Joaquim Aubert Puigarnau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kim)
Infotaula de personaJoaquim Aubert Puigarnau

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1941 Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCòmic i il·lustració Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócaricaturista, dibuixant de còmics, dibuixant, il·lustrador Modifica el valor a Wikidata
GènereCòmic Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

Joaquim Aubert Puigarnau (Barcelona, 1941), més conegut amb el pseudònim de Kim, és un dibuixant de còmics català.

Format en Belles Arts i interessat en la pintura, aviat va trobar-se fent còmics i il·lustracions a publicacions de l'underground barceloní. Les primeres vinyetes les va publicar a la revista musical Vibraciones, dirigida per Àngel Casas. El 1977 va començar a dibuixar a la revista satírica El Jueves, i li encarregaren un personatge que ningú volia dibuixar, "un fatxa"; així va fer la primera pàgina de Martínez el Facha, que s'ha convertit en l'únic personatge que ha aparegut de manera ininterrompuda a les pàgines d'aquesta revista des del primer número fins al 2015. Les seves sàtires contra la ultradreta espanyola més rància i reaccionària es fan a través de les desventures d'en Martínez, el seu company Adolfito, i el gendre del primer, que sempre els pren el pèl.

Les historietes de Martínez el Facha s'han recopilat en més d'una vintena d'àlbums. Kim ha col·laborat també a revistes com Por Favor, Mata Ratos, Rambla, El Víbora i Makoki.

El 1995 fou guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i el 2007 amb el Premi Internacional d'Humor Gat Perich.

El 2010 fou un any especialment fructífer per a Kim, ja que va acumular un total de tres premis. L'obra El arte de volar, realitzada conjuntament amb Antonio Altarriba, li va valer el Premi Nacional de Còmic concedit pel CoNCA.[1] Així mateix, per al mateix còmic va rebre el Premi Nacional del Còmic concedit pel Ministeri de Cultura d'Espanya.[2] Finalment, també va rebre el Premi Notari de l'Humor concedit per la Universitat d'Alacant.

Llibres publicats (selecció)[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Miquel de Palol s'endú el Premi Nacional de Literatura amb "El testament d'Alcestis"». 324.cat, 09-04-2010. «Antonio Altarriba i Kim han rebut el premi pel còmic "El arte de volar", que narra amb humor la vida del pare de l'autor, que va viure la República, la guerra civil i la dictadura.»
  2. Grau, Abel. «'El arte de volar', crónica del choque de utopía y realidad en la España del siglo XX». El País, 16-11-2010.

Enllaços externs[modifica]

  • Humoristan, sala dedicada a Kim [1] [Consulta: 8 de juliol del 2019]
  • Tebeosfera, fitxa de Kim [2] [Consulta: 8 de juliol del 2019]
  • Jot Down, entrevista a l'autor [3] [Consulta: 8 de juliol del 2019]
  • Humoristan, entrevista a l'autor [4] [Consulta: 29 d'octubre de 2021]