Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 1990

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula Saló Internacional del Còmic de BarcelonaSaló Internacional del Còmic de Barcelona de 1990
8. Saló del Còmic de Barcelona 1990.jpg
Cartell promocional del Saló, obra de Miguelanxo Prado
DatesDel 17 al 20 de maig
LlocDrassanes de Barcelona
Coordinador/aJoan Navarro
Visitants>50.000
Pressupost44 milions de pts.
Palmarès
Gran Premi del SalóManuel Vázquez
Millor ObraDoctor Vértigo
de Martí
Millor Obra EstrangeraMaus
d'Art Spiegelman
Autor revelacióJaime Martín
per Sangre de barrio
Millor fanzineTMEO
 < 1989 1991 > 

El 8è Saló Internacional del Còmic de Barcelona es va celebrar entre el dijous 17 i el diumenge 20 de maig de 1990 a les Drassanes de Barcelona.[1]

El Saló va comptar amb una contractació rècord de 102 estands, set més que a l'edició anterior.[1] Entre ells, va destacar la presència de l'editorial soviètica de Moscou Progreso, que va dedicar el seu espai a mostrar il·lustracions de dibuixants soviètics.[2]

L'assistència de públic fou de 50.000 visitants.[2] Aquest elevat volum d'estands i públic van deixar petites les Drassanes, que degut a un problema d'espai ja havia hagut de recórrer a la Casa de la Caritat per mostrar les exposicions centrals. Addicionalment, el coordinador del Saló Joan Navarro comentava que l'espai limitat de les Drassanes no va permetre d'atendre l'elevada sol·licitud d'estands, que fou superior a la superfície disponible.[3] En la següent edició, el Saló va abandonar l'edifici de les Drassanes per a instal·lar-se al Mercat del Born.

Cartell[modifica]

L'autor encarregar d'il·lustrar el cartell de la 8a edició del Saló fou Miguelanxo Prado, que en la passada edició havia obtingut el premi a la Millor Obra pel seu treball Quotidiania Delirante.

Exposicions[modifica]

Les 5 principals exposicions del Saló es van mostrar a la Casa de Caritat, ubicada al carrer Valldonzella 21.

 • El còmic als 80. Exposició que fou mostrada de l'1 al 27 de maig. Fou l'exposició central de la 8a edició del Saló i pretenia ser un testimoni dels principals esdeveniments dels anys 1980, mostrats a partir d'il·lustracions de còmic. El comissari de l'exposició fou Carles Santamaría.[4]
 • Miguelanxo Prado. Exposició sobre Miguelanxo Prado, oberta del 17 al 27 de maig. L'autor gallec va obteir el premi a la Millor Obra de l'anterior edició pel seu còmic Quotidiania Delirante. També, recentment havia obtingut el Premi del Salón Internacional del Llibre i la Premsa de Ginebra.
 • Pasqual Ferry. Exposició amb originals del dibuixant Pasqual Ferry, oberta del 17 al 27 de maig. El dibuixant català fou declarat Autor Revelació de la passada edició del Saló.
 • Will Eisner. Exposició dedicada al 50è aniversari de The Spirit, el cèlebre detectiu de l'autor americà Will Eisner. L'exposició va estar oberta del 17 al 27 de maig.
 • Miguel Ambrós. Exposició dedicada al dibuixant Ambrós, oberta del 17 al 27 de mayo. L'autor de El Capitán Trueno va obtenir el Gran Premi del Saló de la passada edició, dedicat a tota una vida de trajectòria professional dedicada al còmic.
 • Europa és un poble, Astèrix . Exposició oberta del 17 al 20 de maig. L'exposició va comptar amb il·lustracions originals d'Uderzo i vinculava el seu il·lustre heroi gal amb la història i futur de la Comunitat Econòmica Europea. L'exposició havia sigut anteriorment mostrada al Centre Pompidou de París.

Invitats[modifica]

Entre els nombrosos invitats, va destacar la presència d'Uderzo, Morris, Bob de Moor, Will Eisner, Lee Falk, Pierre Christin, Howard Chaykin, Gilbert Shelton i François Bourgeon.[5]

Palmarès[modifica]

Gran Premi del Saló[modifica]

Millor obra[modifica]

Títol Autor Editorial
Doctor Vértigo Martí
Mujeres fatales Max
Mique Bertrán
Edicions de Ponent
Firmado: Mister Foo Felipe Hernández Cava
Federico del Barrio

Millor obra estrangera[modifica]

Títol Títol original Autor Editorial País
Maus
Art Spiegelman USA Estats Units
XIII
William Vance
Jean Van Hamme
Norma Bèlgica Bèlgica
El caso del pequinés de París Le Pékinois Petillon França França

Autor revelació[modifica]

Autor Títol Editorial
Jaime Martín Sangre de barrio
Bartolomé Seguí A salto de mata
Óscar Albar
Fernando De Felipe
Nacido Salvaje

Millor fanzine[modifica]

Títol
TMEO
El Dado
Kiu sap

Menció especial[modifica]

El jurat va atorgar una menció especial al Centre national de la bande dessinée et de l'image (CNBDI) d'Angulema, per la seva tasca en favor de la difusió del còmic. La institució cultural francesa s'havia inaugurat recentment.[7]

Pressupost[modifica]

El pressupost fou de 44 milions de pessetes, format per la suma de la contractació dels estands i les aportaciosn públiques de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i l'Institut de Comerç Exterior, respectivament. No obstant, un reajustament en les subvencions previstes inicialment va provocar una retallada d'aproximadament 6 milions, fet que causà un desequilibri pressupostari que el Saló va voler compensar amb els ingressos de la taquilla. Per primer cop, el Saló va cobrar entrada als assistents majors de 14 anys, els quals van rebre gratuïtament el Tebeo del Saló com a contrapartida. El preu de l'entrada fou de 100 pessetes, la qual incloïa l'accés a la Casa de la Caritat, seu de les principals exposicions, taules rodones i debats del Saló.[5] El Saló va clausurar sense dèficit i els ingressos van permetre saldar el balanç negatiu de l'edició anterior[8]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 Vidal, Jaume «Los héroes de la ficción se dan cita en Barcelona» (en castellà). Fin de semana (La Vanguardia) [Barcelona], 17-05-1990, pàg. 8.
 2. 2,0 2,1 Vidal, Jaume «El Salón del Cómic tuvo más de 50.000 visitantes y ventas por 50 millones» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 21-05-1990, pàg. 38.
 3. Vidal, Jaume «Návarro: “Nunca se ha visto una selección de invitados como ésta”» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 17-05-1990, pàg. 51.
 4. «Encuentros Digitales en RTVE.es: Carles Santamaría Martínez» (en castellà). RTVE, 11-04-2011. [Consulta: 16 maig 2016].
 5. 5,0 5,1 Santamaría, Carlos «Eisner y Uderzo, en el VIII Salón del Comic de Barcelona» (en castellà). El País [Barcelona], 17-05-1990.
 6. Vidal, Jaume «El Saló del Cómic perfila sus galardones» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 28-04-1990, pàg. 41.
 7. Vidal, Jaume «El Salón del Cómic premia la trayectoria de Vázquez» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 19-05-1990, pàg. 41.
 8. Vidal, Jaume «El Salón del Cómic cerró sus puertas sin déficit» (en castellà). La Vanguardia [Barcelona], 25-05-1990, pàg. 52.

Enllaços externs[modifica]