Vés al contingut

Carlgieseckeïta-(Nd)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCarlgieseckeïta-(Nd)
Fórmula químicaNaNdCa₃(PO₄)₃F
EpònimKarl Ludwig Giesecke Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAlbitites amb tugtupita, Altiplà de Kuannersuit, Complex d'Ilímaussaq, Narsaq, Kujalleq, Groenlàndia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BN.05
Dana41.8.11. Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 9,4553(1) Å; c = 6,9825(1) Å;
Grup puntual3 - romboedral
Grup espacialgrup espacial 147 Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor amb una tonalitat verdosa feble; rosa
Maclesobservades micromacles en {001}
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa5
Lluïssorvítria, grassa
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Densitat3,91 g/cm³ (calculada)
Fluorescènciano fluorescent
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010-036
SímbolCsk-Nd Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La carlgieseckeïta-(Nd) és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la belovita. Rep el nom en honor del mineralogista i explorador polar Carl Ludwig Giesecke (Augsburg, Alemanya, 6 d'abril de 1761 - Dublín, Irlanda, 5 de març de 1833), qui va ser investigador pioner en la mineralogia de Groenlàndia.

Característiques

[modifica]

La carlgieseckeïta-(Nd) és un fosfat de fórmula química NaNdCa₃(PO₄)₃F. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010, i la primera publicació data del 2012. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5. La carlgieseckeïta-(Nd) és l'isostructural de neodimi i anàleg amb calci dominant de la belovita-(Ce) i la belovita-(La).

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «08.BN - Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida gran, (OH, etc.):RO₄ = 0,33:1» juntament amb els següents minerals: aradita, magganasita, fluorpiromorfita, fluorsigaiïta, fluoralforsita, alforsita, belovita-(Ce), clorapatita, mimetita-M, johnbaumita-M, fluorapatita, hedifana, hidroxilapatita, johnbaumita, mimetita, morelandita, piromorfita, fluorstrofita, svabita, turneaureïta, vanadinita, belovita-(La), deloneïta, fluorcafita, kuannersuïta-(Ce), hidroxilapatita-M, fosfohedifana, hidroxilpiromorfita, estronadelfita, fluorfosfohedifana, vanackerita, miyahisaïta, pieczkaïta, hidroxilhedifana, pliniusita, parafiniukita, arctita, krügerita i goryainovita.[2]

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descoberta a les albitites amb tugtupita de l'altiplà de Kuannersuit, dins el Complex d'Ilímaussaq, a la localitat de Narsaq (Kujalleq, Groenlàndia). Aquest indret és l'únic a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències

[modifica]
  1. «Carlgieseckeite-(Nd)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 maig 2019].
  2. «Strunz-mindat (2024) Classification - With only large cations, (OH, etc.):RO4 = 0.33:1». Mindat. [Consulta: 25 juny 2024].