Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 2010

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula Saló Internacional del Còmic de BarcelonaSaló Internacional del Còmic de Barcelona de 2010
Cartell promocional de la 28a edició del Saló del Còmic de Barcelona, obra d'Ana Miralles.
DatesDel 6 al 9 de maig de 2010
LlocFira de Barcelona
Estands160[1]
Pressupost700.000 EUR[1]
Preu de l'entrada6 EUR
Palmarès
Gran Premi del SalóRubén Pellejero
Millor ObraEl arte de volar,
d'Antonio Altarriba i Kim
Millor Obra EstrangeraThe Book of Genesis, de Robert Crumb
Autor revelacióAlfonso Zapico per La guerra del professor Bertenev
Millor fanzineGato Negro
Millor guióEl arte de volar,
d'Antonio Altarriba
Millor dibuixEl arte de volar, deKim
Millor revistaDos veces breve
Premi del públicEl juego de la luna, d'Enrique Bonet i José Luis Munuera
 < 2009 2011 > 

El 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona se celebrà del dijous 6 al diumenge 9 de maig de 2010 al Pavelló 8 de la Fira de Barcelona. Fou inaugurat pel conseller de Cultura de la Generalitat Joan Manuel Tresserras.

El cinema, la música i els videojocs foren els grans protagonistes d'aquesta edició del Saló.[2] Per una banda, la gran exposició "Còmics en cartellera" va mostrar l'estreta relació entre el i el 9è art, posant especial èmfasi a pel·lícules basades en còmics de recent o pròxima estrena. Les tres pel·lícules protagonistes de l'exposició foren el western Jonah Hex, basat en el còmic homònim que dibuixava Jordi Bernet; Los Perdedores, pel·lícula homònima basada en el còmic d'Andy Diggle i Jock; i Iron Man 2, amb dibuixos de Salvador Larroca. Addicionalment, el cicle Comicine va projectar diversos migmetratges i documentals relacionats amb el còmic. El Saló també va presentar el documental María y yo, basada en la novel·la gràfica homònima de Miguel Gallardo sobre la seva filla autista, i la pel·lícula El gran Vázquez, sobre la vida del dibuixant Manuel Vázquez, interpretat per l'actor Santiago Segura.[3] També les pel·lícules Kick-Ass i The A-Team tingueren el seu propi espai al Saló. En el cas de The A-Team, basada en la popular sèrie homònima dels anys 1980, la distribuïdora Fox va exposar una rèplica de la popular furgoneta GMC Vandura de 1983, de color negre i amb la seva característica franja vermella, tota una icona de la sèrie.[3] Pel que fa a La guerra de les galàxies, també present al Saló, la saga galàctica fins i tot va comptar amb una exposició pròpia per commemorar el 30è aniversari de L'Imperi Contraataca. La commemoració va comptar a més amb la presència dels actors Nalini Krishan i Anthony Forrest.

L'altra gran exposició del Saló tenia per títol "Els ritmes del còmic" i va mostrar la relació entre el còmic i la música, exhibint còmics dedicats a cantants, mostrant la presència de la música en sèries de còmic o fins i tot exposant vinils dissenyats per autors de còmic. Entre d'altres, la mostra va incloure originals del còmic Ultimate Estopa (Panini), dedicat al grup Estopa i on el duo musical compta amb poders especials. Aprofitant l'ocasió, els cantants d'Estopa va fer acte de presència al Saló per tal de signar exemplars del nou còmic.[4] El Saló va completar aquesta edició dedicada a la música amb un escenari amb tot un repertori de concerts repartits al llarg dels 4 dies del certamen on, per exemple, va tocar el grup Sidonie.

Pel que fa als videojocs, el Saló els va reservar el seu propi espai, en el qual es presentaren les novetats per a la consola XBOX 360. L'espai també va incloure una exposició d'il·lustracions d'Alfonso Azpiri per a videojocs i una mostra de videojocs holandesos.

