». [Consulta: 10 juliol 2012].
  2. «Historia Ficci». Arxivat de l'original el 2013-08-24. [Consulta: 7 juliol 2012].
  3. «Historia del festival internacional de cine de Cartagena», 25-11-2008. [Consulta: 10 juliol 2012].[Enllaç no actiu]
  4. «Copia archivada». Arxivat de l'original el 17 de febrer de 2007. [Consulta: 18 febrer 2007].
  5. [enllaç sense format] https://www.cinetecanacional.net/institucion/mst/MST2002.pdf

Enllaços externs

[modifica]