Superman

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula personatgeSuperman
Smiling Superman.jpg
Tipus Kryptonian
superheroi
personatge de còmic
personatge animat
personatge de sèrie de televisió
personatge cinematogràfic
personatge jugador
personatge literari
Nom real Kal-El
Creat per Joe Shuster i Jerry Siegel
Interpretat per Kirk Alyn, George Reeves, Christopher Reeve, Brandon Routh, David Wilson, Dean Cain, Tom Welling, Tyler Hoechlin i Henry Cavill
Data de creació Action Comics #1 (1938)
Context
Present a l'obra Action Comics, Superman, Batman v Superman: Dawn of Justice, Superman, Atom Man vs. Superman, Superman and the Mole Men, Superman, Superman II, Superman 3, Superman IV: The Quest for Peace, Superman Returns, Superman II: The Richard Donner Cut, Man of Steel, Justice League, Adventures of Superman, The New Adventures of Superman, Superboy, Lois & Clark: The New Adventures of Superman, Superman: The Animated Series, Smallville, Supergirl, It's a Bird, It's a Plane, It's Superman, The Adventures of Superman, Superman, Superman, Superman: Shadow of Apokolips, Superman: The Man of Steel, Superman Returns, Super Friends, The Batman Superman Movie: World's Finest, Superman: Brainiac Attacks, Superman/Batman: Public Enemies, Superman/Batman: Apocalypse, Justice League: Doom, Batman Beyond, Justice League, Static Shock, Justice League Unlimited, The Batman, Superman/Shazam!: The Return of Black Adam, Superman vs. The Elite, Injustice: Gods Among Us, DC Universe Online, Krypto the Superdog, Justice League Heroes, Legion of Super Heroes, Superman: Doomsday, Justice League: The New Frontier, Mortal Kombat vs. DC Universe, Justice League: Crisis on Two Earths, Young Justice, All-Star Superman, Batman: The Brave and the Bold, DC Nation Shorts, Lego Batman 2: DC Super Heroes, Batman: The Dark Knight Returns, Superman: Unbound, Justice League: The Flashpoint Paradox, Lego, la pel·lícula, JLA Adventures: Trapped in Time, Justice League: War, Justice League: Throne of Atlantis, Justice League vs. Teen Titans, Justice League Dark, Justice League: Gods and Monsters Chronicles, Justice League: Gods and Monsters i Injustice 2
Univers univers DC
Editorial DC Comics
Dades
Alter ego Clark Kent
Nom de naixement Kal-El
Sexe home
Ocupació superheroi, aventurer i reporter
Nacionalitat Estats Units d'Amèrica
Residència Smallville i Metròpolis (còmic)
Naixement Kryptonopolis
Assassinat/da per Doomsday
Família
Parella Wonder Woman, Maxima, Lana Lang, Lori Lemaris, Luma Lynai i Lyla Lerrol
Cònjuge Lois Lane
Mare Martha Kent i Lara Lor-Van
Pare Jor-El i Jonathan Kent
Fills Jonathan Samuel Kent, Chris Kent i Jon Lane Kent
Parents Zor-El, Alura In-Ze, Kara Zor-El, Bizarro i Sam Lane
Altres
Habilitats Invulnerabilitat, Stamina, visió de raig-X, visió telescòpica, visió de tot l'espectre electromagnètic, visió microscòpica, visió abrasiva, hipnosi, super oïda, poder de volar, super respiració, super velocitat, super força
Rang militar comandant
Membre de Lliga de la Justícia, Legion of Super-Heroes, Supermen of America, Black Lantern Corps, White Lantern Corps i Daily Planet
Equivalent Q21287182 i Clark Kent
Rivals Lex Luthor
Personatges relacionats Lois Lane (parella), Jimmy Olsen, (company de feina), Perry White (cap), Lana Lang (xicota de l'adolescència), Pete Ross (amic), Jonathan Kent i Martha Kent (pares adoptius), Supergirl
Més informació
Lloc web oficial Lloc web
GCD 36644
Modifica dades a Wikidata

Superman és un personatge de ficció de còmic i un superheroi de l'editorial DC Comics. La primera aparició de Superman fou a la revista Action Comics número 1 l'any 1938. Amb el temps es convertí en un dels superherois més populars del món del còmic, i en una icona de la cultura pop.[1]

Superman fou creat per Joe Shuster i Jerry Siegel, i ha aparegut en bastants serials de ràdio, televisió i cinema. En la seva versió actual, publicada per DC Comics, Superman nasqué en el llunyà planeta de Kriptó, sota el nom de Kal-El. Essent un nadó, fou enviat a la Terra pels seus pares just abans de la desintegració del seu planeta. La nau en la qual viatjava aterrà als afores del poble fictici de Smallville, a l'estat de Kansas. El nadó fou adoptat per la família Kent, Jonathan Kent i Martha Kent i li posaren el nom de Clark Kent. En créixer, Clark descobreix que posseeix poders sobrehumans, com ara una força extraordinària, una gran velocitat, la facultat de volar, de provocar ignició amb la vista o veure a través d'objectes, una afinadíssima oïda...

