Hidroxilhedifana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHidroxilhedifana
Fórmula químicaCa₂Pb₃(AsO₄)₃(OH)
Localitat tipusmina Långban, Filipstad, Comtat de Värmland, Suècia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 10,0414(3) Å; c = 7,2752(2) Å
Grup puntual3 - romboedral
Grup espacialp3
Colorincolor
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-052
SímbolHhdy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La hidroxilhedifana és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de l'hedifana. El nom va ser introduït l'any 2010 per Pasero et al. per a, teòricament, una espècie mineral potencialment nova: un anàleg hidroxil de l'hedifana. Molt abans, l'any 1891, Sjögren va examinar un material fibrós trobat a Långban, Suècia, i anomenat pels miners locals com a asbest-hedyphan, sent probablement el primer esment d’aquest mineral a la literatura.

Característiques[modifica]

La hidroxilhedifana és un arsenat de fórmula química Ca₂Pb₃(AsO₄)₃(OH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018, sent publicada per primera vegada el 2019. Cristal·litza en el sistema trigonal.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservats al Museu Suec d'Història Natural, situat a Estocolm (Suècia), amb el número de catàleg: nrm #19070258, i al Museu d'Història Natural de la Universitat de Pisa (Itàlia), amb el número de catàleg: 19903.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Långban, Filipstad (Comtat de Värmland, Suècia), en forma de cristalls prismàtics incolors de fins a 2,5 cm de longitud, formant un creixement orientat amb un mineral del subgrup de la serpentina, omplint fractures que tallen braunita i hausmannita. Aquesta mina sueca és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Hydroxylhedyphane» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 juliol 2021].