Heterogenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHeterogenita

Heterogenita (negre) amb crisocol·la (blau)
Fórmula químicaCoO(OH)
Epònimheterogeneïtat Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmines de Wolfgang Maaßen, Districte de Schneeberg, Muntanyes Metal·líferes, Saxònia, Alemanya
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.FE.20
Nickel-Strunz 9a ed.4.FE.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/F.07 Modifica el valor a Wikidata
Dana6.1.4.2
Heys7.21.1
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Colornegre, vermellós, marró negrós
Fracturairregular, desigual, concoidal
Duresa3 a 5
Lluïssormetàl·lica, mat
Color de la ratllanegre, marró
Diafanitatopaca
Densitat4,13 a 4,47 g/cm³ (mesurada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Pleocroismefort
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967-s.p.
SímbolHtg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'heterogenita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el seu nom del grec, i significa "d'un altre tipus", incidint en com el mineral difereix pel que fa a la seva composició d'altres minerals similars.

Característiques[modifica]

L'heterogenita és un òxid de fórmula química CoO(OH) o Co3+O(OH), tot i que la fórmula HCoO₂ podria ser més correcta. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'heterogenita pertany a «04.FE - Hidròxids (sense V o U) amb OH, sense H₂O; làmines d'octaedres que comparetixen angles» juntament amb els següents minerals: amakinita, brucita, portlandita, pirocroïta, theofrastita, portlandita, pirocroïta, bayerita, doyleïta, gibbsita, nordstrandita, boehmita, lepidocrocita, grimaldiïta, feitknechtita, litioforita, quenselita, ferrihidrita, feroxihita, vernadita i quetzalcoatlita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba com a producte de la meteorització de la smaltita a Schneeberg, Alemanya; també com un producte d'alteració de la linneïta, el que constitueix un important mineral de cobalt, tal com es troba a Shaba, a la República Democràtica del Congo. Es troba de manera generalitzada en sòls residuals per sobre de roques ultramàfiques.[2] Va ser descoberta a les mines de Wolfgang Maaßen, al districte de Schneeberg, a les Muntanyes Metal·líferes (Saxònia).

Als territoris de parla catalana se n'ha trobat a la mina Solita, situada a Peramea (Pallars Sobirà, Lleida), a la mina Linda Mariquita d'el Molar (Priorat, Província de Tarragona), a la mina Atrevida, a Vimbodí (Conca de Barberà, Província de Tarragona), a les mines Brezal, a Pavías (Castelló), així com a La Soulanette i a les mines de Costabona, a Prats de Molló-la Presta (Pirineus Orientals).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Heterogenita
  1. «Heterogenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 gener 2017].
  2. «Heterogenite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 26 gener 2017].