Tot i el gran protagonisme dels mitjans audiovisuals en aquesta edició, un altre gran protagonisme el va acaparar el dibuixant francès Jacques Tardi, que tornava a fer acte de presència al Saló després de 16 anys, quan el 1994 el Saló havia exhibit l'exposició Le Paris de Tardi.[5] En aquesta ocasió, Tardi va venir a presentar el còmic Putain de guerre ! i va comptar amb una exposició pròpia a un refugi antiaeri de Badalona.[4]

El director del Saló Carles Santamaría, va comentar respecte a la comercialització del certamen, fortament dominat pels mitjans audiovisuals,[6] que «el nostre objectiu és agafar el millor del model de festival cultural que representa Angulema i les comic conventions nord-americanes.[7] Amb aquest combinació, Santamaría va aconseguir repetir el rècord de públic del Saló, fixat 100.000 visitants.[8]

Invitats d'honor[modifica]

La present edició comptà amb Euskadi i els Països Baixos com a invitats d'honor. Ambdós països disposaren d'un estand propi. A l'estand d'Euskadi, de 150 m², s'hi podia veure una mostra de material promocional i institucional imprès. L'espai va comptar també amb una sala d'actes amb presentacions i conferències, i una zona dedicada a exposicions, on es va mostrar el treball de 22 autors diferents, des dels més clàssics fins als més joves i desconeguts. També l'estand d'Holanda va comptar amb un gran espai dedicat a exposicions. Una d'elles duia per títol "Jo" i va comparar l'obra de 4 dibuixants dels Països Baixos amb l'obra de diversos autors espanyols. Els autors holandesos participants en l'exposició foren Peter Pontiac, Gerard Leever, Barbara Stok i Flo; i els autors espanyols Miguel Gallardo, Daniel Torres, Ken Niimura, Cristina Durán, i Miguel A. Giner Bou. La mostra va tractar el còmic autobiogràfic i pretenia indagar sobre el fet d'ésser el protagonista del pròpi còmic. Amb aquesta finalitat, cada autor va dibuixar 4 pàgines d'ell mateix.[2] També hi va haver una exposició dedicada a Dick Matena, autor holandès conegut per passar al còmic gran obres de la literatura.

El cartell[modifica]

Ficomic encarregà el cartell a Ana Miralles, que en l'anterior edició havia sigut premiada amb el Gran Premi del Saló. Miralles va fer a la dona la protagonista del cartell, que mostra una relaxada jove estirada al llit, llegint tranquil·lament un còmic. Segons Miralles, el cartell li va sortir de manera natural i comentava que «al principi estava espantada perquè pensava que hauria de fer a algú amb un pijama de colors volant o a una multitud apretada, però un cop superat el complex em vaig plantejar la història d'una noia que tornava del saló i estava llegint a casa seva».[9]

Exposicions[modifica]

  • Còmics en cartellera. Exposició dedicada a mostrar la relació entre el còmic i el cinema, que darrerament s'havia intensificat molt degut a les nombroses estrenes de pel·lícules de superherois provinents de l'univers de Marvel Comics i DC Comics. Un apartat fou dedicat a Iron Man 2 i va mostrar originals del dibuixant Salvador Larroca. Una altra secció fou dedicada al western Jonah Hex, basat en el personatge homònim de DC, i va mostrar originals de Jordi Bernet. També, una altra part de l'exposició fou dedicada a la pel·lícula The Losers, una adaptació de la novel·la gràfica homònima dels personatges de DC escrita per Anndy Diggle. La mostra va exhibir originals dels autors estatunidencs Andy Diggle i Jock.[1]
  • Els ritmes del còmic. Exposició dedicada a mostrar la relació entre el món del còmic i la música. El contingut fou format per pàgines de sèries i personatges amb una forta presència de música, una mostra de còmics biogràfics de cantants i fins i tot vinils amb dissenys i dibuixos d'autors de còmic. Alguns dels autors que incloïa la mostra foren els autors underground Gilbert Shelton, Robert Crumb o Max, i també l'autor clàssic Harold Foster. Algunes pàgines originals que es van poder veure pertanyien a Krazy Kat, El Jabato o els barrufets. L'exposició fou comissariada per Miguel Jurado i va incloure un escenari amb un programa de música en directe que es va repartir al llarg dels 4 dies de durada del certamen.

Exposicions dels guanyadors del Saló del Còmic de 2009[modifica]

Exposicions fora del recinte firal[modifica]

  • Puta guerra!. L'exposició mostrà 50 originals antibèl·lics del còmic francès Putain de guerre !, amb il·lustracions de Jacques Tardi i guió de Jean-Pierre Verney. El còmic, que tracta les misèria de les trinxeres a primera guerra mundial, fou presentat al Saló amb la presència de Tardi. L'exposició es va poder veure del 5 al 30 de maig al Refugi de Badalona (plaça de la Vila), que fou un antic refugi antiaeri durant la gerra civil i que és l'indret on estava previst que pròximament acolliria el Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya.[10][7]
  • Alternatives de paper. El FAD va exhibir una mostra que va comparar l'obra del dissenyador Xavier Mariscal amb l'il·lustrador holandès Joost Swarte. Es va poder veure fins al 19 de maig.

