Literatura irlandesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Alguns escriptors notables irlandesos. Jonathan Swift; W.B. Yeats; Oscar Wilde; G.B. Shaw; James Joyce; Samuel Beckett; Seamus Heaney; Colm Tóibín.

El terme literatura irlandesa fa referència a la literatura desenvolupada a l'Illa d'Irlanda, que avui és dividida políticament entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord,[1][2] i comprèn textos escrits en irlandès, llatí, anglès i escocès (de l'Ulster).

Sota aquest epígraf es poden distingir tres tradicions diferents:

La irlandesa és una de les literatures vernacles més antigues d'Europa occidental, atès que s'han trobat pedres amb escriptura ogàmica que daten del segle IV i que utilitzen l'irlandès antic i el llatí, cosa que indica l'ús simultani d'ambdues llengües en aquest període de l'antiguitat tardana.[3]

La llengua anglesa es va introduir a Irlanda al segle xiii, després de la invasió normanda d'Irlanda. La llengua irlandesa, però, va continuar sent la dominant de la literatura irlandesa fins al segle xix, malgrat un lent declivi que començà al segle XVII amb l'expansió del poder anglès. La darrera part del segle xix va veure una ràpida substitució de l'irlandès per l'anglès a la major part del país, en gran part a causa de la Gran fam i la posterior delmada de la població irlandesa per l'escassesa de menjar i l'emigració.[4] A finals de segle, però, el nacionalisme cultural va mostrar una nova energia, marcada pel Renaixement gaèlic (que fomentà una literatura moderna en irlandès) i, més en general, pel Renaixement literari irlandès.

La tradició literària angloirlandesa va trobar els seus primers grans exponents en Richard Head i Jonathan Swift, seguits per Laurence Sterne, Oliver Goldsmith i Richard Brinsley Sheridan. Els descendents dels colons escocesos a l'Ulster mantingueren l'escriptura en scots, amb una tradició especialment forta de poesia rimada.

A finals del segle xix i al llarg del segle XX, la literatura irlandesa en anglès es va beneficiar del treball d'autors com ara Oscar Wilde, Bram Stoker, Sheridan Le Fanu, James Joyce, W. B. Yeats, Samuel Beckett, Elisabeth Bowen, C. S. Lewis, Kate O'Brien i George Bernard Shaw, no tots els quals es van quedar a Irlanda.

Tot i que l'anglès va ser la llengua literària irlandesa dominant al segle XX, també es van produir obres d'alta qualitat en irlandès. Un escriptor modernista pioner en irlandès va ser Pádraic Ó Conaire, i la vida tradicional va rebre una expressió vigorosa en una sèrie d'autobiografies de parlants nadius d'irlandès de la costa oest, exemplificada per l'obra de Tomás Ó Criomhthain i Peig Sayers. Máiréad Ní Ghráda va escriure nombroses obres de teatre d'èxit sovint influenciades per Bertolt Brecht, així com la primera traducció de Peter Pan, Tír na Deo i Manannán, el primer llibre de ciència-ficció en llengua irlandesa. El destacat prosista modernista en irlandès va ser Máirtín Ó Cadhain, i entre els poetes destacats hi havia Caitlín Maude, Máirtín O'Díreáin, Seán Ó Ríordáin i Máire Mhac an tSaoi. Entre els escriptors bilingües destacats hi havia Brendan Behan (que va escriure poesia i una obra de teatre en irlandès) i Flann O'Brien. Dues novel·les d'O'Brien, At Swim Two Birds i The Third Policeman, es consideren els primers exemples de ficció postmoderna,[5] però també va escriure una novel·la satírica en irlandès anomenada An Béal Bocht (traduït a l'anglès com The Poor Mouth). Liam O'Flaherty, que va guanyar fama com a escriptor en anglès, també va publicar un llibre de contes en irlandès (Dúil). La literatura en llengua irlandesa ha mantingut la seva vitalitat al segle XXI.

S'ha prestat més atenció als escriptors irlandesos que escrigueren en anglès i que van estar al capdavant del moviment modernista, en particular James Joyce, la novel·la del qual Ulisses és considerada una de les obres més influents del segle xx. El dramaturg Samuel Beckett, a més d'una gran quantitat de ficció en prosa, va escriure diverses obres de teatre importants, com ara Tot esperant Godot. Diversos escriptors irlandesos han destacat en l'escriptura de contes, en particular Edna O'Brien, Frank O'Connor, Lord Dunsany i William Trevor. Altres escriptors irlandesos notables del segle XX inclouen els poetes Eavan Boland i Patrick Kavanagh, els dramaturgs Tom Murphy i Brian Friel i els novel·listes Edna O'Brien i John McGahern. A finals del segle XX, els poetes irlandesos, especialment els d'Irlanda del Nord, van assolir protagonisme com ara Derek Mahon, Medbh McGuckian, John Montague, Seamus Heaney i Paul Muldoon.

Entre els coneguts escriptors irlandesos en anglès del segle XXI hi ha Edna O'Brien, Colum McCann, Anne Enright, Roddy Doyle, Moya Cannon, Sebastian Barry, Colm Tóibín, Anna Burns (nascuda a Irlanda), Sinéad Morrissey i John Banville, tots ells que han guanyat importants premis. Els escriptors més joves inclouen Sinéad Gleeson, Paul Murray, Billy O'Callaghan, Kevin Barry, Emma Donoghue, Donal Ryan, Sally Rooney, William Wall i els dramaturgs Marina Carr, Martin McDonagh i Lisa McGee.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Literatura irlandesa
  1. «Irish literature» (en anglès). [Consulta: 2 abril 2021].
  2. «Literature: Anglo-Irish Literature in the Nineteenth Century | Encyclopedia.com». [Consulta: 2 abril 2021].
  3. West, Andrew. «The Ogham Stones of Scotland» (en anglès). babelstone.blogspot.com, 08-06-2013. Arxivat de l'original el 2 juny 2019. [Consulta: 21 febrer 2023].
  4. Falc’Her-Poyroux, Erick. «'The Great Famine in Ireland: a Linguistic and Cultural Disruption». A: Yann Bévant. La Grande Famine en Irlande 1845-1850 (en anglès). PUR, 1 maig 2015 [Consulta: 22 febrer 2023]. 
  5. Turner, Edwin. «Flann O’Brien’s Novel At Swim-Two-Birds Is a Postmodernist Masterpiece of Comic Storytelling» (en anglès). Biblioklept, 11-02-2013. [Consulta: 22 febrer 2023].

Enllaços externs[modifica]