Genealogia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La genealogia (del en grec: γενεά genea, "generació"; i λόγος logos, "coneixement") és la disciplina que estudia l'ascendència i la successió de les persones i els llinatges i determina els seus parentius i aliances mitjançant documentació fefaent.

Aquesta disciplina implica la recopilació dels noms de parents tant vius com difunts, i estableix la relació entre ells, per tal de construir un arbre genealògic.

La genealogia és considerada una de les Ciències Auxiliars de la Història, a més de la medicina, el dret, la demografia, la sociologia, la nobiliària, l'estadística, l'economia, la genètica, la zoologia, la botànica, la filogènia, la paleontologia.

Història[modifica | modifica el codi]

Tradicionalment, en les societats occidentals la genealogia estava focalitzada en establir el parentiu de governants i nobles, sovint per tal de demostrar la legitimitat d'una autoritat o una riquesa.

Un exemple de la importància de la genealogia es pot trobar als evangelis de Mateu i Lluc, on es fa referència a l'ascendència de Jesús de Natzaret.

L'Antic Egipte és un altre exemple en el qual l'estudi de l'ascendència ha tingut un paper cabdal. La mitologia egípcia establia de quina manera estaven relacionades les diferents divinitats, però també entre els faraons tenia rellevància, fins al punt que a partir de la V dinastia els monarques es van començar a atribuir descendència del déu Ra.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Fluvià, Armand de. A la recerca dels avantpassats. Barcelona, 1995.
  • Fluvià i Escorsa, Armand de. Qui eren els meus avantpassats? Nou manual de Genealogia, ICGenHer 2012. ISBN 978-846160689-4
  • Fluvià i Escorsa, Armand de. Nobiliari General Català - Volum V. Ennoblides entre 1816 i 2013, ICGenHer 2014. ISBN 978-84-941352-1-7

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Genealogia Modifica l'enllaç a Wikidata