A més de les anteriors exposicions, diverses galeries del Raval exposaren també obres relacionades amb el còmic. La galeria La Cruda mostrà l'obra del col·lectiu Lamelos. La galeria Roomservis exposà l'obra de René Winding. El local Xina Art exposà treballs de Typex i la galeria RAS mostrà l'exposició Chicas del Polder, amb vinyetes de 4 dibuixants.

Invitats[modifica]

Moebius, Gilbert Shelton, Bastien Vivès, Jeff Smith, Lewis Trondheim, Jacques Tardi, Jock, Andy Diggle, Charles Berberian, Gail Simone, Jene Ha, Gillaume Trouillard, Ivan Reis, Jean Pierre Verney, Tanino Liberatore i Merwan Chabane.

Palmarès[modifica]

El Gran Premi del Saló tingué una dotació econòmica de 6.00 EUR. Els premis a la millor obra, autor revelació, millor guió i millor dibuix comptaren tots amb una dotació econòmica de 3.000 EUR. Els premis a la millor revista i millor fanzine comtaren amb una dotació de 1.200 EUR. La resta de premis no van tenir cap dotació econòmica.

La gran triomfadora d'aquesta edició fou la novel·la gràfica El arte de volar d'Antonio Altarriba i Kim, que es va emportar els tres premis als quals aspirava: Millor obra, Millor guió i Millor dibuix.[11][12]

Gran Premi del Saló[modifica]

Millor obra[modifica]

Títol Autor Editorial
El arte de volar Antonio Altarriba
Kim
Edicions de Ponent
El vecino 3 Santiago García
Pepo Pérez
Astiberri
Endurance Luis Bustos Planeta DeAgostini
Ken Games 1: Pierre José Manuel Robledo
Marcial Toledano
Diábolo Ediciones
Las calles de arena Paco Roca Astiberri

Millor obra estrangera[modifica]

Títol Títol original Autor Editorial País
All Star: Superman
Grant Morrison
Frank Quitely
Planeta DeAgostini USA Estats Units
El gusto del cloro Le Goût du chlore Bastien Vivès Diábolo França França
Génesis The Book of Genesis Robert Crumb La Cúpula USA Estats Units
Pinocchio
Winshluss La Cúpula França França
The Acme Novelty Library The Acme Novelty Library annual report to Shareholders Chris Ware Reservoir Books USA Estats Units

Premi Josep Toutain a l'Autor revelació[modifica]

Autor Títol Editorial
Íñigo Aguirre Ibéroes 01: La guerra de las rosas SD
Álvaro Ortiz Julia y la voz de la ballena Edicions de Ponent
Tomeu Pinya Un pueblo blanco. El bar del barbudo Planeta DeAgostini
Max Vento Actor aspirante noches de citas Dolmen
Alfonso Zapico La guerra del professor Bertenev Dolmen

Millor fanzine[modifica]

Títol
Adobo
Andergraün
Carne líquida
El Dios Mofeta
Gato Negro

Millor guió[modifica]

Títol Autor Editorial
El arte de volar Antonio Altarriba Edicions de Ponent
El vecino 3 Santiago García Astiberri
Ken Games 1: Pierre José Manuel Robledo Diábolo
Las calles de arena Paco Roca Astiberri
Silvio José, emperador Paco Alcázar El Jueves

Millor dibuix[modifica]

Títol Autor Editorial
El arte de volar Kim Edicions de Ponent
El juego de la luna José Luis Munuera Astiberri
Ken Games 1: Pierre Marcial Toledano Diábolo
La isla sin sonrisa Enrique Fernández Glénat
Las calles de arena Paco Roca Astiberri

Millor revista de/o sobre còmic[modifica]

Títol Editorial
Chultu
Dibus!
Dolmen Dolmen
Dos veces breve
Le Potage

Millor llibreria especialitzada[modifica]

Llibreria Ciutat
Espacio Sins Entido Madrid
Joker
Madrid Comics
Norma Comics Lleida
Universal

Millor divulgació[modifica]

Llista de nominats
Manuel Barrero
Borja Crespo
Pepo Pérez
Entrecomics
Yexus

Premi del Públic[modifica]

Categoria Títol Autor Editorial Ref.
Millor obra El juego de la luna Enrique Bonet i José Luis Munuera Astiberri [12]
Millor obra estrangera El increíble Hércules: Amor y Guerra Clayton Henry, Fred Van Lente i Greg Pak Panini
Autor revelació Un pueblo blanco. El bar del barbudo Tomeu Pinya Planeta DeAgostini
Millor guió El Juego de la Luna Enrique Bonet Astiberri
Millor dibuix Los Eternos nº 1: matar a un Dios Daniel Acuña Panini
Millor revista Dolmen diversos Dolmen
Millor fanzine El Cuaderno de Tesla diversos
Millor divulgació - Jordi Ojeda -