Secretament, Clark utilitza la disfressa de Superman fent ús dels seus poders per lluitar per la veritat i la justícia. En la seva identitat civil, Clark és el reporter del diari Daily Planet de la ciutat de Metròpolis. Els orígens, habilitats i relacions interpersonals del personatge de Superman han canviat al llarg dels anys, a mesura que diferents autors n'han creat històries. Aquests canvis s'han degut a la voluntat dels autors d'adaptar-lo a la cultura popular segons evolucionava.


Superman (disfressa)

Biografia de ficció[modifica]

Superman neix a Kriptó, essent el fill de Jor-El, un eminent científic i líder polític. Superman fou batejat amb el nom de Kal-El. Al cap de poc de néixer, el seu pare descobreix que el planeta està condemnat a explotar. Jor-El intenta avisar tots els altres kriptonoans, però el Consell de la Ciència li ho prohibeix, ja que no el creu. En veure que no hi pot fer res, decideix construir un coet amb el qual poder salvar el seu fill, Kal-El. Poc abans de l'explosió del planeta, el coet és enviat amb destinació a la Terra. El pare sabia que la baixa gravetat del planeta, i el seu sol groc permetrien al fill desenvolupar extraordinaris poders.

L'única debilitat important de Superman és explicada en detall al número 312 de la col·lecció de Superman. La sang de Superman fou afectada per l'alta càrrega negativa dels ions del nucli de Kriptó, que fou precisament la radiació responsable de la destrucció del planeta. Una altra explicació de la destrucció de Kriptó es devia a l'explosió del seu sol vermell com una supernova. Els fragments dels components radioactius del planeta, composts per un mineral anomenat kriptonita, foren llançats a l'espai. Existeixen varietats de kriptonita amb diferents propietats.

La nau de Kal-El aterrà en un camp prop del poble fictici de Smallville i fou descoberta per Jonathan i Martha Kent (en còmics anteriors els Kent es deien John i Mary en la novel·la de 1942 o Eben i Sarah en la sèrie de televisió dels anys 50). Els Kent van adoptar el nen i l'educaren a la seva granja fins que es féu gran.

Segons les versions de la història, Superman descobreix els seus poders o bé als 8 anys (Superboy), o bé a l'adolescència, o bé quan compleix 18 anys.

Amb la mort dels seus pares (els Kent) o amb l'entrada a la universitat (segons la versió de la història), Clark Kent es muda a la ciutat de Metròpolis, on estudiarà la carrera de periodisme. Acabada la carrera començarà a treballar pel Daily Planet.

Els poders de Superman[modifica]

 • La seva invulnerabilitat varia segons la versió de la història. Al principi era capaç de resistir bales i explosions d'artilleria. Posteriorment, podia resistir explosions nuclears o travessar una estrella ardent.
 • Stamina: li confereix la propietat de mantenir un esforç físic continu en un període indeterminat.
 • Poders relacionats amb la visió.
  • Visió de raig-X: habilitat de veure a través d'objectes opacs. L'únic material que no pot travessar, és el plom.
  • Visió telescòpica: l'habilitat d'ampliar la seva visió, com si es tractés d'un teleobjectiu. Pot veure objectes a gran distància.
  • Visió de tot l'espectre electromagnètic: pot veure infraroigs, ultraviolats...
  • Visió microscòpica: pot veure objectes extremadament petits.
  • Visió abrasiva: té el poder de llançar raigs incendiaris amb els ulls a un objectiu.
 • En algunes versions, Superman té la facultat d'hipnotitzar altres persones.
 • Super Oïda: li confereix la facultat d'escoltar sons a qualsevol volum. L'única criatura de la Terra que pot detectar sons a la mateixa freqüència que Superman és la balena blava (0,01-200.000 Hz).
 • Poder de volar: pot volar per on vol, i maniobrar amb una extraordinària facilitat.
 • Super Respiració: pot bufar amb tanta força que pot crear vents de força huracanada.
 • Super Velocitat: pot moure's a una velocitat increïble, de tal forma que el seu desplaçament no és detectat per ningú.
 • Super Força: la força de Superman varia segons les versions de la seva història: alguns precisen que pot aixecar fins a 800.000 tones, altres que pot desviar un planeta de la seva òrbita.

Personatges relacionats[modifica]

Alguns dels personatges habituals de les seves històries són:

 • Lois Lane, amb la qual forma l'equip estel·lar de reporters del Daily Planet, i amb la qual s'acaba casant.
 • Jimmy Olsen, company del Daily Planet i amic oficial de Superman, encara que no sap que Clark Kent i Superman són la mateixa persona.
 • Perry White, editor i cap del Daily Planet.
 • Lana Lang, xicota de l'adolescència de Superman en la versió actual.
 • Pete Ross, amic de Clark des de Smallville que s'enamora de Lana Lang i s'hi arriba a casar. Fou vicepresident dels Estats Units amb Lex Luthor com a president.
 • Jonathan i Martha Kent: pares adoptius.
 • Supergirl, de la qual hi ha hagut diverses versions: o bé una cosina de Clark, o bé una filla.
 • Lex Luthor industrial i multimilionari excèntric, molt ambiciós, i que té molta enveja a Superman.

Cinema i televisió[modifica]

Entre les adaptacions als mitjans audiovisuals podem trobar:

Articles relacionats[modifica]

Referències[modifica]

 1. Frattini, Eric; Palmer, Óscar. Guia Básica del Cómic (en castellà). Madrid: Nuer ediciones, 1999, p. 182. ISBN 8480680547 [Consulta: 21 agost 2014].