Programa cultural general[modifica]

Com d'habitud, el Saló va oferir taules rodones i conferències, presentacions de còmics i tallers. A més, dins del cicle de cinema Comicine es van projectar migmetratges i documentals sobre nous creadors audiovisuals relacionats amb el còmic. Per exemple, Creando Frau Tovarich, 24 horas, 24 páginas o The King & The Worst, un curtmetratge de ciència-ficció de 22 minuts de durada del director David Galan Galindo en el qual dos joves Jack Kirby i Ed Wood combaten junts vampirs i altres enemics en plena Segona Guerra Mundial.[2]

Dues destacades presentacions, foren les pel·lícules sobre Manuel Vázquez i sobre Miguel Gallardo i la seva filla:

Programa musical[modifica]

Data Hora Concert
Dijous
6 de maig
18.00 h. Los Tiki Phantoms
19.00 h. Susan's Red Nipples
Divendres
7 de maig
18.30 h. Concert de dibuix de Guillaume Trouillard
19.30 h. Rumba Tarumba.
Dissabte
8 de maig
18.00 h. Pepe Camacho & Muñeca de trapo
19.00 h. August Tharrats Trío
Diumengs
9 de maig
17.30 h. Melodrama
18.30 h. Sidonie

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Serra, Catalina «Corto Maltés se suma a las exposiciones del Salón del Cómic. Tardi, Vázquez, El Príncipe Valiente y la relación con la música y el cine protagonizan el festival de la historieta de Barcelona» (en castellà). El País, 04-05-2010.
  2. 2,0 2,1 2,2 Barranco, Justo «El Saló del Còmic se va al cine. El certamen barcelonés, que abre hoy, muestra el auge del tebeo en la pantalla gran» (en castellà). La Vanguardia, 06-05-2010, pàg. 34.
  3. 3,0 3,1 Roca, Xavier «Còmic, cine i música. La 28a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona obre avui les portes al recinte firal de Montjuïc amb un increment de la presència d'altres disciplines». El Punt Avui, 06-05-2010.
  4. 4,0 4,1 Tramullas, Gemma «El Saló del Còmic s'estrena amb firmes d'Estopa. Jacques Tardi és el protagonista del certamen d'aquest any, que se celebra a la Fira de Barcelona fins diumenge». El Periódico, 06-05-2010.
  5. Vidal, Jaume «Francia, país invitado del 12º Salón del Cómic de Barcelona» (en castellà). El País [Barcelona], 24-03-1994.
  6. Graell, Vanessa «La espectacularidad 'yanqui' invade el Salón de Barcelona». El Mundo, 06-05-2010.
  7. 7,0 7,1 Tramullas, Gemma «El Saló del Còmic s'alia amb el cine i la música per guanyar públic. Un centenar d'originals mostren la passió dels grans del dibuix pel rock, el pop i el jazz. Jacques Tardi és l'autor estrella d'aquesta edició, marcada per algunes estrenes cinematogràfiques». El Periódico de Catalunya, 05-05-2010.
  8. «El Saló del Còmic cierra con una asistencia de cien mil visitantes» (en castellà). La Vanguardia, 10-05-2010, pàg. 38.
  9. Jiménez, Jesús «Las grandes damas del cómic español clausuran el 28 Salón del Cómic de Barcelona» (en castellà). RTVE, 09-05-2010.
  10. Domingo, Elena «El Saló del Còmic empieza con guerra. Autores como Jacques Tardi o Jeff Smith muestran sus novedades y sus experiencias en la gran cita del cómic» (en castellà). La Vanguardia, 07-05-2010, pàg. 39.
  11. Domingo, Elena «La trágica mezcla de Guerra Civil y drama personal de Altarriba y Kim se lleva los honores en la entrega de premios del Saló del Còmic con “El arte de volar”» (en castellà). La Vanguardia, 07-05-2010, pàg. 38.
  12. 12,0 12,1 «'El arte de volar', d'Antonio Altarriba i Kim, millor obra, guió i dibuix del Saló del Còmic. Robert Crumb, amb Génesis, s'ha endut el premi a millor obra estrangera mentre l'il·lustrador Rubén Pellejero s'ha adjudicat el Gran Premi del Saló, com a reconeixement a la seva trajectòria professional». El Punt Avui, 08-05-2010.

Enllaços externs[modifica]